Sari la conținut
Home » „Cât de mult crește pisica mea?” Un mic ghid care te va lămuri

„Cât de mult crește pisica mea?” Un mic ghid care te va lămuri

pisicia și puii ei; sursă foto: divahair.ro

Pisicuțe, atât de mici și drăguțe! Dar când se opresc pisicuțele din creștere? Aflați când adorabila voastră minge de puf va ajunge la dimensiunea maximă. Unele pisici cântăresc doar 1,5 kilograme, în timp ce altele ajung la aproape 20 de kilograme!

Pisicile sunt de aproape la fel de multe mărimi și forme ca și culori. De la Sphynx și Siamezii zvelți până la Maine Coon și Ragdoll, aparent supradimensionați. Toți micuții pisoi, cu o alimentație adecvată, vor crește și vor deveni mari personalități în curând. Dar v-ați întrebat vreodată când se opresc pisicile din creștere? Haideți să aflăm!
Când se opresc pisicile din creștere?

La ce vârstă se oprește pisica din crescut

Mulți noi părinți de pisici își pun întrebarea arzătoare: „Când se opresc pisicile din creștere?” Pisicuțele cresc rapid până la vârsta de 6 luni. Între 6 luni și 12 luni este momentul în care pisica încetează să mai crească în dimensiuni.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că pisicile de peste un an vor înceta să mai crească de tot. O pisică care este în mare parte sedentară și are o dietă săracă sau are acces la prea multă mâncare pe parcursul zilei poate continua să se îngrașe. În timp ce o pisică obeză poate părea drăguță, toată rotofelea, obezitatea este, de fapt, o condiție foarte nesănătoasă pentru orice felină.

Cât de mare va ajunge pisica mea?

O altă întrebare asociată este: „Cât de mare va ajunge pisica mea?”. Felina domestică medie cântărește în jur de 3,5 kg, cu câteva kilograme în plus sau în minus. Masculii celei mai mari rase de pisici, Maine Coon, cântăresc în jur de 20 de kilograme. Pisicile nu se aseamănă cu câinii în multe privințe și nu există o corelație între mărimea labei pisicii dumneavoastră și înălțimea și greutatea sa.

Labele mai mari nu înseamnă cu adevărat o pisică mai mare. Cât de mare va deveni pisica ta este determinată de genetică. Există 19 perechi de cromozomi care controlează totul, de la lungimea părului, culoarea blănii și, da, mărimea! În timp ce părinții pisoiului tău sunt cel mai bun indicator al mărimii pe care o va avea pisica ta, sexul poate fi, de asemenea, un factor. Masculii sunt de obicei mai mari decât femelele, iar durata perioadelor de creștere poate dura mai mult.

Pisicile de talie mare, Maine Coon și cele de talie miniaturală

Desigur, există excepții la orice, inclusiv excepții la răspunsurile la întrebarea „Când se opresc pisicile din creștere?”. Potrivit Maine Coon Fancy, această rasă de pisici are nevoie de până la cinci ani pentru a ajunge la dimensiunea completă. Iar dimensiunea lor completă este demnă de luat în seamă: o pisică Maine Coon pe nume Stewie a deținut recordul Guinness Book of World Record pentru cea mai lungă pisică, cu 48,5 centimetri întinși. Din păcate, Stewie a murit în 2013, dar amprenta sa asupra lumii a rămas.

De cealaltă parte a spectrului, pisicile cu nanism pot fi anormal de mici. Pisicile pitice sunt liliputanii lumii feline (există două cauze diferite: mutație genetică și disfuncția glandei pituitare). O pisică Munchkin pe nume Lilieput deține recordul Guinness Book of World Record pentru cea mai scundă pisică. Pisicuțele cu nanism se vor dezvolta mai lent decât pisicile sănătoase.

Când se opresc pisicuțele din creștere?

O altă întrebare comună este „Când se opresc pisicile din creștere?”. Pisicuțele vin pe lume cu un singur scop: să crească! Și repede! Pisicuțele nou-născute au nevoie de hrană non-stop, iar vârfurile lor de creștere în greutate reflectă toată această hrană nutritivă. De obicei, pisicuțele cresc de opt ori mai mari în doar aproximativ opt săptămâni:

Sub 1 săptămână: pisoiul cântărește mai puțin de 1,5 grame.
Între 7 și 10 zile: pisoiul cântărește între 4 și 6 uncii.
Între 6 și 7 săptămâni: pisoiul cântărește între 1 și 1,5 kilograme.
12 săptămâni: pisoiul cântărește între 1,5 și 1,5 kilograme.
16 săptămâni: pisoiul cântărește aproximativ între 2,5 și 3,5 kilograme.
De la 6 luni la 1 an: greutatea pisicuței este de aproximativ 2,5 kg până la 3,5 kg.

„Când se opresc pisicile din creștere?”

În timp ce pisicile se vor opri din creștere la aproximativ 1 an, este important să ne amintim că majoritatea pisicilor vor arăta ca un adult la 6 luni. Pentru cei care se gândesc la adopție, poate că un pisoi nu este cel mai potrivit pentru casa lor (vezi aici câteva beneficii ale adoptării unei pisici mai în vârstă).

Acea minge de puf adorabilă se va lăuda cu un aspect juvenil doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Va arăta ca o pisică adultă înainte de a împlini un an. Bineînțeles, hrănindu-vă pisica cu o dietă sănătoasă, asigurându-i întotdeauna o sursă de apă proaspătă și îmbogățindu-i mediul înconjurător cu multă mișcare, locuri unde să se cațere și ascunzători pe care să le exploreze, vă veți asigura că nu numai că va crește mare și puternică, dar va fi cea mai fericită și sănătoasă posibil, potrivit catster.com.