Sari la conținut
Home » Pisica polidactilă: Tot ce trebuie să știi despre acest animal de companie neobișnuit

Pisica polidactilă: Tot ce trebuie să știi despre acest animal de companie neobișnuit

Cel mai frumos motan din lume este din România!

Pisici polidactile: Termenul sună exotic, aproape ca și cum ar trebui să fie folosit pentru a descrie un amfibian. Termenul neobișnuit se potrivește pentru o condiție ciudată. O pisică polidactilă are o anomalie fizică congenitală. În termeni simpli, acest lucru înseamnă că o pisică se naște cu această afecțiune.

Afecțiunea face ca pisica să aibă mai multe degete decât de obicei la una sau mai multe dintre picioare. Pisicile au de obicei 18 degete sau degete de la picioare: Cinci pe fiecare dintre cele două labe din față și patru pe fiecare dintre cele două din spate.

O pisică moștenește de obicei această trăsătură. Este posibil să vă alarmați dacă aveți o pisică polidactilă sau dacă observați un pisoi cu prea multe degete. Sunt în pericol? Este această afecțiune comună? Iată ce trebuie să știți despre pisica polidactilă, inclusiv perspectivele de sănătate ale acesteia.

Pisica polidactilă este rară?

Condiția unei pisici polidactile poate fi considerată o anomalie, dar nu sunt rare, în special în anumite zone ale lumii: Vestul Angliei, Țara Galilor, Canada și estul SUA. Nu este clar câte pisici polidactile există, deși condiția este genetică. Dacă un părinte are această afecțiune, ar putea avea și un pisoi. Există trei tipuri de pisici polidactile:

Preaxial: Acest tip este cel mai comun și înseamnă că pisica are degete în plus, care pot semăna cu un deget mare.

Postaxial. Pisica are degete în plus pe partea exterioară a labei (partea cu degetul mic).

Mesoaxial. Acest tip de pisică polidactilă este cel mai puțin comun și apare atunci când pisica are degete în plus în mijlocul labei.

Ce rase de pisici sunt polidactile?

Orice rasă de pisică poate fi polidactilă, dar pisicile Maine Coon pot avea șanse mai mari de a avea mai multe degete. Nu toate pisicile cu părinți care au această genă vor deveni polidactile. De asemenea, nu este necesar ca părinții să aibă această afecțiune pentru a crea o pisică polidactilă.

Cu toate acestea, gena există undeva în descendența pisoiului și este mult mai probabil să apară la pisicile cu cel puțin un părinte polidactil.

Care sunt cauzele pisicilor polidactile?

Pisicile polidactile au o afecțiune cauzată de o mutație genetică dominantă. O mutație genetică afectează ADN-ul unui animal de companie, creând ceva diferit – iar degetele de la picioare în plus sunt cu siguranță diferite. De obicei, părinții animalelor de companie vor vedea degete suplimentare la labele din față și nu este tipic ca fiecare picior să aibă degete suplimentare. S-ar putea să vedeți până la nouă degete pe o labă.

Recordul pentru numărul total de degete este de 28, potrivit Cărții Guinness a Recordurilor. Recordul este deținut de Jake, un mascul de pisică roșcată tabby, care a trăit în Bonfield, Ontario, Canada, cu mândrii părinți Michelle și Paul Contant. Medicul său veterinar a numărat toate cele 28 de degete în 2002.

Care este speranța de viață a unei pisici polidactile?

Pisicile polidactile nu au o durată de viață diferită de cea a pisicilor cu numărul obișnuit de degete. În medie, ambele tipuri trăiesc 15 ani dacă stau în casă, deși variază în funcție de rasă și de alte condiții de sănătate.

Cea mai mare problemă pe care o vor avea probabil părinții de blănuri ai pisicilor polidactile este tăierea unghiilor. De obicei, pisicilor nu le place să le fie tăiate unghiile, pentru început, puteți lua în considerare posibilitatea de a suna un medic veterinar sau un îngrijitor (deși pisicile nu sunt întotdeauna fani ai oricăreia dintre acestea, ca să nu mai vorbim de călătoriile cu mașina, autobuzul sau trenul pentru a ajunge acolo).

Tăierea unghiilor va fi o provocare

Dacă numărați mai mult de 18 cifre la prietenul felin, cereți medicului veterinar să arunce o privire. Chiar dacă pisicile polidactile pot trăi o viață sănătoasă, hipoplazia radială este un alt motiv pentru care o pisică poate avea degete în plus.

Cereți medicului veterinar să le verifice lăbuțele pentru a vă asigura că totul este în regulă și că nu este un semn de alarmă pentru o altă afecțiune. În rest, tratați-vă pisicuța așa cum ați trata-o pe oricare alta. Oferiți-i multă dragoste, hrană, apă și îmbogățire.

Tăierea unghiilor de la picioare va fi puțin mai puțin amuzantă (sau mai mult dacă vă place să fiți fluierat), dar puteți oricând să dați vina pe el – pentru asta sunt îngrijitorii și veterinarii din cartier.