Sari la conținut
Home » Cum să determini dacă pisica ta este alergică la câini. Explicațiile unui medic veterinar

Cum să determini dacă pisica ta este alergică la câini. Explicațiile unui medic veterinar

Dacă pisica dumneavoastră are mâncărimi, ar putea avea o alergie la ceva din mediul său. Mucegaiurile, polenul și acarienii din praf sunt alergeni comuni, dar pot fi pisicile alergice la câini? Deși nu este un lucru despre care auziți foarte des, este posibil.

Deși medicii veterinari spun că nu este bine documentat sau foarte frecvent, pisicile pot fi alergice la câini. „Atunci când efectuăm teste intradermice de alergii la pisici, „epiteliul de câine” este unul dintre alergenii pentru care testăm pisicile dintr-un panou de aproximativ 60 de alergeni de mediu, inclusiv polen, mucegai și acarieni de praf de casă”, spune Dr. Elizabeth Falk, un dermatolog veterinar certificat.

Alergiile la pisici nu sunt foarte bine studiate

În general, alergiile la pisici nu sunt foarte bine studiate, așa că este greu de știut dacă anumite rase de câini sunt mai alergenice decât altele. Totuși, nu este prea mult să bănuim că anumite rase pot prezenta potențial un risc mai mare, spun medicii veterinari.

„În general, se pare că există o variabilitate semnificativă legată de rasă în ceea ce privește „alergenicitatea” câinilor, în timp ce majoritatea persoanelor alergice la pisici sunt alergice la toate, indiferent de rasă. Acest lucru se datorează probabil faptului că oamenii sunt alergici la diferiți alergeni de câine (de exemplu, saliva de câine, Can f 1 și albumina de câine, printre altele), în timp ce principalul alergen de pisică, Fel d 1, este comun la toate rasele de pisici”, spune Dr. Falk.

În timp ce s-ar putea să nu fie încă posibil să se identifice cu exactitate care sunt rasele specifice care vor provoca reacția alergică a pisicii, câinii mai predispuși la vărsat ar putea, teoretic, răspândi mai mulți alergeni, sugerează Dr. Susan Jeffrey, medic veterinar la Truesdell Animal Care Hospital din Madison, Wisconsin. „Aceștia includ atât câinii cu părul lung, cât și cei cu părul scurt. M-aș gândi că acei câini care de obicei nu fac părul ar fi mai puțin alergeni pentru pisici.”

Păstrarea pisicii alergice fericite și sănătoase

Nu există nicio modalitate de a preveni apariția alergiilor, dar tratamentul și managementul sunt disponibile în cazul în care acestea se dezvoltă, spune Dr. Falk. „Avem două abordări principale de tratament: gestionarea simptomelor lor cu medicamente și/sau construirea toleranței lor la alergeni cu ajutorul imunoterapiei (un vaccin împotriva alergiilor).”
„Scopul vaccinului este de a diminua sau de a elimina cu totul nevoia de medicamente. Este eficient la aproximativ 70 la sută dintre pacienți. Încercarea de a ține animalele separate și de a limita expunerea ar putea fi posibilă, dar a face pisica mai puțin alergică la câine cu un vaccin antialergic este probabil o idee bună”, spune Dr. Falk.

Medicii veterinari spun că alergiile sunt adesea o combinație de condiții de mediu și genetică. Deși nu puteți controla ADN-ul pisicii dumneavoastră, există lucruri pe care le puteți face pentru a-i schimba mediul. De exemplu, proprietarii pot „curăța des pentru a încerca să mențină părul la un nivel minim. Cantitățile corecte de acizi grași omega-3, care se găsesc în mare parte în uleiurile de pește, pot juca, de asemenea, un rol în buna sănătate a pielii, spun medicii veterinari.

Cum să determini dacă pisica ta este alergică la câine

Dacă pisica dumneavoastră este alergică la ceva, acest lucru va fi destul de vizibil. Cel mai răspândit semn clinic al alergiilor la animalele de companie este mâncărimea, spune Dr. Jeffrey. „Animalele alergice se vor scărpina până când își vor pierde blana și vor provoca traume la nivelul pielii”.

Acest lucru poate duce la o creștere excesivă a drojdiei și a bacteriilor, ceea ce duce la o infecție, spune ea. „Aceste infecții ale pielii pot arăta ca niște cruste pe piele, excoriații, solzi, papule, pustule (umflături pe piele), precum și, în general, piele roz/roșie.”

De asemenea, este posibil să observați că pisica își smulge părul, are ochii care curg, strănută sau are plăci roșii asociate cu complexul granulomului eozinofilic, spune Dr. Falk.

Pentru a fi siguri că ceea ce observați la pisica dumneavoastră este o reacție alergică la câinele dumneavoastră și nu o alergie la altceva, „proprietarii pot urmări testele de sânge și/sau testele cutanate, așa cum se fac pentru oameni”, spune Dr. Jeffrey.

Deși nu este un lucru obișnuit, pisicile pot fi alergice la câini. Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră este alergică la câinele dumneavoastră sau la alți alergeni, duceți-o la medicul veterinar pentru diagnosticare și, dacă este necesar, pentru efectuarea de teste de alergie.

Nu puteți face prea multe pentru a preveni apariția alergiilor, dar puteți colabora cu medicul veterinar pentru a le trata și pentru a vă menține pisica cât mai puțin afectată de simptome, potrivit petmd.com.