Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor! Rolul și importanța cozii pentru câine

Curiozități din lumea animalelor! Rolul și importanța cozii pentru câine

Noile cercetări sugerează că, de fapt, coada câinelui ar putea fi mai mult un instrument de comunicare și mai puțin un mijloc de construire a echilibrului.

Câinii și cozile merg împreună ca foarfecele și melcii, dar noile cercetări ale unui grup internațional de oameni de știință sugerează că o coada a câinelui nu deține o funcție funcțională sau de protecție, precum cea a șopârlei sau a veveriței, ci mai degrabă un mod de a comunica, cu alte animale și cu noi.

Ce rol are coada pentru câine

În timp ce alte studii sugerează că mușschiul cozilor veverițelor, șopârlelor și altor animale pot ajuta la echilibru sau chiar la vânătoare, acest studiu sugerează că pentru un câine coada este probabil mai mult un instrument de comunicare.

Oamenii de știință implicați în această lucrare intitulată „Tail wags the dog is unsupported by biomechanical modeling of Canidae tails use during terrestrial motion”, au vrut să analizeze ce face coada în ceea ce privește facilitarea mișcării sau dacă ajută la protejarea împotriva unor inamici precum gândaci sau muște și dacă acestea sunt sau nu în schimb instrumente de comunicare.

Dr. Ardian Jusufi studiază locomoția animalelor la Institutul Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Stuttgart, Germania. Împreună cu colegii săi de echipă internaționali de la Universitatea Friedrich-Schiller și de la Institutul de Tehnologie din Georgia, el a dezvoltat un model matematic care le-a permis să analizeze ce se întâmplă atunci când câinii își mișcă picioarele și coada, își folosesc torsul și când sar.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că mișcările cozii câinilor nu par să aibă niciun efect asupra traiectoriei unui câine în timp ce sare, ceea ce implică faptul că o coadă nu este la fel de vitală pentru agilitate la câini precum este la alte animale.

Mișcarea cozii nu este similară cu cea a pisicii

Potrivit lucrării, impactul inerțial al mișcării cozii asupra unor activități complexe precum săritura are un efect redus sau chiar nul, iar folosirea cozii în timpul săriturii oferă doar cantități foarte mici de stabilitate a centrului de greutate.

Inițial credeau atunci că pentru câini coada este necesară pentru alte mijloace, cum ar fi comunicarea și, eventual, controlul dăunătorilor, dar nu pentru echilibru sau orice altceva care necesită agilitate.

Alte cercetări au sugerat că patrupezii folosesc coada pentru a transmite mesaje, așa cum fac oamenii cu limbajul trupului. De la manifestarea amabilității la supunere, până la frică și dominanță, câinii își folosesc coada pentru a exprima starea de spirit, dorința de a se angaja în joc sau chiar detectarea unei amenințări.

Lucrarea concluzionează că este posibil ca de fapt cozile câinilor să fi servit cândva unui scop evolutiv mai mare, dar acum ele sunt cele folosite pentru a transmite sentimente, ceea ce reprezintă o abilitate foarte importantă și utilă pentru animalele de haită, potrivit petguide.com.