Sari la conținut
Home » Cu ce viteză poate alerga un câine? Cele mai rapide rase de câini, mai iuți chiar și decât Usain Bolt

Cu ce viteză poate alerga un câine? Cele mai rapide rase de câini, mai iuți chiar și decât Usain Bolt

Sursă foto:lovetoknowpets.com

Câinilor le place să alerge, dar unele rase sunt mai rapide decât altele. Dar Border Collie-ul tău pare un diavol tasmanian care se învârte în cercurile lor când îl compari cu Shih Tzu care tropăie cu dezinvoltură alături. Există mai mulți factori care contribuie la viteza și rezistența câinelui dumneavoastră.

Cât de repede poate alerga un câine?

Câinele mediu poate alerga un sprint scurt cu o viteză cuprinsă între 15 și 20 de mile pe oră (mph). Totuși, aceasta este o medie generală a raselor, iar câinele dumneavoastră poate fi mai lent decât aceasta sau semnificativ mai rapid, mai ales dacă aleargă pe distanțe scurte. Există mai mulți factori care contribuie la viteza câinelui dumneavoastră, sau la lipsa acesteia.

Viteza unui câine variază în funcție de rasă, vârstă și sănătate, precum și de compoziția corporală. Rasele de câini care sunt cunoscute ca fiind buni alergători au mai multe caracteristici comune, printre care:

Funcția rasei: Câinii au fost crescuți în mod selectiv pentru sarcini specifice, ceea ce reprezintă un factor determinant semnificativ pentru viteza lor. Rasele dezvoltate pentru vânătoare sau pentru pășunat sunt adesea mai rapide din cauza nevoii lor istorice de a urmări prada sau de a controla animalele.

Trăsături fizice: Compoziția musculară, unghii care asigură tracțiune, labe care se prind bine de sol, o coloană vertebrală flexibilă și mușchi abdominali puternici.

Mărime și constituție: Câinii cu picioare mai lungi și corpuri subțiri sunt construiți pentru viteză. Fizicul lor le permite să facă pași mai mari și să mențină un centru de greutate echilibrat.

Vârsta și sănătatea: Vârsta și sănătatea generală a unui câine influențează foarte mult viteza acestuia. Câinii mai tineri și sănătoși tind să alerge mai repede decât caninele mai în vârstă sau câinii cu probleme de sănătate.
Dresaj și condiționare: La fel ca noi, câinii își pot îmbunătăți viteza și rezistența prin antrenament și condiționare adecvată.

Cele mai rapide rase de câini

Există o mulțime de rase de câini care depășesc cu mult media de 15-20 de mile pe oră ( echivalentul a 30 de km/h). Prima rasă care sare în minte pentru aproape toată lumea este ogarul, dar și alte câteva rase se pot ridica și se pot mișca la fel de rapid.

Vitezele enumerate mai jos reprezintă o medie aproximativă pentru rasele enumerate. Câinele dumneavoastră poate fi mai rapid sau mai lent.

Marele Danez
Marele Danez, sursa foto-statesymbolsusa.org

Câinele de vânătoare afgan: 40 mph; Border Collie: 30 mph; Dalmațian: 37 mph; Doberman Pinscher: 32 mph
Ciobănesc german: 30 mph; Marele Danez: 30 mph; Greyhound: 45 mph; Jack Russell Terrier: 38 mph
Saluki: 42 mph;

Rase de câini rezistente pe distanțe lungi

Dacă sunteți în căutarea unui câine cu care să alergați în jurul parcului local sau chiar pentru alergarea zilnică, veți dori o rasă de câine cunoscută pentru rezistența sa. Câinii cu un nivel ridicat de rezistență includ:

Alaskan Malamute: Crescut inițial pentru a trage sănii grele pe distanțe lungi, Malamutele de Alaska sunt pline de rezistență și anduranță.

Ciobănescul australian: În ciuda numelui lor, Ciobănescul australian a fost dezvoltat pe fermele din vestul Statelor Unite. Fiind o rasă de pășunat, aceștia au rezistența necesară pentru a munci toată ziua.

Belgian Malinois: Deseori confundat cu Ciobănescul german, Malinoisul belgian este o rasă separată dezvoltată pentru pășunat.

Border Collie: Crescuți inițial pentru pășunatul oilor, Border Collie au un nivel ridicat de energie și sunt cunoscuți pentru rezistența și anduranța lor incredibilă.

Sursă foto:lovetoknowpets.com
Un exemplar din rasa Border Collie Sursă foto:lovetoknowpets.com

Greyhound: Surpriză! Da, Greyhounds sunt cunoscuți pentru că aleargă sprinturi la viteză maximă, dar acești câini au și rezistență. Aceștia pot menține în continuare un ritm de 35 mph pe distanțe lungi, în jur de 6 până la 7 mile.

Labrador Retriever: Fiind una dintre cele mai populare rase, labradorii sunt cunoscuți pentru energia și rezistența lor. Inițial au fost crescuți pentru a recupera plasele de pescuit și păsările de apă, activități care necesită multă rezistență.

sursă foto: lovetoknowpets.com; o cățelușă labrador cu puiuțul ei
sursă foto: lovetoknowpets.com; o cățelușă labrador cu puiuțul ei

Husky siberian: La fel ca și Malamutul, Husky-ul siberian a fost crescut pentru a trage sănii pe distanțe lungi în condițiile aspre din Arctica. Ei sunt cunoscuți pentru rezistența lor excepțională, potrivit lovetoknowpets.com.