Sari la conținut
Home » Tu ce animal de companie ai? Rase de câini care răspund cel mai bine la dresaj

Tu ce animal de companie ai? Rase de câini care răspund cel mai bine la dresaj

Când vine vorba de găsirea unui companion cu patru picioare, una dintre cele mai căutate calități enumerate de proprietarii de câini este capacitatea de dresaj. În timp ce fiecare câine are personalitatea sa unică, anumite rase tind să exceleze în învățarea de trucuri noi datorită minții lor ascuțite și sunt mai mult decât dornici să își mulțumească stăpânii, ceea ce îi face ascultători pe lângă inteligența lor.

 

Dar care rase de câini se numără printre cele rare care se mândresc cu ambele trăsături – și multe altele? Ei bine, nu trebuie să vă mai întrebați. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, din Finlanda, au publicat un nou studiu care dezvăluie, în sfârșit, care sunt rasele de câini cel mai ușor de dresat, iar rezultatele s-ar putea să vă surprindă!

Cele mai obediente rase de câini

Potrivit rezultatelor studiului, Australian Cobberdog (un Labradoodle de rasă pură) este unul dintre câinii ideali pentru dresaj. Urmează Labradorul auriu și Labradoodles australian. În mod surprinzător, echipa de oameni de știință a stabilit că așa-numiții câini de design sau câinii de rasă mixtă au cea mai bună concentrare atunci când vine vorba de dresaj, câștigând în fața omologilor lor de rasă pură.

sursă foto:video.devizitat.org; labradorul își face somnul de frumusețe
sursă foto:video.devizitat.org; labradorul își face somnul de frumusețe

Aceste rezultate sunt cu atât mai impresionante când realizezi că echipa de studiu a adunat un set enorm de date de sondaje comportamentale care conținea informații despre 11.000 de câini din 300 de rase diferite.

Prin studierea unor trăsături specifice, cum ar fi nesiguranța, concentrarea pe dresaj, agresivitatea și dominanța, energia, sociabilitatea câinilor, sociabilitatea umană și perseverența, cercetătorii au reușit să își restrângă rezultatele la doar câțiva candidați perfecți, potrivit petguide.com.

Border Collie, în fruntea listei

În fruntea listei ca fiind cele mai ușor de dresat rase de câini se aflau – pe lângă câinii de rasă mixtă – Border Collie, câinii indieni Paria, câinii fără păr din Peru, Xoloitzcuintle, câinii-lup, pudelii, câinii ciobănești Shetland, Lagotto Romagnolo și multe altele.

Pe lângă faptul că a lăudat aceste rase de câini inteligenți și dornici să fie mulțumiți, lista a inclus și câteva rase care sunt cele mai greu de dresat. Printre acestea se numărau terrierii de tip bull în fruntea listei, urmați de câinii de sanie, schnauzer, scenthounds, Chinese Crested Dog și altele – așa că, dacă nu aveți experiență în dresajul câinilor, acești câini s-ar putea să nu fie cei mai potriviți pentru dumneavoastră.

Animalul de companie este la fel de unic ca proprietarul său

Cu toate acestea, Dr. Salonen, unul dintre principalii cercetători din cadrul acestui proiect, a declarat că „pe baza cercetărilor noastre, trăsăturile de personalitate sunt extrem de complexe și au asemănări uimitoare între câini, oameni și alte animale”.

sursă foto: Luis Alvarez / Getty Images
Schnauzer la birou; sursă foto: Luis Alvarez / Getty Images

Mai mult, ea afirmă că „toți câinii sunt indivizi și toate rasele au trăsături diferite, dar rasele diferă în ceea ce privește tipul de personalitate pe care îl au majoritatea câinilor din fiecare rasă”. Cu alte cuvinte, în timp ce unele rase sunt mai susceptibile de a fi ușor de dresat (și invers), nu este o regulă prestabilită – animalul de companie este la fel de unic ca și tine