Sari la conținut
Home » 10 sfaturi pentru un dresaj perfect. Tehnici simple

10 sfaturi pentru un dresaj perfect. Tehnici simple

Câinele meu s-a intoxicat cu monoxid de carbon! sursă foto: rover.com

Lupta între proprietari și câini se dă atunci când vorbim despre dresaj. Mai ales dacă este vorba de primul tău câine. Sunt atât de multe lucruri pe care vrei să le înveți animalul tău de companie, dar este dificil atunci când nu vorbești limba câinelui tău. Așadar, cum poți influența pozitiv comportamentul câinelui tău într-un mod pe care acesta îl poate înțelege?

Nu vă faceți griji. Există modalități de dresaj eficient care vă vor ajuta câinele să învețe mai repede și mai ușor! Aceste 10 sfaturi vă vor ajuta să deveniți un dresor de câini mai eficient și mai de succes. Tu și animalul tău de companie puteți face progrese constante, în timp ce vă veți distra din plin.

Border Collie, sursă foto: paginarium. ro
Border Collie, sursă foto: paginarium. ro

1. Nu vă așteptați ca animalul de companie să muncească pe gratis pentru dresaj

La fel cum te-ai aștepta la un cec de salariu pentru munca ta grea, și câinii merită să fie plătiți. La urma urmei, oricât de mult te-ar iubi, a te face fericit nu este singurul lor scop. Prea des, oamenii se așteaptă ca patrupezii lor să asculte și să se comporte, doar pentru că.

Oferiți-i câinelui o întărire pozitivă, fie că este vorba de laudă, de o recompensă de dresaj sau de un joc de sorți. Fără o întărire pozitivă din partea dumneavoastră, câinele va căuta propriile recompense. Acest lucru implică un comportament pe care nu îl doriți.

sursă foto: James Wellbeloved.
Labrador care papă pepene; sursă foto: James Wellbeloved.

În schimb, „plătiți-vă” câinele pentru că face alegeri bune. Recompensați-l atunci când face ceea ce îi cereți. Ca urmare, atunci când îi veți cere să aibă același comportament în viitor, va dori să facă aceleași alegeri și să facă ceea ce îi cereți.

2. Aflați ce consideră animalul de companie că este recompensator

Dresajul cu întărire pozitivă este o modalitate puternică de a învăța și de a menține comportamentul. Câinii repetă comportamentele care le aduc recompense. Dar recompensele trebuie să fie din punctul de vedere al câinelui dumneavoastră. Dacă animalul de companie nu este dispus să muncească pentru ceva, acel obiect nu este deloc o recompensă.

Recompensele de nivel superior sunt lucruri pe care câinele dvs. le iubește cu adevărat, în timp ce lucrurile de la nivelurile inferioare sunt elemente care îi plac, dar nu sunt preferatele lor absolute. Gândiți-vă la ceea ce îi place câinelui și construiți o ierarhie a lucrurilor lor preferate.

labradorul furăcios; sursă foto: MONTE_THE_GOLDEN / TIKTOK
labradorul furăcios; sursă foto: MONTE_THE_GOLDEN / TIKTOK

Folosiți nivelurile inferioare, cum ar fi hrana uscată sau bețișoarele de morcov, pentru sarcini mai ușoare. Păstrați recompensele de nivel superior, cum ar fi bucățile de piept de pui neasezonate sau joaca de-a v-ați ascunselea, atunci când lucrează în medii care îi distrag atenția sau când învață comportamente dificile.

3. Învățați-i că un comportament bun aduce recompense

Lumea este plină de lucruri pe care câinele le dorește, cum ar fi mâncare delicioasă, îmbrățișări reconfortante și plimbări afară. Iar dumneavoastră controlați accesul la majoritatea acestora. Dacă îți înveți câinele că va primi ceea ce își dorește oferindu-ți ceea ce îți dorești tu, este un scenariu în care toți câștigă. Așa că nu oferiți toate recompensele pe gratis.

În schimb, cereți-i câinelui să îndeplinească un comportament înainte de a-l recompensa. De exemplu, cereți-i să se așeze înainte de a prinde lesa sau să se culce înainte de a coborî bolul cu mâncare. Câinele va învăța rapid că obține acces la lucrurile bune prin simpla ascultare a cererilor dvs.

4. Fiți consecvent în reacții și dresaj

Trebuie să fii consecvent cu câinele tău dacă vrei ca acesta să învețe ce te aștepți. Dacă reacțiile tale se schimbă de la o zi la alta, nu vei face decât să îți derutezi câinele și să întârzii dresajul. Acest lucru este valabil atât pentru comportamentele bune, cât și pentru cele rele.

Nu este de ajutor pentru procesul de învățare al câinelui dumneavoastră dacă sunteți supărat din cauza unui lucru într-o zi și apoi recompensați același comportament în ziua următoare. De exemplu, dacă nu vreți ca animalul de companie să sară pe dumneavoastră atunci nu-i permiteți acest lucru.

5. Înțelege că animalul tău de companie învață o limbă nouă

Chiar și cățeii sunt remarcabil de pricepuți la citirea limbajului corpului uman și a gesturilor, cum ar fi arătatul cu degetul. Dar asta nu înseamnă că ei vorbesc literalmente limba ta. Pentru a ne înțelege pe noi și solicitările noastre de dresaj, câinii trebuie să învețe o limbă cu totul nouă.

Așadar, este important să aveți răbdare și să îi învățați în mod constant ce înseamnă cuvintele și semnalele dumneavoastră cu mâna. De exemplu, dacă țipați la câine să nu latre la poștaș, nu va înțelege sensul cuvintelor. În schimb, învățați un semnal liniștit, apoi recompensați câinele pentru că se supune atunci când este livrată corespondența.

6. Transmiteți indicii prin cuvinte, ton și limbaj corporal consecvente

Facilitați-i câinelui să învețe mai ușor un nou limbaj, dându-i fiecărui comportament un singur indiciu, unic. Dacă „jos” înseamnă „culcat”, nu poate însemna și „dă-te jos de pe canapea”. Este important să transmiteți indicațiile pe același ton calm, dar încrezător.

Asigurați-vă că fiecare persoană care lucrează cu câinele dumneavoastră este de acord cu indicațiile pe care le veți folosi pentru fiecare comportament. Acest lucru este valabil și pentru semnalele cu mâna și pentru alt limbaj corporal.

O mână ridicată și deschisă înseamnă adesea „stai”, dar dacă doriți să folosiți un pumn sau un alt gest, asigurați-vă că toată lumea îl folosește în mod consecvent. Acest lucru va preveni confuzia și va ajuta câinele să învețe mai repede.

7. Verificarea comportamentului câinelui

Este un lucru comun faptul că un câine va fi atent la stăpânul său în bucătărie, dar îl va ignora atunci când se află în lume. Câinele nu este sfidător în mod intenționat. Pur și simplu stăpânul nu a „probat” așezarea.  Verificarea înseamnă să vă asigurați că patrupedul înțelege comportamentul și semnalul său. Indiferent de mediul înconjurător sau de ce distrageri ar putea fi în jur.

Animale de companie și sănătatea noastră; sursă foto: CNN
Studiu: Beneficiile animalului de companie asupra sănătății umane; foto: CNN

Câinii nu generalizează bine, așa că, dacă îl învățați să stea jos în timp ce sunteți în bucătărie, va crede că „stai” se aplică doar în acea cameră. Trebuie să dezvoltați comportamentul în locații noi și în cele trei D-uri (distanță, durată și distragere) până când câinele va efectua comportamentul, indiferent de situație.

8. Controlați-vă emoțiile

Emoțiile tale pot avea un impact mare asupra câinelui și imlicit a tehnicilor de dresaj. Dacă sunteți anxios, câinele va fi anxios. Sau dacă vă agitați prea tare, câinele . ar putea deveni hiperactiv și incapabil să se concentreze.

Luați notă de modul în care starea de spirit are un impact asupra câinelui. Ajustați-vă în consecință. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți un câine reactiv. Este jenant și înfricoșător când câinele tău latră și mârâie la alți câini sau oameni.

câini în natură; sursă foto GDS.ro
26 August, ziua internațională a câinilor

Dacă te agiți, nu vei face decât să alimentezi reacția câinelui tău. Cu toate acestea, dacă proiectați un aer de încredere relaxată, acest lucru îl va ajuta pe câinele dumneavoastră să aibă încredere că aveți lucrurile sub control.

9. Tehnica de dresaj din perspectiva câinelui

Luați în considerare comportamentul din punctul de vedere al câinelui. Semnele tale îl derutează? De exemplu, s-ar putea să vă așteptați să rămână în poziția culcat, în timp ce, de fapt, îl ademeniți să se ridice cu limbajul corpului. Devii încordat când se apropie alți câini? Acesta ar putea fi motivul pentru care câinele latră și mârâie atunci când ieșiți la plimbare.

Ori de câte ori întâmpinați un obstacol în dresaj, întrebați-vă ce învață de fapt câinele de la dumneavoastră. Să vezi lumea prin perspectiva câinelui tău este o modalitate excelentă de a rezolva problemele. Un dresor profesionist de câini poate fi, de asemenea, de ajutor, deoarece vă poate urmări și poate evidenția orice lipsă de comunicare.

10. Fii un „film de acțiune” pentru câinele tău

Întreaga lume concurează cu tine pentru atenția câinelui tău. La urma urmei, de ce ar trebui să te asculte câinele tău când la orizont sunt veverițe? Este important să fii cât mai interesant pentru câinele tău pentru a-i menține concentrarea.


O bună regulă de bază este să fiți ca un film de acțiune. Cu ritm rapid, captivant și ușor de urmărit. Când sunteți cu câinele dumneavoastră, fiți cu adevărat prezent cu el. Nu stați de vorbă cu vecinii și nu dați scroll pe telefon.

Faceți din animalul de companie prioritatea dumneavoastră. Antrenați-vă într-un ritm constant și fiți clar cu indicațiile. Când asociați toate acestea cu recompense, câinele va dori să vă urmeze fiecare mișcare, potrivit akc.org.