Sari la conținut
Home » Agresivitate vs dominanță. Cum distingi cele două comportamente

Agresivitate vs dominanță. Cum distingi cele două comportamente

Agresivitate vs dominanță, cum să faci diferența între cele două comportamente

Agresivitate vs dominanță, cum identifici diferența dintre cele două comportamente printr-un simplu gest pe care câinele îl face. Dintre multele comportamente curioase ale câinilor, statul pe picioarele noastre nu este cel mai ciudat.

Este totuși ciudat, mai ales dacă ne gândim la câine. Chiar și cele mai mari rase de câini, unele mai mari decât tutorii lor umani, aleg să se odihnească deasupra picioarelor lor.

Pui adorabil care stă la picioarele stăpânului său; sursă foto: animalwised.com
sursă foto: animalwised.com

Ceea ce este ciudat este faptul că sunt multe alte locuri mai confortabile unde să se odihnească caninii. De ce se așează câinii pe picioarele dumneavoastră când există locuri mai confortabile pentru a se odihni?

Câinele stă la picioarele mele? Agresivitate sau dominanță

Comportamentul câinilor reflectă un limbaj corporal complex și variat. Fiecare mișcare și gest exprimă semnificații diferite în funcție de contextul situației. Depinde, de asemenea, de relația dintre fiecare câine în parte și omul folosit pe post de fotoliu.

Pentru a afla de ce câinele dumneavoastră stă la picioare trebuie să vă uitați la postura și expresia acestuia în timp ce realizează acest comportament. De asemenea, trebuie să știți ce se întâmplă în mediul înconjurător și dacă există vreun alt aspect contextual pe care s-ar putea să-l neglijați.

Fiecare câine va avea propriile motive specifice pentru care face acest lucru, va trebui să vă asigurați că vă cunoașteți bine câinele. De asemenea, ar trebui să învățați câteva informații generale despre limbajul corporal canin pentru a ști ce încearcă să spună.

Concepții greșite despre dominanța la câini

Este foarte important să nu vă lăsați dus de val de mituri false despre dominanță la câini. Un astfel de mit este acela că atunci când un câine se așează pe picioarele gardianului său demonstrează o demonstrație de dominanță.

Agresivitate vs dominanță, ce înseamnă când câinele stă la picoarele stăpânului. sursă foto: animalwised.com
sursă foto: animalwised.com

Cu toate acestea, studiile etologice indică faptul că dominanța este specifică intraspeciei. Înseamnă că se întâmplă exclusiv între indivizi din aceeași specie. Acesta este motivul pentru care metodele de dresaj și educație bazate pe dominanță nu au sens.

Nu sunt la fel de eficiente ca cele bazate pe întărirea pozitivă. O astfel de educație poate duce la efecte negative asupra creșterii lor și la probleme de comportament.

În plus, termenul „câine alfa” este folosit pentru a se referi la câinii care încearcă să domine toți câinii. Se presupune că acest câine va fi agresiv cu toți ceilalți câini pe care îi întâlnește. În realitate, structurile sociale și ierarhice sunt complexe și specifice diferitelor grupuri. Un câine poate adopta o poziție mai „dominantă” cu anumiți câini, dar nu cu toți.

Dominanță vs agresivitate

Una dintre problemele legate de aceste concepții greșite despre dominanță este că prea mulți oameni echivalează dominanța cu agresivitatea. Agresivitatea la câini este o problemă de comportament care trebuie tratată în mod corespunzător.

Este mai probabil ca agresivitatea să provină mai degrabă din socializare deficitară, traume, schimbări hormonale etc. Un câine „dominant” poate fi dominant față de anumiți câini, dar nu neapărat față de toți câinii în toate situațiile.

labrador

Atunci când câinele stă pe picioarele dvs. nu dă dovadă de dominanță și nicidecum de agresivitate. Este o greșeală gravă să folosiți agresivitatea sau metodele abuzive pentru a „corecta”. Îl veți expune la emoții negative, cum ar fi stresul, frica și anxietatea.

După cum veți vedea, motivele reale pentru care câinele stă la picioarele dumneavoastră înseamnă că interpretați greșit acest comportament. Rezultatul poate duce la o slăbire a legăturii pe care o aveți cu animalul de companie.

Pe de altă parte, dacă simțiți că devine posesiv și reacționează negativ atunci când altcineva se apropie de dumneavoastră este probabil o problemă de protecție a resurselor.

Atunci de ce stau câinii pe picioarele noastre?

Există câteva motive generale pentru care câinele tău se așează pe picioarele tale. Pentru a se bucura de compania ta. Nu se poate nega faptul că patrupezii sunt niște companioni extraordinari. Sunt mereu dispuși să ne consoleze în fazele mai dificile.

Pur și simplu, unul dintre motivele pentru care câinele tău va dori să se așeze la picioarele tale este pentru că se bucură să petreacă timp cu tine.

sursă foto: doctorulzilei.ro
sursă foto: doctorulzilei.ro

Pentru căldură și confort. În primele săptămâni de viață, este obișnuit ca puii să doarmă în imediata apropiere a mamei și a fraților lor. Acest lucru poate însemna că dorm unul peste altul, mai ales dacă vor să își conserve căldura.

Dacă animalul de companie doarme deasupra picioarelor tale, peste pieptul tău sau chiar deasupra capului, ar putea fi o extensie a acestui comportament. Ar trebui să fii recunoscător că se simt atât de în siguranță și confortabil în prezența ta. Te tratează ca pe un membru al familiei.

Câinii percep schimbările emoționale ale stăpânilor

Câinii pot percepe cu ușurință schimbările în starea noastră de spirit. Sunt capabili să interpreteze schimbările de postură a corpului, expresia facială, gesturile și atitudinea noastră. Chiar și fără a rosti un singur cuvânt, câinele tău poate interpreta starea ta de spirit.

dresaj pui de câine; sursă foto: rover.com
sursă foto: Rover.com

Simte că treci printr-un moment dificil. Se poate întinde pe picioarele tale, se poate apropia de tine sau poate găsi orice modalitate de a-ți comunica sprijinul și fidelitatea lor. Câinii sunt alături de tine în momentele bune și rele.

Pentru a vă atrage atenția. Dacă petreceți mult timp departe de casă, este de înțeles că prietenului dumneavoastră blănos i-ar putea fi dor. Acest lucru poate duce la ceva numit „anxietate de separare„.

Simptome

Simptomele acesteia pot fi variate, de la lătrat incontrolabil până la automutilare. Cu toate acestea, simptomele foarte ușoare se pot manifesta prin dorința de a fi aproape de tine.

După cum puteți vedea, motivele pentru care câinele se va așeza pe picioarele dumneavoastră nu sunt susceptibile de a se datora unui comportament care exprimă agresivitate. Asta dacă nu devin prea posesivi. Comportamentul posesiv poate fi periculos.

Mai ales atunci când sunt implicați copii mici. În cazul în care câinele este posesiv, vă recomandăm să îl duceți la un dresor potrivit pentru reeducare. Dacă are comportamente distructive în timp ce sunteți plecat și apoi stă permanent la picioarele dumneavoastră anxietatea de separare ar putea fi o problemă, potrivit animalwised.com.