Sari la conținut
Home » Un nou studiu despre comportamentul câinilor. Factorii care influențează gradul de agresivitate

Un nou studiu despre comportamentul câinilor. Factorii care influențează gradul de agresivitate

sursă foto:stirileprotv.ro; câinii agresivi trebuie sp poarte botniță

Mușcăturile de câine ar putea fi mai frecvente în zilele care sunt atât mai calde, cât și mai însorite. Această tendință se observă, de asemenea, în zilele în care nivelurile de poluare a aerului sunt ridicate. Această legătură intrigantă a fost sugerată de un studiu publicat în revista Scientific Reports.

Cercetări anterioare au arătat deja că atât vremea caldă, cât și poluarea crescută a aerului pot fi legate de o agresivitate crescută la oameni și la mai multe specii de animale, inclusiv la maimuțele Rhesus, șobolani și șoareci. Dar, până acum, nu se știa dacă aceeași tendință se aplica și în cazul câinilor care sunt agresivi față de oameni.

Studiul mușcăturilor de câine în marile orașe

Pentru a investiga acest lucru, o echipă condusă de Clas Linnman a studiat meticulos datele legate de mușcăturile de câini din opt orașe mari din SUA – Dallas, Houston, Baltimore, Baton Rouge, Chicago, Louisville, Los Angeles și New York.

Au fost analizate datele din 2009 până în 2018 dobândite din registrele accesibile publicului păstrate de autoritățile de control al animalelor, fie au provenit din compilații anterioare privind mușcăturile de câini.

Echipa a explorat apoi corelația dintre aceste rate de mușcături de câini și nivelurile zilnice de particule fine, ozon și temperatură. De asemenea, au analizat nivelurile de UV și de precipitații în acele zile.

Ce au învățat cercetătorii despre mușcăturile de câine

În urma analizei lor, autorii au descoperit că în zilele cu niveluri UV crescute, apariția mușcăturilor de câine a crescut cu 11 %. De asemenea, în zilele cu temperaturi mai ridicate s-a înregistrat o creștere de patru procente a incidenței mușcăturilor de câine. Zilele cu niveluri crescute de ozon au înregistrat o creștere de trei procente.

Interesant este faptul că mușcăturile de câini au fost cu un procent mai puțin probabile în zilele cu mai multe precipitații. Este fascinant modul în care vremea poate influența comportamentul uman, inclusiv nivelurile de agresivitate.

Acest concept nu este nou; de fapt, a fost studiat pe larg. Se crede că mai mulți factori contribuie la motivul pentru care vremea caldă ar putea duce la o creștere a agresivității.

Căldura poate provoca disconfort fizic, ceea ce poate duce la o iritabilitate crescută. Senzația neplăcută de căldură și transpirație ar putea face ca oamenii să fie mai predispuși să își piardă răbdarea și să se enerveze. Acest lucru ar putea fi agravat și de calitatea slabă a somnului, un alt efect secundar al vremii calde.

Modificări în chimia creierului influențează comportamentul câinilor

Există unele dovezi care sugerează că expunerea la căldură poate duce la schimbări în chimia creierului. Aceste schimbări pot influența potențial comportamentul câinilor, inclusiv oamenii sunt mai predispuși la acțiuni agresive. Stresul termic ar putea stimula producția anumitor hormoni, cum ar fi cortizolul, care sunt asociați cu stresul și agresivitatea.

Aceasta este o teorie care leagă temperaturile mai ridicate de creșterea comportamentelor agresive. Premisa este că nivelul de căldura influențează gradul de excitare, ceea ce poate face ca oamenii să fie mai reactivi și mai puțin capabili să își controleze impulsurile agresive.

Această teorie postulează că, în timpul căldurii, este mai probabil ca oamenii să se afle în aer liber și să interacționeze unii cu alții, ceea ce crește șansele de conflict și de întâlniri potențial agresive, potrivit earth.com.