Sari la conținut
Home » Gâfâiala excesivă a câinilor! Încearcă aceste soluții pentru a liniști animalul de companie

Gâfâiala excesivă a câinilor! Încearcă aceste soluții pentru a liniști animalul de companie

De cele mai multe ori, gâfâitul este un comportament perfect normal pentru câini, dar cum știm când este un semn de rănire sau boală? Dacă animalul de companie începe să gâfâie în afara perioadelor de joacă, de exerciții fizice și de răcorire, poate doriți să îi urmăriți mai atent sănătatea și comportamentul.

Nimănui nu-i place să se gândească la faptul că puiul său este stresat sau suferă, dar acesta poate fi un motiv pentru gâfâiala excesivă sau inexplicabilă. După cum explică Texas Pet Vets, atunci când un câine este supărat sau are dureri, corpul său eliberează cortizol – hormonul stresului. O creștere a cortizolului are adesea ca rezultat o creștere a temperaturii, ceea ce duce la gâfâială ca un efort de a se răcori.

De ce gâfâie câinele meu noaptea fără motiv?

Acest lucru se poate întâmpla și atunci când un câine este bolnav. Boala Cushing este una dintre bolile care poate crește nivelul de cortizol, deși gâfâitul poate rezulta și din cauza febrei. Bolile respiratorii pot da, de asemenea, aspectul de gâfâială, așa că este important să vizitați medicul veterinar pentru a determina rădăcina simptomelor.

Deoarece câinii gâfâie pentru a rămâne răcoroși, este foarte posibil ca prietenul tău blănos să fie pur și simplu prea cald. Dacă nu este cazul, totuși, ar trebui să acordați o atenție deosebită oricăror alte comportamente pentru a ajuta la identificarea problemei.

Unii câini se confruntă, de asemenea, cu anxietate pe timp de noapte, mai ales dacă dorm departe de stăpânul lor. Deși poate fi vorba de anxietate de separare, poate fi vorba și de anxietate din cauza unor experiențe traumatizante din trecut, nesiguranță cu o nouă rutină sau pur și simplu îngrijorare.

Cum știu dacă animalul de companie gâfâie prea mult?

Pentru majoritatea raselor, o anumită cantitate de gâfâială în timpul exercițiilor fizice și a excitației este normală, dar este posibil să observați unele dintre aceste semne dacă câinele dumneavoastră gâfâie prea mult:

Respirația sună mai tare, mai aspră sau mai răgușită decât de obicei; Câinele dumneavoastră depune mai mult efort decât de obicei; Gâfâială mai mult de 20 de minute după exerciții fizice sau în timpul odihnei; Câinele dumneavoastră pare stresat sau letargic.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru cățelul dumneavoastră este să îl examinați bine, doar pentru a vă asigura că nu vă scapă niciun simptom sau comportament neobișnuit. Nu ezitați să vă duceți câinele la veterinar dacă ceva pare în neregulă, deoarece gâfâitul anormal poate fi uneori un semn al ceva mai grav.

Cum să ajuți un câine să nu mai gâfâie

Indiferent de motivul pentru care câinele tău gâfâie, există o mulțime de tehnici pe care le poți folosi de acasă pentru a-l ajuta să se calmeze sau să se liniștească:

Pasul 1: Oferiți apă câinelui dumneavoastră

Dacă bănuiți că starea câinelui ar putea fi legată de căldură, hidratarea lui poate fi de ajutor. Deși apa rece poate fi deosebit de benefică, nu folosiți apă rece, care poate fi un șoc pentru sistem și poate agrava problema. Oferiți apă încet și în cantități mici pentru a evita scăderea prea rapidă a temperaturii corpului.

Pasul 2: Mutați-l într-un loc mai răcoros

Indiferent dacă câinele dumneavoastră este suprasolicitat sau supraîncălzit, mutarea într-un loc mai răcoros și mai întunecat poate ajuta la calmarea corpului și a minții sale. Din nou, asigurați-vă că acest nou spațiu nu este prea rece, deoarece o scădere treptată a temperaturii este cea mai sigură și mai eficientă modalitate de a răcori un câine.

În cazul în care câinele dumneavoastră se simte stresat, îndepărtarea lui din spațiul și situația respectivă îl poate ajuta să se calmeze și să se reseteze.

Pasul 3: Oferiți-i câinelui o cârpă rece și umedă

Fie că vă puteți sau nu muta într-un loc mai răcoros, puteți încerca să înmuiați o cârpă în apă rece. Experții recomandă să nu acoperiți câinele cu cârpa, deoarece acest lucru poate reține de fapt căldura, ci să o puneți pe jos pentru ca câinele dvs. să stea sau să se întindă pe ea.

Alternativ, puteți freca o cârpă umedă pe corpul câinelui dumneavoastră sau puteți folosi o sticlă cu pulverizator pentru a uda partea inferioară a câinelui, labele sau interiorul gurii (via AKC).

Pasul 4: Folosiți zgomot alb

Pentru câinii care se confruntă cu anxietate pe timp de noapte, un aparat cu zgomot alb poate fi de ajutor. Aceasta este aceeași tehnică folosită pentru a calma câinii în timpul focurilor de artificii, deoarece poate ajuta la disimularea zgomotelor și, de asemenea, poate ușura mintea canină (via Preventive Vet).

Ajută-ți câinele să se obișnuiască și să facă asocieri pozitive cu zgomotul alb, ascultându-l atunci când nu este stresat după o plimbare bună ar fi perfect.

Pasul 5: Stabiliți o rutină

Câinii sunt creaturi ale obișnuinței, iar stabilirea unor rutine poate fi o modalitate excelentă de a le ușura o parte din anxietate. Dacă aceasta este cauza gâfâielii, amândoi vă veți simți mult mai bine odată ce vă ajutați cățelul să înțeleagă un nou program. Faptul că știe când va mânca, când va avea o pauză pentru oliță și chiar când veți veni acasă îl va ajuta să se relaxeze, știind că nevoile sale vor fi satisfăcute.

Pasul 6: Confortați-vă animalul de companie

Dacă anxietatea pare să cauzeze gâfâiala excesivă, puteți încerca să vă calmați animalul de companie în câteva moduri. De exemplu, mângâierea lui cu mângâieri lungi, lente și blânde poate fi liniștitoare. De asemenea, puteți vorbi cu prietenul dumneavoastră blănos cu o voce blândă, dar normală, pentru a-l face să se simtă confortabil. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să găsești ce îi declanșează anxietatea!

Pasul 7: Sună-ți medicul veterinar

Dacă credeți că aveți de-a face cu ceva mai mult decât o gâfâială obișnuită, indusă de exerciții fizice, anunțați imediat medicul veterinar. Acesta vă poate ajuta să decideți dacă trebuie să vă aduceți cățelul la spital sau să monitorizați simptomele acasă, potrivit pawtracks.com.