Sari la conținut
Home » Infertilitatea la pisici. Cele mai frecvente cauze

Infertilitatea la pisici. Cele mai frecvente cauze

pisicia și puii ei; sursă foto: divahair.ro

În timp ce pisicile sunt printre cele mai prolifice și fertile animale, infertilitatea poata apărea din diverse motive. Cauza acestei afecțiuni variază pentru fiecare animal de companie în parte.

Dacă îți dorești ca pisica ta să aibă pui și nu rămâne însărcinată, acest articol detaliază câteva motive posibile. De asemenea, abordează și problema infertilității la masculi.

persană cu pui; sursă foto: Telegraf Online Constanța
persană cu pui; sursă foto: Telegraf Online Constanța

1. Infertilitatea la pisici: expunerea inadecvată la lumina zilei

Ciclul de reproducere al unei pisici este guvernat de radiațiile solare. Acesta este motivul pentru care pisicile intră în călduri de la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie până la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie.

Dacă vă întrebați de ce împerecherea „nu ține” pentru ciclurile de călduri experimentate în timpul iernii, sunt șanse ca cel mai bun moment pentru a concepe să fie primăvara.

2. Chisturi și tumori ovariene

Problemele de sănătate reproductivă sunt cauza principală a infertilității la pisicile femele. Felinele care au primit o formă de contracepție în trecut sunt mai predispuse la dezvoltarea acestor complicații.

Dacă doriți să evitați sarcina, dar doriți pisoi în viitor, cereți unui veterinar să-i administreze o injecție contraceptivă. Adesea, comprimatele contraceptive nu sunt dozate corect. Chisturile și tumorile ovariene sunt de obicei diagnosticate cu ajutorul unei ecografii, citologii sau biopsii. Tratamentele hormonale pot fi eficiente.

pisica și puiul e; surs foto: iheartcats.com
pisica și puiul e; surs foto: iheartcats.com

Dacă mărimea excrescenței pune în pericol viața, medicul veterinar poate recomanda o intervenție chirurgicală. Acest lucru previne orice șansă de maternitate în viitor. Afecțiunile uterine, cum ar fi piometra și hiperplazia endometrială chistică, duc, de asemenea, la o sarcină nereușită.

3. Tulburări testiculare

Infertilitatea la pisicile masculine poate fi cauzată de motive similare cu cele ale pisicilor de sex feminin, dar, în cele mai multe cazuri, este vorba de ceva legat de testicule. Masculii ale căror testicule nu au coborât încă (criptorhidism), sunt prea mici.

Sau au fost afectați de o problemă de sănătate în trecut ar putea să nu fie capabili să producă spermatozoizi viabili. Calitatea spermatozoizilor unui mascul de pisică este evaluată la microscop prin analizarea vitezei cu care se mișcă, a numărului total și a formei spermatozoizilor.

4. Hermafroditismul

Atât hermafroditismul clasic, cât și pseudohermafroditismul afectează pisicile. Primul constă în faptul că animalul de companie are ambele tipuri de organe de reproducere în corpul lor, cu cazuri rare în care oricare dintre ele este complet funcțional.

Cel de-al doilea este o anomalie în care o pisică are ovare normale, dar dezvoltă și testicule. Dacă pisica dumneavoastră s-a născut cu oricare dintre aceste două anomalii genetice de reproducere, este probabil să fie infertilă.

5. Stres

Deși stresul nu este de obicei cauza unică a infertilității la pisici, acesta afectează cu siguranță capacitatea unei pisici de a rămâne însărcinată. Anxietatea cauzată de separarea de stăpânii lor, călătoriile frecvente la veterinar sau schimbările din mediul de viață pot influența corpul și starea mentală a pisicii. Un animal de companie fără aceste complicații are mai multe șanse de a fi fertil.

6. Medicamente

Cel mai frecvent medicament pentru oprirea sau amânarea ciclurilor de călduri la pisici este acetatul de megestrol (MA). Medicii veterinari folosesesc medicamente precum Ovaban sau Megace pentru a preveni estrul la această specie.

Se fac multiple progrese în acest domeniu, după cum notează un articol din 6 iunie 2023 din The Harvard Gazette. Potrivit acestei surse, un nou medicament care conține hormonul anti-mullerian (AMH) împiedică ovulația și concepția timp de până la doi ani la rând.

Principala problemă cu pilulele și injecțiile contraceptive este că, uneori, acestea nu sunt dozate corespunzător și au multe efecte secundare. Unele provoacă infecții, hipertrofie uterină, tumori mamare și complicații hormonale, cum ar fi diabetul.

Deși este posibil să nu fie cauza principală a infertilității la pisici, o injecție pentru infertilitate poate duce la complicații de sănătate care fac imposibilă pentru femele să rămână însărcinate mai târziu.

7. Împerechere prost sincronizată

Ovulația este instantanee la pisici, dar trebuie să aibă loc la momentul potrivit în timpul perioadei de estru. Dacă împerecherea are loc prea devreme sau prea târziu în ciclul de călduri, femela ar putea să nu ovuleze.

Copulația în sine influențează dacă o pisică rămâne sau nu gravidă. Dacă actul sexual este întrerupt, este posibil ca femela să nu experimenteze deloc ovulația, ceea ce duce la ceea ce pare în mod greșit infertilitate.

8. Infecții

Potrivit Dr. Autumn P. Davidson, medic veterinar din California, „La pisici, toxoplasmoza, infecția cu virusul leucemiei feline, peritonita infecțioasă felină și rinotraheita virală felină pot provoca infertilitate sau moartea fătului sau a nou-născutului”.
Alte infecții care afectează fertilitatea unei pisici includ herpesvirusul, calicivirusul și infecțiile bacteriene

9. Alimentația deficitară

Malnutriția și obezitatea sunt cele două complicații legate de greutate care afectează fertilitatea la pisici. Obezitatea poate duce la încercări repetate de a rămâne însărcinată, fără niciun succes.

O pisică subnutrită poate avea o concepție reușită, dar fetușii în curs de dezvoltare pot muri și pot fi absorbiți de corpul pisicii în primele două săptămâni de sarcină din cauza alimentației deficitare, potrivit cattitudedaily.com.