Sari la conținut
Home » Ce faci cu o pisică rătăcită? Plan de acțiune în 3 pași

Ce faci cu o pisică rătăcită? Plan de acțiune în 3 pași

dailypaws.com

Spre deosebire de o pisică domestică de casă, o pisică rătăcită poate fi purtătoare de boli contagioase. Atunci când decideți ce să faceți cu o pisică vagaboandă, este ideal să aveți un plan înainte de a acționa.

foto: C. Mazilu
Sanctuarul Pisicilor; foto: C. Mazilu

Pisica rătăcită versus pisica sălbatică

Există o diferență între pisicile vagaboande și pisicile sălbatice? Da, iar această distincție constă în modul în care acestea interacționează cu oamenii. Pisicile vagaboande au fost socializate cu oamenii, poate ca animal de casă.

Pisicile vagaboande pot fi animale de companie dispărute sau pisici fără adăpost, dar care sunt obișnuite să fie în preajma oamenilor. Pisicile sălbatice, pe de altă parte, nu sunt obișnuite să fie în preajma oamenilor. Ar trebui tratate cu extremă precauție pentru propria siguranță.

De obicei, puteți identifica o pisică sălbatică după aspect. Deoarece acestea sunt de obicei foarte slabe și pot avea blănuri aspre sau pot arăta mai neîngrijite. De cele mai multe ori, pisicile sălbatice se vor teme de străini sau vor avea un comportament imprevizibil, așa că, din nou, procedați cu prudență atunci când vă apropiați de ele.

Ce să faci cu o pisică vagaboandă

Pisicile sălbatice se nasc sau se adaptează la o viață în aer liber, fără contact uman, trăind cu alte pisici în colonii slab organizate. Ele vânează animale sălbatice ca hrană, inclusiv șoareci, păsări și șopârle. Aceste pisici nu sunt suficient de socializate pentru a fi manipulate de oameni. Din acest motiv, nu pot fi plasate cu ușurință într-o casă tradițională pentru animale de companie.

Dacă sunteți abordat de o pisică rătăcită care pare prietenoasă, cel mai bine este să nu încercați să o chemați pentru ca aceasta să vă sară direct în brațe. Încercați să găsiți ceva în care să o atrageți, cum ar fi o cutie de transport pentru  sau una de carton.

sursă foto: cupisici.ro
sursă foto: cupisici.ro

Primul pas: băgați pisica într-o cutie de transport. Pasul doi: duceți-o la un medic veterinar sau la un adăpost pentru animale. pasul trei: evaluați-o din punct de vedere medical și microcipați-o. Dacă are, de fapt, un microcip, nu este vorba de o pisică vagaboandă, ci de o pisică dispărută.

Cum procedați dacă luați animalul acasă

Dacă luați animalul acasă contactați mai întâi centrul local de control al animalelor sau adăposturile de animale. Vă asigurați astfel că pisica nu aparține cuiva. De asemenea, ei recomandă să țineți celelalte animale de companie pe care le aveți acasă departe de pisica găsită. Poate ca aceasta să fie „bolnavă, temătoare sau agresivă cu alte animale.

fanatij.ro; act de cruzime asupra pisicilior în Ilfov
susră foto: fanatik.ro

Indiferent dacă duceți pisica rătăcită la un adăpost sau dacă o aduceți acasă, trebuie să faceți o fotografie a pisicii pentru a ajuta, eventual, la reunirea acesteia cu un proprietar. Dacă vă gândiți să adoptați o pisică vagaboandă, există mai multe lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere pe tot parcursul procesului.

Obțineți autorizația medicală

Deoarece pisica a trăit în aer liber, ar putea fi expusă la purici, căpușe și alți dăunători pe care i-ar fi putut întâlni în timp ce hoinărea în sălbăticie. Pisicile vagaboande tind să fie purtătoare de mai multe boli și să aibă probleme de sănătate mai mari decât pisicile de casă.

Așa că obținerea autorizației de la medicul veterinar înainte de a le aduce în casa dumneavoastră este esențială. În plus, este posibil ca pisica să fi întârziat cu medicația de dezinsecție și vaccinările, iar veterinarul vă poate ajuta și în acest sens. Dacă pisica vagaboandă nu a fost încă sterilizată sau castrată, trebuie să faceți acest lucru înainte de a o aduce în casă.

descopera.ro
sursă foto: descoperă.ro

Dacă animalul vagabond nu a fost încă sterilizat sau castrat, trebuie să faceți acest lucru înainte de a-l aduce în casa dumneavoastră sau de a-i permite să se plimbe în continuare pe proprietatea dumneavoastră. În afară de avantajele pentru sănătate, sterilizarea pisicii poate contribui, de asemenea, la limitarea comportamentelor agresive sau nedorite, cum ar fi stropirea cu urină pe mobilă pentru a-și marca teritoriul.

Obțineți ajutor pentru a vă dresa pisica

În cazul în care pisica a trăit în aer liber pentru o perioadă de timp, poate fi necesar să o reintroduceți la viața de animal de companie. Va trebui să o învățați să folosească litiera și să nu zgârie cu ghearele. La început, limitați pisica la o singură cameră și izolați alte animale de noua dumneavoastră pisică.

Supravegheați-vă copiii atunci când interacționează cu pisica și încercați să petreceți câteva ore cu pisica pe măsură ce se acomodează în noua lor casă. Spre deosebire de cele de casă, pisicile vagaboande nu sunt obișnuite să li se ofere mese regulate. Așa că este posibil să aibă obiceiuri alimentare atunci când le aduceți pentru prima dată în casă.

Nu disperați! Răbdarea și perseverența vor face ca pisica dumneavoastră să mănânce. Puneți-i la dispoziție un bol cu apă proaspătă. Nu-i dați de mâncare imediat. Când pisica pare să fie gata să mănânce, încercați hrană uscată sau conservată pentru pisici sau niște ton gustos.

Obișnuiți pisica să se acomodeze

Țineți noul prieten felin în casă. Pisica trebuie să se obișnuiască cu dumneavoastră ca nou furnizor de dragoste, hrană și adăpost. Nu este neobișnuit ca pisicile să manifeste probleme de comportament în această perioadă de adaptare.

dailypaws.com
sursă foto:dailypaws.com

Aceste probleme ar trebui să dispară în timp. Este posibil ca pisica să se ascundă sub mobilă. Dacă o face, stați și vorbiți liniștit cu pisica. Asigurați-vă că în apropiere există mâncare, apă și o litieră.

Acum că știți ce trebuie să faceți dacă dați peste o pisică vagaboandă sau sălbatică, luați în considerare posibilitatea de a vă oferi voluntariat la adăpostul local pentru a ajuta la susținerea eforturilor continue de a scoate mai multe pisici vagaboande și sălbatice de pe străzi, potrivit petplace.com.