Sari la conținut
Home » Animale sălbatice care vor dipărea până în 2030. Cinci specii pe care copii noștri nu le vor mai vedea

Animale sălbatice care vor dipărea până în 2030. Cinci specii pe care copii noștri nu le vor mai vedea

foto: Jennersten, WWF.org Suedia

Din păcate, există o mulțime de alte animale care s-ar putea confrunta cu dispariția. Am colectat un videoclip de pe TikToK postat de un utilizator care prezintă doar câteva dintre animalele pe cale de dispariție care probabil vor dispărea înainte de 2030.

Pe măsură ce societatea noastră modernă devine din ce în ce mai consumatoare de resurse, spațiile naturale se micșorează, iar numărul animalelor sălbatice este în scădere. Raportul „Planeta vie” din 2022 arată că populațiile globale de animale sălbatice s-au prăbușit în medie cu 69% din 1970.

@travelguyss Animals that will be extinct before 2030 🐼🐅🦏 #adventure #travel #nature #explore #animals #🇺🇸 #🇨🇦 ♬ original sound – Slowed songs

Deși în trecut au existat succese și povești uimitoare și inspirate despre viața sălbatică, multe animale sunt încă pe cale de dispariție, în principal din cauza activităților nesustenabile conduse de oameni. În prezent, pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), peste 41.000 de specii au fost evaluate ca fiind amenințate cu dispariția. Iar mai jos am enumerat 10 dintre cele mai periclitate animale din lume în sălbăticie:

1. Animale sălbatice care vor dispărea până în 2030

Cândva răspândiți în toată Asia de sud-est, rinocerii Javan au suferit un declin uimitor al numărului lor din cauza vânătorii și a pierderii habitatului. Singura populație sălbatică de rinoceri Javan este una dintre cele mai rare specii de rinoceri – aproximativ 75 de exemplare – care poate fi găsită doar pe insula Java, Indonezia.

foto; Stephen Belcer/WWF.org
rinocerul de Java, foto; Stephen Belcer/WWF.org

Parcul Național Ujung Kulon, un sit al Patrimoniului Mondial, este ultimul refugiu rămas al rinocerilor Javan. Dar zona suferă și din cauza invadării palmierului Arenga, ceea ce face ca rinocerii să aibă mai puțină hrană de consumat și mai puțin habitat în care să hoinărească.

În plus, micuța populație de rinoceri Javan este, de asemenea, extrem de vulnerabilă la dispariție din cauza catastrofelor naturale, a bolilor, a braconajului și a unei potențiale înrudiri.

2. LEOPARDUL AMUR

Leopardul Amur este una dintre cele mai rare feline mari din lume, cu doar aproximativ 100 de exemplare rămase în sălbăticie. Deși populația lor sălbatică pare să fie stabilă și în creștere, această subspecie de leopard este încă în pericol critic de dispariție din 1996.

Și există un motiv întemeiat pentru asta: În prezent, leoparzii Amur pot fi găsiți doar într-o regiune relativ mică din estul îndepărtat al Rusiei și din nord-estul Chinei. Leoparzii Amur rămași se confruntă cu multiple amenințări la adresa supraviețuirii lor, inclusiv pierderea și fragmentarea habitatului, lipsa de pradă și infrastructura de transport, cum ar fi drumurile.

foto: Jennersten, WWF.org Suedia
Leopardul de Amur; sursă foto Ola Jennersten, WWF.org Suedia

Cu toate acestea, există speranță pentru această mare felină rară. Aproximativ 75% din teritoriul lor de origine se află în zone protejate din Rusia și China, iar acestea se deplasează, de asemenea, în habitate adecvate în afara acestor zone protejate.

3. TIGRUL DE PE INSULA SUNDA

Tigrul Insulei Sunda sau tigrul de Sumatra este cea mai mică subspecie de tigru din lume, cântărind până la 140 kg. Pentru referință, tigrii care trăiesc în regiunea Amur sunt cele mai mari dintre toate felinele mari, unde masculii pot cântări de două ori mai mult decât tigrii din Insula Sunda.

Tigrul Sund;a foto WWF.org
Tigrul Sund;a foto WWF.org

De asemenea, aceștia sunt foarte rari – se estimează că există aproximativ 600 de exemplare în sălbăticie și se găsesc doar pe insula indoneziană Sumatra. Din anii 1980, populația umană din Asia de Sud-Est aproape s-a dublat, de la 357 de milioane de locuitori la aproximativ 668 de milioane în 2020. Iar acest lucru a avut un impact asupra numărului de tigri, care s-a redus odată cu habitatele lor.

Pe măsură ce așezările umane se extind în regiune, tigrii din Insula Sunda sunt din ce în ce mai susceptibili să se întâlnească cu oamenii, ceea ce ar putea duce la o nouă creștere a conflictelor dintre oameni și tigri. Braconajul tigrilor și comerțul ilegal cu părți și produse din tigri reprezintă, de asemenea, o preocupare serioasă pentru supraviețuirea acestora.

4. GORILELE DE MUNTE

Gorila de munte este o subspecie a gorilei orientale, care trăiește în două populații izolate în pădurile de mare altitudine din regiunile muntoase vulcanice din Republica Democratică Congo, Rwanda și Uganda, precum și în Parcul Național Bwindi Impenetrable din Uganda.

Gorilele de munte; foto Brent Stirton WWF.org
Gorilele de munte; foto Brent Stirton WWF.org

Peisajul Virunga are o istorie de instabilitate politică, alături de niveluri ridicate de sărăcie în regiune. Acest lucru reprezintă o amenințare substanțială la adresa numărului de gorile de munte, deoarece oamenii s-au mutat în zonele mai apropiate de aceste maimuțe mari pentru hrană, adăpost și spațiu – peste 500.000 de persoane trăiesc în prezent în apropierea habitatului gorilelor de munte.

În ciuda acestui fapt, gorilele de munte se recuperează promițător datorită eforturilor de conservare și intervențiilor partenerilor locali și internaționali și a WWF prin intermediul Programului internațional de conservare a gorilelor. În prezent, gorilele de munte sunt catalogate ca specie pe cale de dispariție, cu puțin peste 1.000 de exemplare în sălbăticie. Cu toate acestea, există în continuare multiple amenințări care pot împiedica progresul recuperării acestei specii.

5. URANGUTANUL TAPANULI

Urangutanul Tapanuli este o specie de urangutan nou descrisă, inclusă ca specie distinctă în 2017. În sălbăticie există doar o singură populație izolată de urangutani Tapanuli, care se limitează la pădurile tropicale din ecosistemul Batang Toru de pe insula Sumatra, Indonezia.

urangutanul tapanuli; foto wwf.org
urangutanul tapanuli; foto wwf.org

În prezent, aceste primate care trăiesc în copaci sunt în pericol critic de dispariție, cu mai puțin de 800 de indivizi în sălbăticie, ceea ce le face să fie cea mai periclitată specie de maimuțe mari din lume.

Pierderea habitatului este una dintre principalele amenințări la adresa supraviețuirii sale, deoarece pădurile tropicale sunt înlocuite de agricultură, minerit și dezvoltarea hidroelectrică și geotermală. Între 1985 și 2007, peste 40% din pădurile din provincia Sumatra de Nord, unde se află urangutanul Tapanali, au dispărut, informează wwf.org.