Sari la conținut
Home » Aye-aye: Primata care nu seamănă a maimuță

Aye-aye: Primata care nu seamănă a maimuță

Aye-aye (Daubentonia madagascariensis) este un lemur rar, originar din Madagascar. Și nu seamănă a maimuță.

Deși e foarte mic, este cea mai mare primată nocturnă din lume care are caracteristicile ușor bizare. De exemplu, are dinți de rozătoare, care cresc perpetuu, și un deget mijlociu, lung, subțire și cu aspect aproape scheletic.

Aye-aye: Nu seamănă a maimuță

Aye-Aye: O maimuță
Aye-Aye: O maimuță care privește la cer

Animalul bate în copaci pentru a localiza larvele și apoi face o gaură în lemn, folosindu-și incisivii. Care sunt înclinați în față. După ce face gaură, își introduce degetul mijlociu lung și scoate larvele.

Aye-aye se găsesc în principal în pădurile tropicale sau în terenurile cu păduri de foioase.  Unii s-au adaptat să trăiască chiar în regiunile cultivate care au rezultat în urma defrișărilor. Își petrec cea mai mare parte a vieții la înălțime, în copaci, aproape de coronament.

Aye-aye, când  își încep viața sunt argintii, cu o dungă pe spate. Culoarea lor se schimbă pe măsură ce se maturizează și devine maro foarte închis sau negru. Pot avea și pete de blană argintii și albe.

Pe cale de dispariție

Un aye-aye complet matur măsoară de obicei în jur de un metru și jumătate în lungime. Coada sa este stufoasă și la fel de lungă ca și corpul său.

Regimul alimentar al aye-aye sugerează că este omnivor, deoarece mănâncă mult mai mult decât larve. De asemenea, mănâncă fructe, semințe și ciuperci.

În prezent, aye-aye este clasificat ca fiind pe cale de dispariție, din cauza pierderii habitatului din pădurile lor. Ba chiar localnicii îi consideră „răi” și adesea îi ucid dacă îi întâlnesc. O a doua specie, Daubentonia robusta, a dispărut cândva în secolul trecut.

Date interesante

Aye-aye este una dintre cele doar două specii de animale care vânează pentru hrană folosind „percuția”. Adică  metoda de a bate și de a face o gaură într-un copac pentru a găsi prada. Aye-aye poate bate în copaci de până la 8 ori pe secundă și, își petrece între 5 și 41% din timpul de căutare a hranei bătând și ronțăind lemnul pentru a face găuri.

Au un deget mijlociu bizar, lung și multifuncțional, care este folosit pentru a bate în lemn. Sau pentru a scoate larve. Acest al treilea deget de la fiecare mână este mai subțire decât restul și are o articulație sferică, care îi permite o mișcare completă la 360 de grade, potrivit factanimal.

Și încă ceva,  Aye-aye este singura primată care folosește ecolocația pentru a-și găsi prada.