Sari la conținut
Home » Albatroșii: lucruri adevărate despre cea mai mare pasăre din lume

Albatroșii: lucruri adevărate despre cea mai mare pasăre din lume

Albatroșii: lucruri adevărate. Cea mai mare pasăre zburătoare din lume poate merge ani de zile fără să atingă pământul. Are dansuri de împerechere complicate și comice care necesită ani de zile pentru a fi învățate. Și ar putea chiar să ajute oamenii de știință să depisteze navele de pescuit ilegale.

Albatrosii sunt păsări mari și maiestuoase care pot fi găsite zburând deasupra majorității oceanelor lumii.

Acești zburători fervenți sunt cunoscuți pentru faptul că petrec luni întregi în aer fără să atingă pământul.

Albatroșii: lucruri adevărate. Cea mai mare zburătoare din lume

Albatroșii: lucruri adevărate.
Albatroșii: lucruri adevărate. Doi albatroși care stau împreună

Există 23 de specii de albatroși, deși se poate spune că cea mai cunoscută este albatrosul hoinar (Diomedea exulans). Este cea mai mare pasăre zburătoare din lume. Această pasăre are o anvergură a aripilor de 3,4 metri, potrivit Enciclopediei Britannica. Chiar mai mare decât faimosul condor Californian. și își folosește aceste aripi masive pentru a parcurge mii de kilometri într-o singură călătorie.

Dar, în loc să dea din aripi, albatrosul parcurge distanțe atât de mari ținându-și aripile extinse pe loc. Astfel încât aerul care se scurge în jurul aripilor să genereze portanță, asemănător cu aripile unui avion. El planează.

Cu un vânt aproape constant în mediul lor, albatroșii sunt capabili să își blocheze articulațiile coatelor și, literalmente, să își fixeze aripile și să planeze.

Înălțare dinamică

Ele folosesc, de asemenea, ceva numit „înălțare dinamică”. Asta implică schimbarea unghiului aripilor lor în raport cu vântul, pentru a maximiza portanța generată. O tehnică similară ar putea ajuta aeronavele de cercetare fără pilot să rămână în aer timp de luni de zile, potrivit livescience.

De fapt, micuța rândunică alpină, și nu marele albatros, este cea care deține recordul pentru zborul fără oprire pe distanțe mari. Cel puțin așa se arată într-un studiu din 2013 publicat în revista Nature Communications.