Sari la conținut
Home » A murit Magawa, faimosul șobolan care detecta mine antipersonal în Cambodgia!

A murit Magawa, faimosul șobolan care detecta mine antipersonal în Cambodgia!

  • de
șobolan

A murit Magawa, faimosul șobolan care detecta mine antipersonal în Cambodgia!

O „carieră” impresionantă de 5 ani pentru faimosul șobolan!

Magawa, șobolanul care a primit o medalie de aur pentru eroismul său a murit la vârstă de 8 ani, lăsând în urmă un record în ceea ce privește identificarea minelor antipersonal din Cambodgia, peste 100! În țara din Asia de Sud-Est există până la șase milioane de mine antipersonal.

Totul a fost posibil prin intermediul organizației caritabile belgiene Apopo, care și-a început activitate încă din anii 1990. Șobolanul a fost antrenat să îi avertizeze pe oameni în momentul în care simțea prezența unei mine sau a unui explozibil, ca ulterior acestea să fie îndepărtate în condiții de siguranță. Potrivit BBC, șobolanul a murit de bătrânețe zilele trecute.

„Toți cei de la Apopo regretăm pierderea lui Magawa și suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o”, a spus organizația de caritate într-un comunicat.

șobolanul Magawa
șobolanul Magawa

Crescut în Tanzania, rozătoarea a urmat un an de pregătire înainte de a se muta în Cambodgia pentru a-și începe cariera de adulmecător.

Antrenat să detecteze un compus chimic din explozivi, Magawa a „curățat” peste 141.000 de metri pătrați de teren, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal. Acesta era capabil să verifice o suprafață de mărimea unui teren de tenis în doar 20 de minute, ceea ce o persoană cu un detector de metale ar fi reușit între 1 și 4 zile.

rozătoare
rozătoare

Cântărea 1,2 kg și avea 70 de cm lungime. Deși este mult mai mare decât șobolanii din alte specii, Magawa era suficient de mic pentru a nu declanșa minele dacă trecea peste ele.

șobolan
șobolan

Șobolanul s-a retras din activitate în iunie anul trecut, după ce a devenit „lent” din cauza bătrâneții.

În 2020, Magawa a primit o medalie din aur pentru „devotamentul său față de îndatoririle pe care avea”.

Magawa
Magawa