Sari la conținut
Home » Povestea unui adevărat erou! Magawa, șobolanul care a salvat o mulțime de vieți

Povestea unui adevărat erou! Magawa, șobolanul care a salvat o mulțime de vieți

Povestea unui adevărat erou! Magawa, șobolanul care a salvat o mulțime de vieți a ieșit la pensie.

Șobolanul a primit o medalie de aur pentru faptele sale!

Pe nume Magawa, un șobolan a devenit un adevărat erou după ce a reușit să salveze mai multe vieți. Totul a fost posibil după ce acesta a trecut printr-un intens program de antrenament, prin care s-a dorit dezvoltarea capacității acestuia de a depista mecanismele explozive, în special minele antipersonal. Magawa a fost antrenat de organizația caritabilă belgiană Apopo, care are o bază în Tanzania și care încă din anii 1990 a crescut și a dresat animale pentru a depista mine.

În vârstă de șapte ani, șobolanul african uriaș își încheie astfel cariera odată cu vârsta înaintată, potrivit instructoarei sale, Malen. Cântărește 1,2 kg și are o lungime de 70 de cm.

În cinci ani de carieră, Magawa a depistat 71 de mine antipersonal în Cambodgia, țară unde sunt îngropate milioane de astfel de mecanisme explozive.

„Performanța lui Magawa este de neegalat, am fost mândră să lucrez alături de el. Micuțul a ajutat la salvarea multor vieți și ne-a dat ocazia să redăm oamenilor pământul sigur de care au atâta nevoie, cu costuri minime și cât mai repede posibil”, a declarat Malen, dresoarea lui Magawa.

Minele au fost au fost îngropate între 1975 și 1998, perioadă în care țara era devastată de conflicte interne sângeroase.

El a fost dresat să depisteze un component chimic al explozibililor. În momentul în care îl simte, scurmă suprafața pentru a-și alerta colegii umani.

Anul trecut, în septembrie, Magawa a fost recompensat o medalie de aur denumită și „Crucea Sf. Gheorghe pentru animale”.

Povestea unui adevărat erou

Organizația antrenează animalele timp de un an pentru a deprinde abilitatea de a depista explozibili.