Leopardul de Amur (sau, potrivit denumirii științifice – ”Panthera pardus orientalis”) este una dintre speciile clasificate de World Wildlife Fund (WWF) ca fiind în pericol critic de dispariție.

sursa foto – https://www.flickr.com
Cunoscut și sub numele de „leopardul de Orientul Îndepărtat”, „leopardul manciurian” sau „leopardul coreean”, Leopardul de Amur este o subspecie a leopardului și cea mai rară felină mare din lume.
sursa foto – http://desktop-wallpapers.net
Potrivit Agerpres, în prezent nu mai există decât aproximativ 60 de exemplare care populează regiunea transfrontalieră împădurită care se întinde în Orientul Îndepărtat Rus și China – adaptându-se la viața în pădurile temperate.Leoparzii de Amur sunt importanți din punct de vedere ecologic. Fiind animale de pradă, ei joacă un rol important în menținerea unui echilibru sănătos al speciilor în habitatul lor. Acest lucru influențează starea pădurii și a ecosistemului, care oferă faunei salbatice și oamenilor mâncare, apă dulce și multe alte resurse. De conservarea habitatului leopardului de Amur beneficiază, de asemenea, și alte animale, cum ar fi tigrii de Amur sau căprioarele.Dar ei sunt vânați pentru blana lor frumoasă, cu pete, și în plus sunt amenințați cu pierderea habitatului, întâmpinând probleme în a-și procura prada (căprioare, căprioare sika și iepuri de câmp). În anul 1999, o echipa de investigație sub acoperire a recuperat două piei de leopard de Amur, una de femelă și alta de mascul, vândute pentru sumele de 500 , respectiv 1.000 de dolari în satul Barabash, nu departe de rezervația Kedrovaya Pad din Rusia.În ceea ce privește hrana, în China prada este insuficientă pentru populația mare de leoparzi și de tigri. Această pradă se va reface dacă vor fi luate măsuri pentru limitarea vînătorii acestor specii. Pentru ca leopardul de Amur să supraviețuiască, aceasta trebuie să repopuleze fostul său areal de răspândire, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie mai întâi să crească numărul exemplarelor din speciile cu care acesta se hrănește.Leopardul de Amur este un animal solitar. Asemenea altor leoparzi, această felină cu o greutate între 32 și 48 de kilograme poate atinge viteza de 60 de km/h și poate sări 6 metri în plan orizontal și 3 metri în plan vertical. După ce se satură, leopardul de Amur își ascunde restul de pradă pe crengile înalte ale copacilor, pentru a nu-i fi luată de alte animale de pradă. Se spune că leoparzii de Amur sunt cei mai buni pânditori ai prăzii și cei mai abili cățărători dintre felinele mari, iar puterea lor imensă le permite să vâneze o pradă cu o greutate de până la 10 de ori mai mare decât propria lor greutate.Chiar dacă de cele mai multe ori leoparzii de Amur sunt animale tăcute, uneori aceștia emit sunete răgușite pentru a-și semnala prezența sau a-și delimita teritoriul. Unii leoparzii torc în timp ce sunt hrăniți.Leoparzii de Amur au o blană mai pală comparativ cu alte specii de leoparzi, cu pete mari, de culoare închisă, situate la distanță unele de altele. Adaptați să trăiască în climatul aspru și rece din Orientul Îndepărtat Rus, aceste feline au blana lungă, care poate ajunge 7 centimetri în timpul iernii.Leoparzii de Amur nasc între unul și patru pui, care sunt înțărcați la vârsta de trei luni. Unii masculi rămân cu femelele și după împerechere și le ajută la creșterea puilor, care își părăsesc mamele în jurul vârstei de un an și jumatate — doi ani. De multe ori, frații mențin contactul în primii ani de independență. Leoparzii de Amur trăiesc în medie 10-15 ani în sălbăticie și până la 20 de ani în captivitate.Leoparzii de Amur beneficiază de un refugiu sigur din 2012, atunci când guvernul de la Moscova a anunțat crearea unei noi zone protejate denumite Zona Parcului Național al Leoparzilor. Parcul dispune de o suprafață de 650.000 de acri și include o mare parte din zonele de reproducere ale leopardului de Amur și circa 60% din habitatul acestor feline. Parcul găzduiește, de asemenea, 10 de tigri de Amur, o subspecie de tigru aflată la rândul său pe cale de dispariție. WWF a făcut presiuni pentru crearea acestui parc din 2001.În contextul în care leoparzii de Amur sunt în pericol critic de dispariție, World Wildlife Fund lucrează cu comunitățile locale, cu autoritățile regionale, guvernamentale și cu alte organizații non-guvernamentale pentru a salva această subspecie amenințată și a asigura conservarea pe termen lung a regiunii în care aceasta trăiește.

Citește și: