Sari la conținut
Home » Cel mai rapid animal de pe suprafața Pământului

Cel mai rapid animal de pe suprafața Pământului

Cel mai rapid animal. Ghepardul este o felină mare și zveltă care trăiește în Africa subsahariană și în parcurile din estul și sudul Africii. El este cel mai rapid animal de pe Terra.

Gheparzii pot fi găsiți, de asemenea, în număr mic în sudul Algeriei, în nordul Nigerului și în Iran.

Cel mai rapid animal terestru

Cel mai rapid animal: Un ghepard care se răsfață
Cel mai rapid animal: Un ghepard care se răsfață și doarme pe un om

Ghepardul este cel mai rapid animal terestru. Ei sunt membri ai familiei Felidae, care include tigrul, leul, jaguarul, leopardul, leopardul zăpezilor și alte feline mari. Majoritatea gheparzilor trăiesc astăzi în rezervații sau parcuri naturale.

Gheparzii din sălbăticie trăiesc de obicei între 10 – 15 ani în sălbăticie. Unii pot ajunge la 20 de ani în captivitate.

Ghepardul are un corp zvelt, cu picioare lungi și este în mod clar conceput pentru viteză. Sunt de culoare cafeniu, cu un strat masiv de pete negre pe tot corpul. Modelele unice ale petelor sunt la fel de distinctive ca și amprentele digitale la oameni.

Gheparzii poartă ceea ce se numesc dungi lacrimale care pornesc din colțul fiecărui ochi până în lateralul nasului.

98 de kilometri pe oră

Aceste carnivore vânează și se hrănesc de obicei cu impala, viței, gazele și alte copitate mai mici. Sunt diurne, ceea ce înseamnă că vânează în timpul zilei și se bazează pe ierburile înalte pentru a se ascunde atunci când sunt la vânătoare. Gheparzii vânează fie dimineața târziu, fie seara devreme.

O urmărire tipică poate dura între 20 și 60 de secunde, doar jumătate dintre ele având succes. Au gheare mari și neretractabile. De obicei, ele pot atinge viteze de până la 98 de kilometri pe oră (61 de mile pe oră). Ei pot trece de la 0 la 60 Mph în doar 3 secunde, potrivit factanimal.

Lungimea pasului lor devine de până la 7 m (23 ft) la viteză maximă, ceea ce înseamnă că ghepardul își petrece mai mult de jumătate din timp în aer. Gheparzii nu se bazează însă doar pe viteza lor, ci anticipează tacticile de fugă ale diferitelor prăzi atunci când vânează. Cercetările sugerează că urmărirea gheparzilor cuprinde două faze – prima presupune o accelerare rapidă pentru a ajunge din urmă prada. Cea de-a doua fază implică încetinirea cu cinci până la opt secunde înainte de sfârșitul urmăririi.  Atuni ghepardul va prezice și se va potrivi cu mișcările prăzii, pe măsură ce distanța dintre ei se micșorează.