Sari la conținut
Home » De ce simt câinii să se separe de stăpân?

De ce simt câinii să se separe de stăpân?

De ce unii câini nu ridică piciorul când urinează?

De ce simt câinii să se separe de stăpân? Catalogați de cele mai multe ori drept cei mai apropiați prieteni ai oamenilor, jucăuși și afectuoși, unii câini devin adevărate „calamități” în momentul în care stăpânii lor pleacă de acasă.

Latră sau scoate sunete  care se transformă în adevărate urlete, distrugeri, excremente risipite peste tot, linsul sau mușcatul lăbuțelor. Lista este plină cu expresii ce reliefează comportamentul câinelui care nu știe sau nu este obișnuit să rămână singur acasă nici măcar pentru o clipă.

De ce simt câinii să se separe de stăpân?

Atunci când vă știe prin preajmă, câinele este deosebit de calm și agreabil. Dar se poate întâmpla ca în momentul în care nu vă aflați lângă el, patrupedul dumneavoastră să devină agitat.

După ce lipsiți chiar și pentru puțin timp de acasă, reîntoarcerea poate fi însoțită de o imagine dezolantă: canapele roase, pardoseală murdară, vecini exasperați din cauza gălăgiei făcute de câinele dumneavoastră. Asta chiar că trebuie să înceteze!

În pofida prieteniei care ne leagă de patrupedele noastre, uneori este imposibil să le consacrăm tot timpul și atenția de care au nevoie.

Indeletnicirile cotidiene ne pot determina să ne lăsăm câinele singur acasă pentru mai multe ore. Și acest lucru se poate întâmpla nu o dată sau de două ori, ci mult mai des.

Dar câinele este un animal sociabil, care iubește compania oamenilor. Anumiți reprezentanți ai patrupedelor suportă extrem de greu faptul că uneori sunt lăsați singuri toată ziua.

Atunci, supărarea lor se răsfrânge asupra mobilierului, se transpune în zgârieturile de pe uși, în murdăriile împrăștiate prin toată locuința sau în urlete inoportune.

Atașamentul excesiv de stăpân

Astfel, prin acest comportament, câinele încearcă să-și determine stăpânul să se întoarcă acasă.

Câinele care nu suportă să fie lăsat singur acasă se poate automutila prin lins, cel mai adesea la nivelul lăbuțelor, sau prin scărpinat, iar atunci, leziunile inflamatorii ale pielii își vor face apariția.

În spatele acestor comportamente se ascunde o stare de anxietate. Reacția anxietății se instalează la circa 30-40 de minute după ce stăpânii îi părăsesc.

A fi „condamnat” la singurătate înseamnă pentru câine a suferi o dereglare comportamentală numită anxietate de separare.

Legătura primordială și liniștitoare, în același timp, care unește un cățeluș de mama sa poate fi transferată persoanei care primește cățelul. Astfel, cățelușul este liniștit în prezența noului stăpân care se ocupă de el și îl hrănește.

Dacă vă lăsați câinele singur o perioadă de timp, comportamentul acestuia se poate schimba radical

La început, această situație este normală, dar micuțul trebuie să înceapă să se detaseze în mod progresiv de stăpânul sau.

Însă dacă această detașare nu are loc, câinele va fi permanent agitat atunci când stăpânul nu se află alături de el.

Dacă vă lăsați câinele singur o perioadă de timp, comportamentul acestuia se poate schimba radical.

Lăsat singur mai mult timp, câinele se va confrunta cu un disconfort psihic și emoțional. De obicei, anxietatea de separare apare atunci când patrupedul este foarte alintat.

Când este lăsat singur pentru o perioadă foarte mare de timp, după o schimbare survenită în interiorul familiei.

Câinele  poate suferi de această dereglare comportamentală dacă prezintă următoarele „simptome”:

• nu vă scapă din ochi atunci când sunteți acasă;

• devine agitat, nervos sau depresiv când vă pregătiți de plecare;

• manifestă o bucurie ieșită din comun atunci când vă întoarceți acasă, conform eva.ro.