De 3840 Vizualizari

Miturile despre dresaj distrug relaţia dintre om şi câine!

Sfaturile bătrânilor nu sunt întotdeauna cele mai înţelepte sau cele mai bune

Când e vorba de animale de companie putem spune că „poveţele” despre dresajul canin sunt chiar nefondate şi aberante.

Unii spun că “ştiu ei încă din bătrâni că un câine trebuie bătut bine măcar o dată, ca să te asculte” şi acţionează ca atare. Repercusiunile acestori poveşti fără nicio bază logică sunt, însă, cât de poate de reale şi, uneori, iremediabile.

FALS. Dacă nu-l baţi nu te recunoaşte ca stăpân

Există acest mit, în special în zonele rurale, care îndeamnă oamenii să-şi bată animalele pentru a le face mai ascultătoare. Acest gest are două repercusiuni: ori face din acel câine un animal excesiv de timorat, timid, fricos – ori face din acel câine un animal agresiv, care va înţelege că pentru a evita chinurile crunte ale unei bătăi, trebuie să se apere.

ADEVĂRAT. Comenzile trebuie date pe un anumit ton

Comanda câinelui trebuie dată pe un ton CALM şi ferm. În niciun caz nu trebuie să ţipi sau să te uiţi la el ca şi cum dacă nu execută urmează să-şi ia o corecţie. Cel puţin la începutul dresajului nu trebuie să-i dai comenzi pe un ton de copil răzgăiat, pentru că va trata situaţia ca atare: ca o joacă.

FALS. Câinii bătrâni nu pot fi dresaţi

Cu cât sunt mai în vârstă, cu atât atenţia lor către stăpân este mai mare. Prin repetarea unui exerciţiu de dresaj, câinele senior va învăţa la fel de rapid comanda ca şi un junior.

ADEVĂRAT. Au capacitatea de a alege între bine şi rău

Există anumite rase de câini, în special câinii- ghizi, care au capacitatea de a distinge răul de bine şi de a analiza dacă este bine sau nu să execute o comandă primită de la stăpân. Câinii-ghid care ajută persoane care suferă de demenţă pot decide dacă nu e bine să execute comanda impusă de stăpân. Dacă, de exemplu, stăpânul îi dă comanda şezi, iar pe jos sunt cioburi, câinele nu va executa.

ADEVĂRAT. Uită comenzile

Repetiţia este mama succesului! Iar dacă stăpânul nu repetă comenzile periodic, câinele le uită. Aşa se explică faptul că unii proprietari sunt nemulţumiţi de şedinţele plătite de dresaj, susţinând că au fost ineficiente, pentru că după 3-4 luni câinele nu a mai executat nicio comandă.

FALS. Dacă doarme cu tine nu te va mai considera Alfa

Când creşti un câine, pentru el vei fi părinte, cel mai bun prieten liderul de haită. Câinele, indiferent de cât de mult îi invadezi spaţiul, te va considerat stăpân. Derapajele de comportament al unor câini nu au ca sursă acest zvon, ci tocmai „derapajele de comportament” ale stăpânului.

FALS. Trebuie să-l bagi cu botul în mizerie ca să nu mai facă în casă

Dacă vrei să terorizezi un animal, cam asta e reţeta. Un mit prostesc îi face pe mulţi stăpâni să-şi sperie animalul de companie, să-i provoace chiar panică. Analizând logic situaţia, câinele care este vârât cu nasul în propriile excremente nu va înţelege că acolo nu are voie să-şi facă nevoile, ci faptul că stăpânul vrea să-i facă rău.

Tags:

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X