Sari la conținut
Home » Câte expresii faciale au pisicile?

Câte expresii faciale au pisicile?

De ce este nocivă carnea crudă pentru pisici?

Câte expresii faciale au pisicile? Un studiu recent publicat în revista „Behavioural Processes” a dezvăluit faptul că pisicile au o varietate impresionantă de expresii faciale, numărând nu mai puțin de 276 de astfel de expresii atunci când interacționează între ele.

Acest lucru schimbă perspectivele noastre asupra comunicării feline, arătând că aceasta este mult mai complexă decât s-a crezut anterior. Studiul, realizat de cercetători americani, a fost condus de Brittany Florkiewicz, psiholog la Lyon College din Arkansas.

Câte expresii faciale au pisicile?

Aceasta a subliniat că descoperirile lor au implicații semnificative asupra modului în care domesticirea a influențat felul în care pisicile își exprimă emoțiile.

Cercetarea a evidențiat că pisicile domestice prezintă un grad mai mare de toleranță socială față de om decât omologii lor sălbatici, fapt datorat vieții apropiate de oameni.

Domesticirea a favorizat astfel o mai mare interacțiune socială între pisici.

Pentru a colecta datele necesare, cercetătorii au filmat 53 de pisici într-o cafenea specială pentru pisici. Aceste înregistrări video au furnizat 194 de minute de material analizat în detaliu.

Au fost înregistrate 186 de interacțiuni între pisici, iar cercetătorii au evaluat expresiile faciale cu ajutorul unui sistem specializat de codificare dezvoltat pentru pisici.

Anumite mișcări musculare asociate cu procese fiziologice precum respirația

Trebuie menționat că anumite mișcări musculare asociate cu procese fiziologice precum respirația. Și căscatul nu au fost luate în considerare în studiu.

Deși cercetătorii nu au putut atribui în mod clar sens fiecărei expresii observate, au constatat că aproximativ 45,7% dintre expresii au avut conotații prietenoase.

În timp ce 37% au fost asociate cu comportament agresiv.

În cazul expresiilor prietenoase, se evidențiază închiderea ochilor, mișcarea urechilor și mișcarea mustăților. În contrast, expresiile agresive se caracterizează prin aplatizarea urechilor.

Echipa de cercetare dorește să extindă studiul și să investigheze în profunzime semnificațiile și contextul din spatele acestor expresii faciale complexe. Aceste constatări deschid noi perspective în înțelegerea felului în care pisicile comunică între ele și cu oamenii, conform digi24.ro.