Sari la conținut
Home » Dovezi incontestabile. Cum ne ajută felinele să fim mai relaxați și liniștiți

Dovezi incontestabile. Cum ne ajută felinele să fim mai relaxați și liniștiți

Dovezi incontestabile. Cum ne ajută felinele să fim mai relaxați și liniștiți. Cercetătorii au descoperit că a trăi cu o pisică oferă beneficii pentru sănătate, din punct de vedere fizic și psihic. Apare o problemă însă pentru cei care sunt alergici la păr.

Studii și sondaje care arată cum ne ajută felinele să fim mai relaxați și liniștiți

Un studiu a descoperit că persoanele care dețineau o pisică aveau un risc mai mic de a muri din cauza unui atac de cord decât persoanele care nu au avut niciodată o pisică. Acesta a fost realizat în anul 2009.

Într-un alt sondaj realizat în Regatul Unit, 93,7% dintre respondenți au declarat că deținerea unei pisici a fost benefică pentru sănătatea lor mintală.

Totodată, un studiu a arătat că viața cu mai multe animale de companie, inclusiv pisici, poate reduce riscul unui copil de a dezvolta alergii.

Cercetarea a infirmat și ipoteza în care anumite persoane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială infecție zoonotică a proprietarilor de pisici cu Toxoplasma gondii, un organism parazitar microscopic unicelular găsit adesea în fecalele pisicilor. Alții chiar au sugerat că Toxoplasma gondii poate fi un declanșator al schizofreniei.

În 2016, cercetătorii au verificat asocierea Toxoplasma gondii cu schizofrenia și depresia majoră, controlul slab al impulsurilor – inclusiv comportamentul suicidar și criminalitatea – personalitatea și performanța neurocognitivă. Concluzia a fost că există puține dovezi care leagă T. gondii de oricare dintre aceste probleme

Cum ne ajută felinele să scădem nivelul cortizonului

Studiile demonstrează influența benefică a animalelor de companie asupra sănătății. Simpla mângâiere a animalului preferat contribuie la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului) și la creșterea nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca hormonul atașamentului.

Conform unui sondaj realizat de Human-Animal Bond Research Institute, 74% dintre posesorii animalelor de companie au declarat că acestea le-au îmbunătățit starea mentală. În 2011, s-a realizat un studiu implicând 600 de participanți, dintre care jumătate prezentau o problemă de sănătate mentală.

Rezultatele au arătat că 87% dintre cei care dețineau o pisică simțeau o creștere a stării de bine, iar 76% au răspuns că se pot adapta mai bine la viața de zi cu zi mulțumită felinei, potrivit militarypsychology.ro.