Sari la conținut
Home » Este pisica ta o rasă pură? Diferențele între felinele domestice și cele cu pedigree

Este pisica ta o rasă pură? Diferențele între felinele domestice și cele cu pedigree

Doar pentru că aveți o pisică neagră cu ochi aurii nu înseamnă că aveți o Bombay, și nici că pisica tabby cu păr lung mare nu devine automat un Maine Coon, deoarece ați citit că Maine Coon-urile pot avea acest model. Pisicile domestice de casă pot veni, de asemenea, în aproape toate culorile și modelele, cu diferite lungimi de blană și sunt denumite pur și simplu pisici de rasă mixtă.

Diferențele dintre pisicile domestice și cele de rasă pură

Majoritatea pisicilor de casă sunt considerate pur și simplu pisici domestice cu păr scurt, mediu sau cu păr lung și nu sunt rase pure. Dar asta nu înseamnă că nu vei întâlni niciodată o pisică de rasă pură sau că pisica ta nu poate fi de rasă pură.

O pisică de rasă pură este definită de The Cat Fanciers Glossary ca fiind „o pisică ai cărei strămoși sunt toți din aceeași rasă sau ai cărei strămoși includ încrucișări care sunt permise în standardul rasei. De exemplu, o Bombay de rasă pură poate avea în trecut și pisici birmaneze”. În general, pedigree-ul unei pisici trebuie să fie certificat de către registrul rasei de pisici înainte ca aceasta să poată fi numită pe bună dreptate o rasă pură.

Rasa de pisici americane cu părul scurt a fost numită inițial rasa de pisici domestice cu părul scurt, dar numele a fost schimbat pentru a evita confuzia între pisicile cu un istoric necunoscut, printre alte motive. Neavând pedigree-ul necesar, o pisică cu părul scurt domestic nu poate fi pur și simplu denumită pisică americană cu părul scurt, în ciuda faptului că arată ca atare, decât dacă se cunoaște istoricul de reproducere.

Pisici domestice

Pisicile domestice pot fi mari, mici, grase sau subțiri, în funcție de genetică, de regimul alimentar și de îngrijirea pe care o primesc. Culorile și modelele lor de blană sunt numeroase și includ negru, alb, gri, portocaliu și toate nuanțele intermediare. Modelele de blană includ tabby, calico, tortoiseshell și tuxedo, pentru a numi doar câteva.

Departe de a fi doar niște pisici de casă obișnuite, pisicile domestice sunt cel mai des întâlnite și pot avea un pedigree necunoscut, plin de diverse rase de diferite culori și modele. Deși nu sunt rase diferite, pisicile cu diferite modele și culori ale blănii tind să aibă caracteristici care le fac unice și sunt adesea denumite după aceste culori și modele.

Pisici Calico: Maine Coon și Scottish Fold

Pisicile Calico, cunoscute și sub denumirea de pisici cu carapace de broască țestoasă și alb, cuprind o mulțime de culori, fie portocaliu vibrant (cunoscut tehnic ca „roșu”), alb și negru, fie mai discret in, albastru-cenușiu și alb. În genetica felină, aceasta din urmă este cunoscută sub numele de „dilute calico”.

Diferitele modele ale petelor calico sunt aproape la fel de variabile ca fulgii de zăpadă, deoarece nu veți vedea niciodată două exact la fel. Calico sunt aproape întotdeauna femele, iar masculii rari sunt de obicei sterili. Printre pisicile de rasă pură care pot avea un model calico se numără Persanul, Manx, Maine Coon și Scottish Fold, printre altele.

Pisici Tabby

Dacă pisicile domestice sunt cele mai favorizate dintre toate, pisicile tabby sunt cele mai populare dintre modelele de culori de pisici. Culorile lor variază de la roșu la crem, la negru, albastru, argintiu, maro și cafeniu. Unul dintre cele mai consistente marcaje ale pisicilor tabby este magnificul „M” centrat pe frunte, chiar deasupra ochilor.

Rase de pisici unice

Unele rase pure de pisici au caracteristici unice care ajută la diferențierea lor de alte rase și pisici domestice. Lipsa blănii, textura ondulată a blănii, fețele strivite, urechile pliate și alte atribute se regăsesc în mod natural la unele rase de pisici.

În general, pisicile domestice arată toate la fel, dacă puteți trece cu vederea lungimea blănii, culorile și modelele lor. Ele au o constituție corporală, forme de cap și urechi similare. În schimb, multe pisici de rasă pură, dacă sunt aliniate una lângă alta, arată foarte diferit una de cealaltă, potrivit thesprucepets.com.