Sari la conținut
Home » Alergiile câinilor: cauze și simptome. Diete și strategii de recuperare recomandate de medicul veterinar

Alergiile câinilor: cauze și simptome. Diete și strategii de recuperare recomandate de medicul veterinar

primul ajutor pentru câini otrăviți; sursă foto: mobilepet.ro

Alergiile alimentare sunt un răspuns imunitar la ingredientele din dieta unui câine. Acest răspuns imunitar devine, de obicei, evident pe o perioadă de timp prelungită, mai degrabă decât imediat după ce încearcă un aliment pentru prima dată.

Majoritatea câinilor cu alergii alimentare adevărate sunt de fapt alergici la o proteină specifică și nu la o cereală, așa cum mulți presupun. Cu toate acestea, câinii pot fi, de asemenea, alergici la orice ingredient din dieta în sine.

câine din rasa pug; sursă foto: New York Post
câine din rasa pug; sursă foto: New York Post

Simptomele alergiilor alimentare la câini

Atunci când un câine cu alergii alimentare întâlnește un aliment specific la care este alergic, sistemul său imunitar vede acea proteină ca pe o substanță străină și declanșează un atac. Acest lucru cauzează în mod obișnuit mâncărimi, roșeață și umflături.

Alergiile alimentare sunt mai puțin frecvente decât alergiile de mediu, cum ar fi alergiile sezoniere și alergiile la purici/căpușe. De fapt, doar 0,2% dintre câini sunt de fapt afectați de alergii alimentare.

Simptome: Mâncărimi ale pielii; Infecții frecvente ale urechii/infecții ale pielii; Urticarie; Lingere/mișcare a picioarelor; Diareea; Vărsături; Pierderea în greutate; Tulburări convulsive (rare)

Cauzele alergiilor câinilor

Alergiile alimentare sunt cauzate de o reacție prea entuziastă a sistemului imunitar la o proteină specifică. Sistemul imunitar tratează în mod eronat proteina ca pe o substanță străină și intră în viteză.

efectele benefice ale uleiului de cocos; sursă foto: cutzucutzu.com
efectele benefice ale uleiului de cocos; sursă foto: cutzucutzu.com

Acest lucru duce la inflamație, care provoacă modificări fizice în corpul câinelui, cum ar fi roșeață, umflături, mâncărimi și creșterea producției de lacrimi sau de alte lichide, în timp ce sistemul imunitar încearcă să scape de substanța „străină”. Această producție de lichid poate fi și în tractul gastrointestinal, ceea ce duce la diaree și/sau vărsături.

Există o componentă genetică a tuturor alergiilor. Cu toate acestea, mecanismul exact al motivelor pentru care alergiile se dezvoltă la unii câini și nu la alții nu este pe deplin înțeles.

Toate rasele de câini sunt predispuse la alergiile alimentare

Câinii pot avea alergii de la o vârstă fragedă sau le pot dezvolta după mai mulți ani de viață. Deși alergiile pot apărea la orice rasă de câine, la orice vârstă, unele sunt mai predispuse să aibă alergii alimentare. Labrador Retriever, Golden Retriever, Springer Spaniel Englez, Cocker Spaniel, Collie, Schnauzer miniatural și Shar-Pei sunt mai predispuși să dezvolte alergii alimentare.

pisicutesicaini.ro
pisicutesicaini.ro

Există mai multe ingrediente care sunt adesea legate de alergiile alimentare la câini. Cea mai frecventă alergie este la o anumită proteină, dar mulți câini sunt alergici la mai multe ingrediente alimentare. Următoarele au fost frecvent legate de alergiile la câini:

Pui; Carne de vită; Lactate; Grâu; Soia; Ouă

Cum diagnostichează medicul veterinar alergiile câinilor

Câinii sunt cel mai adesea diagnosticați cu alergii alimentare pe baza unui examen fizic, a semnelor clinice și a răspunsului lor la un test alimentar. Medicul veterinar al câinelui vă poate recomanda să efectuați un test alimentar cu animalul de companie.

Testele alimentare durează între opt și 12 săptămâni și trebuie să fie urmate exact așa cum sunt prescrise. Asigurați-vă că nu îi dați niciun fel de răsfăț sau alte diete care ar putea perturba rezultatele trialului. Discutați cu medicul veterinar despre ce produse de prevenire a viermilor inimii și a puricilor/înțepăturilor sunt cele mai bune în această perioadă, deoarece multe dintre ele au adăugat proteine de vită sau de pui pentru aromă.

Dietea pentru a preveni alergiile la câini

Există diverse moduri în care poate fi abordată o probă alimentară:

O dietă cu proteine hidrolizate cu prescripție medicală. Aceste diete și-au descompus proteinele în particule mici, astfel încât acestea nu se pot lega de receptor și nu pot iniția răspunsul imunitar.

O dietă de eliminare. Aceste diete au o singură sursă de proteine/carbohidrați și sunt fie formulate de un nutriționist veterinar, fie sunt diete preparate în casă sub îndrumarea unui medic veterinar.

Cele mai multe diete de eliminare nu sunt potrivite pentru o alimentație pe termen lung și, în schimb, sunt utilizate doar pentru a diagnostica alergiile alimentare. Dacă problemele de piele/urechi ale câinelui dvs. se rezolvă, atunci știți că acesta are o alergie alimentară și puteți merge mai departe în găsirea unei diete cu care să se dezvolte pe termen lung.

Diete noi, „noi”, cu surse de proteine/carbohidrați. Aceasta este o hrană care are surse neobișnuite de proteine sau carbohidrați și ingrediente limitate care pot provoca o reacție alergică.

Diete de susținere a pielii. Acestea sunt îmbogățite cu bioactivi și fitonutrienți pentru a minimiza răspunsul sistemului imunitar.

Testele alimentare sau dietele de eliminare sunt cel mai bun mod de a diagnostica alergiile alimentare. Există teste de diagnosticare pe piață, dar rămân multe întrebări cu privire la acuratețea lor.

Tratamentul alergiilor

Cele mai multe alergii alimentare sunt tratate cu o schimbare a dietei. Este foarte frecvent ca la câinii cu alergii alimentare să aibă și alergii de mediu. Acestora li se pot prescrie medicamente pentru alergii precum Apoquel®, Cytopoint®, antihistaminice sau steroizi, pe lângă o dietă specială.

Mai multe suplimente pot fi, de asemenea, benefice pentru câinii cu alergii. Printre acestea se numără acizii grași omega pentru a stimula funcția de barieră naturală a pielii și produse precum:

Vetoquinol® Omega; Nutramax® Welactin; EicosaDermTM

Cea mai bună dietă alimentară pentru câinii alergiile câinilor

Multe diete de pe piață pot ajuta la gestionarea alergiilor câinilor dumneavoastră. Alergiile sunt specifice fiecărui câine în parte, așa că nu există o „cea mai bună dietă”. Cea mai bună dietă este hrana care conține ingrediente la care câinele dumneavoastră nu este alergic și care este echilibrată și formulată pentru o sănătate optimă. Următoarea listă include mai multe diete cu care mulți câini alergici au găsit alinare, printre care

Hill’s® Science Diet® ; Royal Canin® Hydrolyzed Protein HP; Purina® Pro Plan® HA; Blue Buffalo® HF
Hill’s® Science Diet® Derm Complete; Hill’s® Science Diet® d/d; Royal Canin® Selected Protein SP

Recuperarea și gestionarea alergiilor alimentare la câini

Alergiile alimentare nu pot fi vindecate, dar pot fi bine gestionate pe termen lung cu ajutorul unei terapii dietetice adecvate și al evitării ingredientelor alergice. Dacă patrupedul dumneavoastră are o alergie alimentară, asigurați-vă că urmăriți cu atenție etichetele alimentelor pentru câini, în special în cazul tratațiilor, pentru a nu-i da din greșeală ceva considerat alergen.

Tratamentele prescrise EW pe piață, iar unii părinți de animale de companie consideră că este util să folosească morcovi sau fasole verde crudă pentru tratamente în caz de nevoie.

Dacă câinele dvs. are alergii alimentare și urmează o dietă de probă, așteptați-vă să dureze între opt și 12 săptămâni înainte de a vedea o îmbunătățire. Reducerea lingerii și a mestecatului poate fi observată în primele patru săptămâni, dar pentru alți câini poate dura până la 12 săptămâni înainte de a vedea vreo îmbunătățire, potrivit petmd.com.