Sari la conținut
Home » Alergii la animalele de companie. Cum poți recunoaște simptomele

Alergii la animalele de companie. Cum poți recunoaște simptomele

Alergii la animalele de companie se dezvoltă exact ca în cazul oamenilor. Atât câinii cât și pisicile pot dezvolta alergii care să îi afecteze. De la linsul excesiv al lăbuțelor până la căderea părului sau infecții recurente ale urechilor, semnalele sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu alte probleme dermatologice.

Alergiile la animalele de compani mai greu de diagnosticat

Așa cum este și cazul unui cățel, Mr. Friedman, un terrier Parson Russel care, în urmă cu cinci ani, a început să-și lingă obsesiv lăbuțele. Stăpâna lui, Gail Friedman, i-a pus șosete de bebeluș și i-a spălat frecvent picioarele, fără niciun rezultat. Diagnosticul care a venit mai târziu a arătat că patrupedul suferea de multiple alergii, relatează AP News.

Alergiile la animale sunt mai frecvente decât credem

Aproximativ 90% dintre animăluțe suferă din cauza factorilor precum polenul, praful, mucegaiul sau substanțele chimice. Restul de animăluțe suferă de alergiile ce provin din alimente. Potrivit medicilor veterinari, cazurile de alergii la animale sunt tot mai frecvente.

Unele rase sunt mai predispuse, în cazul cățeilor, rasa terrier și bulldogii sunt printre cele mai sensibile, iar la pisici sunt persanele, siamezele și himalayenele.

Dr. Karen Woodard, director medical la Thrive Pet Healthcare, spune că vede zilnic mai multe cazuri de acest tip. „Pisicile alergice se îngrijesc obsesiv până apar zone de chelie, iar câinii dezvoltă frecvent infecții ale urechilor și mâncărimi intense.”

 

Animalele de companie pot fi alergice unele la altele sau la oameni

Uneori, animalele pot fi alergice chiar și la alte animale sau la oameni. Da, un câine poate fi alergic la o pisică și invers sau chiar la stăpânul său. De asemenea, reacțiile nu se manifestă întotdeauna prin strănut sau tuse, cum se întâmplă la oameni. La animăluțe se traduc prin acțiuni precum scărpinatul, linsul excesiv sau scuturarea capului.

Ce poți face dacă animăluțul tău se confruntă cu o alergie?

Primul pas recomandat este să mergi la veterinar, acesta îți poate spune ce fel de alergie poate avea animalul tău de companie și cum ai putea să o tratezi. Pentru alergiile alimentare, se poate încerca o dietă bazată pe alimente care să nu accentueze alergia, iar pentru alergiile provenite din factorii naturali, se pot face teste specifice, iar tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare, terapii injectabile sau șampoane speciale.

Totuși, să nu uităm că îngrijirea zilnică a animalului de companie este cel mai important pas.

„Animalele devin ca niște mici mopuri care adună alergenii de afară pe piele. De aceea, recomandăm cel puțin o baie pe săptămână în cazul câinilor alergici”, spune Dr. Anthea Schick, dermatolog veterinar.