Sari la conținut
Home » Alergiile la câini: 7 simptome pe care să le căutați

Alergiile la câini: 7 simptome pe care să le căutați

sursă foto: e-vet.ro

Alergiile sunt frecvente la câini. Aproximativ 1-2% dintre toți câinii au o alergie alimentară și până la 25% dintre câinii cu probleme de piele au o alergie alimentară.

Dacă adăugăm și câinii cu alergeni inhalanți sau alergeni de mediu (cum ar fi polenul sau mucegaiul) și alergii la purici, avem de-a face cu o parte considerabilă a populației canine care suferă de alergii.

Alergiile la câini

Multe boli pot provoca aceleași simptome ca și alergiile la câini, așa că va fi de datoria medicului veterinar să stabilească cu siguranță dacă alergiile sunt de vină și, dacă este posibil, cauza acestor alergii.

Căutați aceste semne și mergeți la medicul veterinar pentru a confirma dacă, de fapt, câinele dumneavoastră are alergii.

Câinele dumneavoastră nu se oprește niciodată din scărpinat

Unul dintre cele mai comune simptome ale alergiilor la câini pe care le observă părinții animalelor de companie este mâncărimea pielii. Severitatea mâncărimii poate varia de la destul de ușoară, caz în care pielea și blana par în mare parte normale, până la scărpinarea non-stop. În cazurile mai severe, părul poate lipsi, iar pielea de la bază poate părea roșie, crudă și inflamată.

În mod clasic, epicentrele mâncărimii includ:

Pieptul; Axile; Burtă; Picioarele (în special cele din față); Urechi; Ochi; Gura; Inghinali; Zona din jurul anusului

Este important de menționat că mâncărimea din partea inferioară a spatelui, în special în apropierea bazei cozii, este un semn distinctiv al alergiilor la purici.

În timp, aceste zone pot deveni „hiperpigmentate”, sau de culoare închisă. Pielea poate deveni destul de urât mirositoare și poate căpăta o textură sensibil diferită.

Picioarele câinelui tău miros ca niște chipsuri de porumb și nu se oprește din a le linge

În timp ce majoritatea oamenilor cred că mirosul de chipsuri de porumb este normal pentru picioarele unui câine, acesta este de fapt un semn de bacterii. Dacă și câinele dumneavoastră își linge picioarele, nu este pentru că se curăță – picioarele îi provoacă mâncărimi.

Dacă părul câinelui este de culoare deschisă, este posibil să observați „pătarea blănii” picioarelor, un simptom în care blana capătă o culoare roșie închisă, de cupru, din cauza salivei câinelui. Mirosul clasic de chipsuri de porumb al picioarelor, pe care mulți oameni îl consideră complet normal la câini, este cauzat de infecții ale pielii, fie de la bacterii (de obicei stafilococul), fie de la ciuperci (de obicei drojdie). Așadar, ce legătură are acest simptom cu alergiile?

Inflamația asociată cu alergiile cutanate distruge în timp bariera normală a pielii. Ca urmare, microbii oportuniști, cum ar fi drojdia și bacteriile, pot trece de la a se odihni liniștiți la suprafață la a se scufunda mai adânc, unde instalează infecții și cauzează probleme.

Abordarea acestor infecții secundare va fi unul dintre primii pași pe care medicul veterinar va dori să îi facă în tratarea câinelui dumneavoastră alergic.

Câinele dumneavoastră are infecții cronice ale urechilor

În legătură cu aceasta, mulți câini cu alergii se vor confrunta cu infecții ale urechii care se repetă frecvent sau care par să nu dispară niciodată complet. Ca și în cazul picioarelor, această problemă este adesea cauzată în primul rând de alergii.

Alergiile distrug bariera sănătoasă a pielii, apoi bacteriile oportuniste sau drojdia creează o infecție, ceea ce contribuie și mai mult la mâncărime (deși infecțiile urechii care nu au legătură cu alergiile sunt, de asemenea, frecvente). Câinii care au trecut ani de zile cu alergii nediagnosticate sau insuficient tratate vor avea adesea urechile crude, urât mirositoare și îngroșate.

În cazurile severe, infecțiile urechilor pot deveni atât de rezistente la tratament încât poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea canalului auditiv. Pentru a evita această situație, este important să vă supuneți câinelui dumneavoastră la examinarea medicului veterinar de îndată ce suspectați că acesta ar putea avea alergii sau infecții ale urechii.

Observați puncte fierbinți recurente

Cunoscute în mod oficial sub numele de „dermatită piotraumatică”, punctele fierbinți sunt frecvente la câini, în special la rase precum Saint Bernard, Labrador și Golden Retriever

Ca și infecțiile urechii, punctele fierbinți pot apărea de la sine sau pot fi secundare unor alergii subiacente. Dacă aveți impresia că tratați mereu un nou punct fierbinte la câinele dumneavoastră, discutați cu medicul veterinar despre alergii.

S-ar putea să credeți că pielea este zona care este cel mai frecvent afectată de alergii la câini, dar tractul gastrointestinal (GI) este la fel de probabil să sufere atunci când alergiile unui câine sunt slab controlate.

Simptomele alergiilor legate de alergia GI includ:

Diareea; Mișcări intestinale mai frecvente; Strângere pentru a defeca; Vărsături; Zgomote intestinale „Gurgly”; Pierdere treptată în greutate; Salivație crescută; Eliminarea gazelor; Disconfort abdominal

Discutați cu medicul veterinar

Ca întotdeauna, discutați cu medicul veterinar dacă bănuiți că câinele dumneavoastră ar putea avea alergii. Acesta poate efectua teste pentru a exclude boli mai comune sau mai grave care pot provoca simptome similare.

Pentru a decide dacă alergiile sunt probabil vinovate, medicul veterinar va lua în considerare și următoarele: Vârsta de apariție (alergiile de mediu apar de obicei în primii trei ani de viață ai câinelui, în timp ce alergiile alimentare sunt observate la câinii de 5-7 ani) Rasa câinelui; Caracterul sezonier al simptomelor; Regimurile alimentare anterioare și actuale, potrivit petmd.com.