Sari la conținut
Home » Ce trebuie făcut dacă pisicile sunt înțepate de albine. Sfaturi aprobate de medicul veterinar

Ce trebuie făcut dacă pisicile sunt înțepate de albine. Sfaturi aprobate de medicul veterinar

Înțepăturile de albine sunt relativ frecvente la pisici. Felinelor le place să se joace, iar insectele sunt adesea o pradă tentantă. Dacă pisica dumneavoastră este jucăușă și curioasă, s-ar putea să își apropie prea mult lăbuța de o albină sau de o viespe și să fie înțepată.

În majoritatea cazurilor, pisiciledomestice se vor vindeca singure în urma unei înțepături de albină și vor avea nevoie doar de un prim ajutor minor.

sursă foto: petkeen.com
pisica și albina; sursă foto: petkeen.com

Cu toate acestea, unele mustăcioase au reacții alergice care le pun viața în pericol atunci când sunt înțepate. Monitorizați pisica dumneavoastră pentru a detecta semne de reacții alergice și luați în considerare posibilitatea de a contacta un veterinar.

Tipuri de înțepături de insecte

Atât albinele, cât și viespile înțeapă frecvent pisiciledomestice. Ele pot arăta asemănător, dar înțepăturile lor sunt foarte diferite. Viespile au înțepături drepte care nu se desprind atunci când înțeapă. Acest lucru înseamnă că o viespe poate înțepa din nou și din nou.

Pe de altă parte, acul unei albine se desprinde în timpul înțepăturii. Fiecare albină poate înțepa doar o singură dată, dar înțepătura va rămâne în pielea pisicii dumneavoastră. Acesta ar putea continua să pompeze venin timp de câteva minute, așa că îndepărtarea rapidă a înțepăturii va reduce durerea și umflarea.

Pisicile și înțepăturile de albine

Pisicile domestice încearcă adesea să ascundă durerea și este posibil să nu fie evident că a avut loc o înțepătură de albină. Înțepăturile sunt mai frecvente la pisicile mai tinere și la cele cu acces la exterior, dar se pot întâmpla înăuntru sau afară și la felinele mai în vârstă sau mai tinere, ocazional.

Pisicile sunt de obicei înțepate în jurul feței și al labei. Căutați o umflătură mică și umflată în locul unde a avut loc înțepătura.

Primul ajutor în cazul înțepăturii de albine

De îndată ce vă dați seama că pisica dumneavoastră a fost înțepată, îndepărtați-o din zonă și găsiți un loc sigur pentru a o evalua și trata. Deși este puțin probabil ca o singură înțepătură să provoace o reacție severă, este posibil ca alte albine sau viespi să fie în apropiere. Cele mai grave reacții la mușcătura de insecte provin din faptul că a fost înțepată de mai multe ori.

Dacă pisica dumneavoastră este înțepată de o albină, este important să îndepărtați rapid înțepătura. Raclați înțepătura folosind marginea unui permis de conducere sau a unei cărți de credit. Nu ciupiți aghiotantul cu o pensetă – acest lucru poate strivi sacul cu venin, agravând înțepătura.

După îndepărtarea înțepăturii, evaluați rănile pisicii dumneavoastră. Căutați în blana pisicii dumneavoastră pentru a vă asigura că nu există alte înțepături de insecte. Monitorizați simptomele pisicii dumneavoastră pentru a urmări o reacție alergică mai severă. Majoritatea înțepăturilor de insecte nu necesită îngrijiri veterinare.

Când trebuie să consulți medicul veterinar

Mergeți la medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră a fost înțepată de mai multe ori sau dacă înțepătura de insectă a avut loc în interiorul gurii. Probabil că merită un apel la medicul veterinar, indiferent unde sau de câte ori a fost înțepată pisica dumneavoastră.

Dacă pisica dumneavoastră se confruntă doar cu o umflătură minoră, o compresă rece va ajuta la reducerea simptomelor. Legumele congelate, o pungă de gheață sau un prosop rece aplicat pe locul respectiv vor ajuta la reducerea umflăturii și la calmarea durerii.

Difenidramina/Benadryl poate reduce umflăturile și minimiza reacțiile alergice la pisici, dar trebuie să fiți întotdeauna precauți atunci când îi dați dumneavoastră medicamente fără prescripție medicală.

Ce medicamente sunt recomandate de medicul veterinar

Citiți cu atenție eticheta pentru a vă asigura că nu există medicamente pentru durere amestecate cu medicamentul. Multe medicamente pentru durere sunt toxice pentru pisici. De asemenea, dozajul variază de la o pisică la alta. PetMD vă recomandă să îi dați pisicii dumneavoastră 1 mg de Benadryl pe kilogram de greutate în cazul mușcăturilor de insecte.

Dacă aveți îndoieli cu privire la administrarea de medicamente fără prescripție medicală pisicii dumneavoastră, contactați medicul veterinar pentru sfaturi specifice sau renunțați la medicament.

Chiar dacă înțepătura pare minoră la început, monitorizați-vă pisica pentru a vedea dacă există semne de reacții severe. Dacă apar simptome ale unei reacții alergice severe, contactați imediat un medic veterinar.

Reacții severe la înțepăturile de albine

De cele mai multe ori, înțepăturile de albine au ca rezultat doar o umflătură și un disconfort minor pentru pisica dumneavoastră. În cazuri rare, o înțepătură poate duce la o reacție extremă numită șoc anafilactic.

Semne de avertizare timpurie:
Diaree sau defecare/urinare anormală; Umflarea botului sau a limbii; Vărsături; Mâncărime; Urticarie;

Simptome ulterioare:
Modificări comportamentale; Slăbiciune sau letargie; Puls slab sau ritm cardiac ridicat; Membrele reci
Bălăngăneală; Dificultăți de respirație; Gingii palide; Colaps

Prevenirea viitoarelor înțepături de albine

Este puțin probabil ca înțepăturile de albine să fie grave pentru pisici, dar există și măsuri pe care le puteți lua pentru a le face mai puțin probabile în viitor. Dacă îi permiteți să iasă afară, căutați stupi în jurul casei.

Faptul de a solicita unui profesionist să îndepărteze cuiburile sau stupii va face ca zona să fie mai sigură. Dacă vă vedeți pisica jucându-se cu un gândac, verificați dacă acesta nu este dăunător. Dacă încearcă să se joace cu o albină sau o viespe, scoateți-o imediat din situație.

Repelenții chimici pentru insecte pot reduce activitatea insectelor din zona, dar ar trebui să fie folosiți cu precauție sau deloc. Luați în considerare utilizarea altor metode de combatere a insectelor, în special în zonele la care pisica  poate avea acces.

Deși unele înțepături de insecte pot fi grave, majoritatea pisicilor se vor vindeca rapid în urma unei înțepături de albine. Administrarea primului ajutor de bază poate ajuta pisica dumneavoastră să se simtă mai confortabil după ce a fost înțepată. Nu intrați în panică, dar tratați-o cu seriozitate. Cunoașterea semnelor unei reacții grave poate salva viața pisicii dumneavoastră.