Sari la conținut
Home » Sunt albinele periculoase? Informații utile atunci când vă confruntați cu ele

Sunt albinele periculoase? Informații utile atunci când vă confruntați cu ele

Sunt albinele periculoase? Albinele pot fi periculoase, dar sunt în general insecte pașnice care își petrec timpul căutând nectar și polen. Ele sunt extrem de benefice și acționează ca polenizatori, motiv pentru care ar trebui protejate.

Albinele vor deveni agresive în diferite situații, dar mai ales atunci când încearcă să își protejeze cuibul de o amenințare percepută. În aceste cazuri, albinele lucrătoare vor încerca să îndepărteze amenințarea înțepând-o.

Pentru oameni, înțepăturile sunt dureroase și pot provoca simptome ușoare, iar atunci când sunt mai multe pot declanșa o reacție gravă. O singură înțepătură poate fi însă periculoasă pentru persoanele cu o alergii severe, deoarece reacția acestora ar putea duce chiar la deces în lipsa medicației sau a tratamentului adecvat.

Sunt albinele o amenințare?

Două albine
Două albine care își fac treaba

În mod individual, nu. O singură albină nu este o amenințare prea mare pentru persoanele care nu sunt alergice la albine.

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu o înțepătură de albină vor avea simptome de durere ușoară și umflături timp de câteva ore.

Doar persoanele cu alergii pot fi expuse riscului de simptome grave. Alergiile grave la albine pot duce la înroșirea pielii, urticarie, căi respiratorii umflate sau închise, puls slab, greață, vărsături, amețeli și pierderea cunoștinței.

Dacă sunteți înțepat de mai multe albine riscul crește. Agitarea unui stup e poate avea ca rezultat faptul că mai multe albine încearcă să respingă o amenințare.

Dacă o persoană este înțepată de mai mult de o duzină de ori, cantitatea de venin injectată ar putea determina o reacție toxică. Dacă organismul reacționează cu greață, vărsături, diaree, dureri de cap, convulsii, febră sau amețeli, este probabil să fie nevoie de asistență medicală.

Pot albinele să ucidă oamenii?

Albinele pot ucide oamenii atunci când veninul din înțepătura unei albine provoacă o reacție mortală din cauza unei alergii sau a unor înțepături multiple.

Atunci când se declanșează un răspuns alergic, individul va suferi anafilaxie. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar eliberează semnale. Acestea determină intrarea organismului în șoc.

Simptomele pot include scăderea bruscă a tensiunii arteriale, slăbirea semnelor vitale, greață, vărsături, amețeli, erupții cutanate, dificultăți de respirație și căi respiratorii umflate. Simptomele sunt similare dacă o persoană este înțepată de o duzină de ori sau de mai multe ori. Veninul combinat al mai multor înțepături poate provoca, de asemenea, convulsii și febră.

De ce înțeapă albinele?

Albinele nu sunt de obicei agresive. Lucrătoarele se concentrează de obicei pe rolul lor de a colecta hrană. Forța lor este dată de număr, iar ele acționează agresiv doar în apărarea stupului.

Albinele mor după ce înțeapă, așa că vor evita să își folosească acul. Acest lucru se aplică cu excepția cazului în care există semne clare de pericol.

Este important de reținut că, atunci când albinele înțeapă, ele eliberează un feromon defensiv care le permite celorlalte albine să știe că există o amenințare în apropiere. Acest lucru pune restul coloniei în stare de alertă. Iar celelalte lucrătoare vor începe să atace amenințarea marcată cu feromonul respectiv, atenționează cei de la ecoguardpestmanagement.com.