Sari la conținut
Home » Boli comune întâlnite la oameni și animale de companie. Cauze principale

Boli comune întâlnite la oameni și animale de companie. Cauze principale

Boli comune: matreață la câini; sursă foto: E-vet.ro

Câinii și oamenii împărtășesc multe lucururi au chiar și boli comune. Câinii, la fel ca și noi, pot suferi de alergii, artrită și dureri articulare, demență, boli dentare, diabet, tulburări gastrointestinale și digestive sau alte boli de inimă, rinichi și ficat.

Boli comune: Dermatita la caini
Boli comune: Dermatita

„Împărtășim toate bolile mari cu prietenii noștri, animalele”, spune Robin Downing, DVM de la Clinica veterinară Windsor.

De ce câinii și oamenii au multe boli comune

Dr. Downing crede că multe dintre aceste boli comune, provin din obezitate. „În ceea ce privește problemele de sănătate, obezitatea învinge totul”, explică doctorul. Potrivit Asociației pentru prevenirea obezității animalelor de companie, peste 50 la sută dintre câinii din Statele Unite sunt supraponderali sau obezi.

boli comune: obezitatea
boli comune: obezitatea

Centrele pentru Controlul Bolilor afirmă că nivelul de obezitate pentru majoritatea adulților este de 40 la sută sau mai mult. „Obezitatea este o boală comună, cu prea multe calorii înăuntru și prea puține afară. Știm că obezitatea duce la diabet, cancere de toate tipurile și gândiți-vă la stresul pe care supraponderabilitatea îl pune asupra articulațiilor și organelor noastre.” mai spune Dr. Downing.

„Nu avem nicio scuză pentru câinii sau pisicile noastre să fie obezi. Animalele nu au niciun control asupra a ceea ce mănâncă. Profesia veterinară este frustrată de numărul de câini și pisici supraponderali pe care îi vedem în cabinetele noastre”, mai spune veterinarul Downing.

Proprietarii animalelor de companie nu practică controlul porților

Una dintre probleme este că majoritatea părinților de animale de companie nu recunosc atunci când câinii lor sunt supraponderali. „Nu știm care este o greutate normală pentru animalele noastre de companie”, spune Dr. Downing.

„Hrana pentru animale de companie din ziua de azi este extrem de gustoasă, iar cei mai mulți dintre noi nu practică controlul porțiilor. În sălbăticie, nu vedem animale supraponderale. Ele mănâncă ceea ce au nevoie, nu în exces. Obezitatea este o problemă de bunăstare a animalelor.”

matreață la câini; sursă foto: E-vet.ro
matreață la câini; sursă foto: E-vet.ro

Durerea este motivul numărul unu pentru care oamenii caută îngrijiri medicale pentru ei înșiși. Când vine vorba de animalele noastre de companie, de multe ori nu știm când acestea suferă. „Vedem simptomele de la durere, iar în acel moment, o boală ar putea progresa până la punctul în care tratamentul va fi mai agresiv și mai costisitor”.

Tratamente pentru boli comune

Îngrijirea oamenilor și a câinilor cu boli majore este similară. Cu cât boala este mai avansată, cu atât tratamentul este mai agresiv. De exemplu, tratamentele pentru cancer includ medicamente, operații, radiații, chimioterapie și imunoterapie. Se poate folosi o combinație de terapii. Eradicarea bolii depinde adesea de cât de avansată a devenit aceasta.

Demența canină

Când Dr. Downing a ieșit de la școala veterinară, în urmă cu aproximativ 20 de ani, nimeni nu vorbea despre Sindromul disfuncției cognitive canine. Astăzi, acesta este întâlnit la aproximativ 50% dintre câinii seniori. „Este echivalentul canin al bolii Alzheimer sau al demenței la oameni”, a explicat medicul veterinar.

Pe de o parte, câinii noștri duc o viață mai lungă și mai sănătoasă. Înainte, câinii trăiau până la 12 sau 13 ani. Acum, unii câini trăiesc până la 16 ani și chiar mai mult. „Acum, când câinii noștri trăiesc mai mult, vedem boli ca aceasta. Seamănă mai mult cu o formă de demență la oameni decât cu Alzheimer-ul propriu-zis. Este la fel ca la noi, se întâmplă multe între 50 și 75 de ani și 75 de ani și mai mult, spune Dr. Downing.

Boli comune: Demența la câini: sursă foto: taramulanimalelor.com
sursă foto: taramulanimalelor.com

În cazul sindromului de disfuncție cognitivă canină (CDS), câinii devin dezorientați. Ei pot experimenta anxietate de separare la vârsta de 11 ani sau mai mult, când nu au mai făcut asta niciodată. De asemenea, modelele lor de somn pot fi perturbate – cum ar fi dormitul toată ziua și faptul că sunt treji noaptea. În cele din urmă, ei pot deveni agresivi. CDS este tratată cu medicamente și o dietă specială prescrisă, potrivit dogtime.com.

O altă boală care afectează atât câinii, cât și oamenii este hidrocefalia sau „apa pe creier”. Apa este de fapt lichidul cefalorahidian. Un lichid transparent care înconjoară creierul și măduva spinării. Tratamentul constă într-o intervenție chirurgicală în care, fie se îndepărtează obstrucția, fie se introduce un șunt. Dacă este lăsată netratată, boala poate fi fatală. Când vine vorba de tratarea câinilor și oamenilor noștri, medicii veterinari și medicii învață multe unii de la alții.