Sari la conținut
Home » Rase de câini predispuse la obezitate. Cauze și metode de prevenție

Rase de câini predispuse la obezitate. Cauze și metode de prevenție

Cățeii grăsuți pot fi adorabili, dar obezitatea la câini poate fi o problemă serioasă de sănătate. Potrivit VCA Animal Hospitals, este cea mai frecventă boală care poate fi prevenită la caninii din America de Nord, afectând aproximativ 30% dintre câini.

Caninii de vârstă mijlocie (între 6 și 9 ani) sunt mai predispuși la supraponderabilitate. Anumite rase de câini sunt, de asemenea, mai predispuse să fie obeze.

Rase de câini cu cea mai mare probabilitate de a fi obezi

Un studiu realizat de Royal Veterinary College (RVC) din Marea Britanie a examinat modul în care moștenirea genetică a afectat probabilitatea câinilor de a dezvolta probleme de sănătate, inclusiv obezitate.

Aceștia au descoperit că următoarele rase sunt cele mai predispuse la supraponderabilitate: Pugs; Beagle; Golden Retriever;  Springer Spaniel englezesc; Border Terrier. Alți câini din categoria de risc ridicat sunt: Cavalier King Charles Spaniel; Cocker Spaniel; West Highland Terrier

Pe de altă parte rasele de câini mai puțin predispuse la obezitate sunt următoarele: Yorkshire Terrier; Ciobănești germani sau Shih Tzu.

Cum să preveniți obezitatea câinilor

În timp ce anumite rase de câini pot fi mai predispuse la obezitate, mai mulți factori, în afară de genetică, pot contribui la faptul că un câine poate deveni supraponderal sau obez.

Aceștia includ metabolismul, hormonii, dieta și exercițiile fizice. Chiar dacă animalul de companie face parte dintr-un grup cu risc ridicat, monitorizarea dietei și oferirea de exerciții fizice din belșug îl pot ajuta să rămână în formă.

Dieta

Deși fiecare câine este diferit, toate caninii au nevoie de o dietă echilibrată și sănătoasă, cu bunătăți limitate. Multe pachete de hrană și de tratamente conțin recomandări de hrănire bazate pe greutatea animalului. Cu toate acestea, dacă câinele dvs. este supraponderal sau obez, este posibil să doriți să îi dați animalului dvs. de companie o cantitate mai mică decât cea tipică. Discutați cu medicul veterinar pentru a determina nevoile specifice ale animalului dumneavoastră de companie.

Exerciții fizice

Nivelul de activitate al unui câine va depinde de vârsta și de rasa acestuia. Condițiile de sănătate subiacente ar putea afecta, de asemenea, acest lucru. În general, câinii mai în vârstă au nevoie de mult mai puține exerciții fizice decât cățeii. De asemenea, câinii mai mici au nevoie de obicei de mai puține exerciții fizice decât cei mai mari.

Dar activitatea zilnică, inclusiv plimbările, timpul de joacă și stimularea mentală, este crucială pentru toate caninii. Pugs, de exemplu, au nevoie, de obicei, de aproximativ 40 de minute până la o oră de exerciții moderate în fiecare zi. Deoarece carlugii sunt predispuși la probleme de respirație, efectuarea mai multor plimbări mai scurte este mai bună decât o singură plimbare lungă.

Pe de altă parte, Beagleii au nevoie de 60 până la 90 de minute de exerciții în fiecare zi, care pot fi împărțite în două sau trei sesiuni. Golden Retrieverii au nevoie de cel puțin două ore de activitate zilnică moderată, potrivit dogtime.com.