Sari la conținut
Home » Albinele din Australia se vor transforma în muște?

Albinele din Australia se vor transforma în muște?

Câtă miere poate să producă o albină?

Albinele din Australia se vor transforma în muște? Acarianul Varroa a devenit o amenințare majoră pentru albinele din Australia, conducând la mortalitatea masivă a acestor insecte. În lumina acestei crize, cercetătorii explorează alternative pentru polenizare și consideră că muștele sirfide ar putea fi cei mai buni înlocuitori.

Cu puțin mai mult de un an în urmă, regiunea de sud-est a Australiei a fost martora distrugerii a 30.000 de stupi din cauza infestării cu acarianul Varroa. Pentru a preveni răspândirea parazitului la alte colonii, a fost necesară distrugerea acestora.

Albinele din Australia se vor transforma în muște?

Apicultorii din Tasmania au fost puși într-o situație alarmantă, deoarece guvernul nu a acționat în mod eficient pentru a combate infestarea. Deși au fost furnizate medicamente, acestea nu au fost suficiente pentru a salva întreaga populație de albine. Dată fiind viteza de răspândire a acarianului.

În căutarea unei soluții, s-a decis efectuarea unui experiment. Care să implice înlocuirea albinelor cu muște sirfide. Deși aspectul lor amintește puțin de viespi, muștele sirfide sunt prietenoase, neavând capacitatea de a înțepa sau mușca, ceea ce le face mai ușor de gestionat.

Dr. Reilly Rowbottom, care a studiat comportamentul muștelor sirfide timp de șapte ani, afirmă că acestea pot poleniza la fel de eficient ca albinele.

Muștele nu se întorc în stup

Cu toate acestea, spre deosebire de albine, muștele nu se întorc în stup, unde ar putea deveni victime ale acarianului. Ele își construiesc cuiburile în și în jurul frunzelor plantelor.

Lansarea muștelor sirfide în culturile de morcovi din Tasmania este programată pentru luna decembrie. Autoritățile de polenizare din insulă au planuri ambițioase. Au estimat că 2 milioane de muște sirfide vor contribui la creșterea cu 10% a recoltei.

Muștele sirfide au un aspect care le ajută să se camufleze. Se aseamănă cu viespile, și petrec cea mai mare parte a timpului în apropierea florilor.

Acestea vor colabora cu albinele, dar în cazul în care acarianul Varroa va ajunge în Tasmania, muștele vor prelua complet rolul de polenizare a plantelor.

Până atunci, ele vor oferi sprijin valoros albinelor, contribuind la menținerea polenizării și la bunăstarea ecosistemului, conform gismeteo.ro.

Etichete: