Sari la conținut
Home » Care rasă de câini este cea mai inteligentă? Să fie Malinois…

Care rasă de câini este cea mai inteligentă? Să fie Malinois…

Malinois, cea mai deșteaptă rasă de câini

S-ar putea să vă gândiți la Border Collie sau Poodle, labrador sau Golden Retriever sau poate ciobănesc german. Ei bine, nu n-ați nimerit. Potrivit unui nou studiu, însă, Malinoisul belgian este cel mai inteligent câine din oraș.

Oamenii de știință au evaluat 1.000 de câini din 13 rase diferite. Le-au stabilit șapte sarcini cognitive și trei sarcini comportamentale. Le-au măsurat independența, precum și cât de repede mergeau la un om pentru ajutor după ce le dădeau o sarcină pe care nu o puteau rezolva.

Malinois este cel mai bun câine de companie

Cercetătorii au analizat, de asemenea, cât de buni erau la citirea gesturilor umane și la ocolirea unui gard transparent pentru a ajunge la o recompensă alimentară.

Malinoisul belgian s-a clasat în fruntea clasamentului, cu un total de 35 de puncte din 39. Este ușor de înțeles de ce sunt adesea folosiți ca câini de poliție și de pază. Pe locul al doilea, poate deloc surprinzător, s-au clasat Border Collie. În timp ce Hovawart s-a clasat pe locul al treilea.

„Belgian malinois s-a remarcat în multe dintre sarcinile cognitive. Au avut rezultate foarte bune la majoritatea testelor”, a declarat Dr. Katriina Tiira de la Universitatea din Helsinki. „Majoritatea raselor au avut propriile puncte forte și puncte slabe”, a explicat Saara Junttila, coautor al studiului și cercetător doctor în cogniție canină la Universitatea din Helsinki.

Labradroul retriever a fost foarte bun la citirea gesturilor umane

„De exemplu, labradorul retriever era foarte bun la citirea gesturilor umane, dar nu atât de bun la rezolvarea problemelor spațiale. Unele rase, cum ar fi câinele ciobănesc Shetland, au obținut scoruri destul de egale la aproape toate testele.”

Cercetătorii au selectat câini care erau atât interesați să lucreze pentru hrană, cât și care nu erau prea agresivi cu oamenii. Câinii aveau vârste cuprinse între un an și opt ani, cu raționamentul că, în cazul câinilor mai în vârstă este posibil să se confrunte cu un declin cognitiv, în timp ce câinii mai tineri ar putea să nu aibă o dezvoltare cognitivă completă, potrivit dogtime.com.