Sari la conținut
Home » Dinții la control! Sunt produsele de mestecat dentare eficiente pentru dantura cățelului

Dinții la control! Sunt produsele de mestecat dentare eficiente pentru dantura cățelului

sursă foto:aveterinaroradea.ro

Promițând totul, de la respirație proaspătă până la controlul tartrului, produsele de mestecat pentru câini sunt adesea comercializate la un magazin unic pentru îngrijirea dentară fără efort. Dar cât de eficiente sunt acestea în curățarea dinților cățelului dumneavoastră? Puteți schimba periuța de dinți a animalului de companie în favoarea lor? Și sunt chiar bune pentru câini?

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Pentru a afla, am selectat un interviu dat de Monique Feyrecilde, tehnician veterinar licențiat și specialist în comportamentul animalelor, care oferă servicii stomatologice avansate pentru animale de companie în Seattle, Washington.

Funcționează masticațiile dentare? Ce spun experții

„Nu există un substitut echivalent pentru periaj”, notează expertul Feyrecilde. „Acestea fiind spuse, cea mai bună îngrijire dentară la domiciliu este cea care se întâmplă cu adevărat. Pentru familiile în care periajul creează stres pentru oameni sau pentru animalele de companie, stăpânii ar trebui să aleagă îngrijirea la domiciliu care este cea mai fezabilă pentru a fi făcută zilnic.”

Feyrecilde adaugă că, deoarece placa se întărește în tartru atunci când nu este deranjată timp de aproximativ 24 până la 48 de ore, frecvența este o componentă cheie în practica dentară la domiciliu.

Astfel, deși produsele de mestecat nu sunt de obicei foarte eficiente în îndepărtarea tartrului odată ce s-a întărit, acestea pot ajuta la prevenirea apariției acestei acumulări. „Produsele de mestecat dentare pot fi foarte utile pentru a îndepărta placa și bacteriile care o cauzează de pe dinții câinelui”, spune ea.

Cum funcționează mestecaturile dentare pentru câini și care dintre ele trebuie alese

Produsele de igienă dentară vin în toate formele, dimensiunile, texturile și consistențele diferite. Dar premisa lor generală este aceeași. Pur și simplu, sunt concepute pentru a fi mestecate încet, ceea ce ajută la curățarea delicată a dinților câinelui dumneavoastră și la masarea gingiilor.

Atunci când alegeți produse de mestecat și dulciuri dentare pentru cățelul dumneavoastră, Feyrecilde recomandă să verificați dacă acestea au fost certificate de către Veterinary Oral Health Council (VOHC). „VOHC analizează studiile de cercetare pentru a determina dacă produsele sunt cu adevărat eficiente în îndepărtarea sau prevenirea plăcii bacteriene și a tartrului”, spune aceasta.

De asemenea, ea sfătuiește să verificați ingredientele pentru a vă asigura că puiul le poate tolera și că textura produsului de mestecat este una pe care o va ronțăi cu adevărat în loc să o înghită. „Mestecăturile sunt eficiente doar dacă animalul de companie le mestecă cu adevărat”, spune ea.

Diferite tipuri de produse de mestecat și tratamente dentare

În timp ce piața este inundată de diferite tipuri de produse de mestecat și de tratamente dentare, alegerea pe care o veți face va depinde de fiecare câine în parte și de zona de îngrijire dentară pe care încercați să o urmăriți.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Dacă patrupedul se luptă cu respirația urât mirositoare, atunci căutați o mastică dentară cu un ingredient activ conceput special pentru a combate respirația urât mirositoare, cum ar fi masticațiile DentaLife ActivFresh de la Purina, care au un amestec brevetat de miere și spirulină.

În timp ce majoritatea tratamentelor dentare nu au o putere de durată super lungă, unele sunt cunoscute pentru că au o durată de viață mai lungă decât altele. De exemplu, produsele de mestecat Whimzee au o consistență mai tare, mai gumoasă, ceea ce le conferă o putere de durată mai mare decât majoritatea celorlalte produse de mestecat dentare de pe piață.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Pentru cățeii care au stomacul sensibil sau care sunt predispuși la alergii, un răsfăț dentar pe bază de plante este o modalitate excelentă de a evita proteinele animale, care pot fi un declanșator comun pentru câini. Virbac CET Veggiedent Chews, de exemplu, are o listă relativ scurtă de ingrediente și nu conține subproduse de origine animală și gluten de grâu. Acestea includ, de asemenea, un prebiotic pentru a ajuta la susținerea digestiei.

În cele din urmă, trebuie să vă asigurați că sunteți prin preajmă pentru a monitoriza ce mestecă cățelul. Deși produsele de mestecat dentare sunt, de obicei, cele mai moi dintre produsele de mestecat pentru câini de pe piață și este puțin probabil să ducă la ciobirea dinților sau la deteriorarea gingiilor, nicio mastică nu este lipsită de riscuri. Un capăt scurt poate reprezenta un pericol de sufocare!

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Fiți atenți și luați în considerare investiția în suporturi pentru bețe bully dacă știți că este posibil ca prietenul blănos să înghită capetele mari și discutați cu veterinarul dvs. despre cum să gestionați riscul.

Verdict final: Sunt bune tratamentele dentare?

Atunci când sunt însoțite de periajul frecvent și de vizite regulate la veterinar, produsele de mestecat dentar pot fi o completare utilă la practica de îngrijire la domiciliu – ajutând la întreruperea plăcii dentare înainte ca aceasta să se întărească în tartru. În special, credem că masticațiile dentare pentru câini sunt un plus excelent pentru: 

Părinții și cățeii care consideră că periajul zilnic este stresant; cățeii care au nevoie de un ajutor suplimentar pentru a controla acumularea de placă dentară.

Dacă patrupedul se grăbește să mănânce dulciuri dentare, luați în considerare posibilitatea de a-i oferi o mestecare de durată mai lungă, cum ar fi un băț de bully stick, care poate ajuta în continuare la curățarea dinților. Pentru cățeii care au alergii și sensibilități grave, hrana pentru câini cu control al tartrului poate fi adăugată la hrana zilnică. Există chiar și jucării dentare din cauciuc care pot ajuta la stimularea periajului într-o anumită măsură.

Indiferent de îngrijirea la domiciliu care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră, este important să vă vizitați frecvent veterinarul pentru ca puiul dumneavoastră să poată beneficia de servicii stomatologice profesionale. „La fel ca în cazul oamenilor, ne spălăm dinții zilnic (sperăm!) și totuși trebuie să mergem la dentist pentru radiografii și curățări profesionale în mod regulat”, spune Feyrecilde, informații preluate de pe platforma rover.com.