Sari la conținut
Home » Animalul de companie a înghițit un obiect străin? Uite ce trebuie să faci pentru a salva situația

Animalul de companie a înghițit un obiect străin? Uite ce trebuie să faci pentru a salva situația

dogelite.ro

Cățelușii sunt animale extrem de active și foarte curioase. Dacă ar putea, ar explora lumea mai ceva decât a făcut-o Columb în 1492. Doar că, în loc de banii suveranului pontif, instrumentele pe care le folosesc animăluțele noastre de companie în campaniile de explorare sunt ceva mai naturale. 

Câinii își folosesc foarte mult gura. Blănoșii, gurmanzi de fel, gustă și rod tot ce le pică în cale. Prin urmare, riscul ca prietenii noștri cei mai buni să înghită ceva este destul de mare. Este lesne de înțeles că efectele pot fi tragice. Iată un motiv în plus pentru a supraveghea cu atenție năzbâtiile pe care le face ”Bobiță”.

 Feriți-vă animalul de companie de obiectele periculoase

Medicii veterinari ne recomandă să nu lăsăm la vedere obiectele cu potențial tentant pentru animalul de companie. Dar, dacă totuși se întâmplă ca patrupedul nostru mult iubit să ingereze accidental un obiect, vă propunem spre lectură un mic articol la finalul căruia veți ști cum să gestionați o anumită situație.

În primul rând haideți să stabilim gradul de periculozitate al obiectelor lăsate la întâmplare prin casă. 

Bobiță, curios din fire, începe să adulmece ce-i iese în câmpul vizual de la șosete, elastice de par, agrafe până la șnururi castane sau pietre. Pentru al nostru cățel toate obiectele menționate anterior sunt obiecte cu potențial de înghițire. 

Excludem obiectele mici, acestea pot fi eliminate fără prea mari probleme prin fecale, acum desigur, să nu fie vreun inel lăsat moștenire de familie pentru că în acest caz Bobiță al nostru a cam imbulinat-o.

Obiecte care declanșează peritonita la câini

Revenim la lucruri mai serioase! Obiectele într-adevăr periculoase sunt cele ascuțite acestea pot provoca răni grave atunci când câinele încearcă să le elimine prin reflux. De îndată vă prezentați cu blănosul la veterinar.

Să nu credeți că dacă al nostru Bobiță nu vomită, primejdia a trecut, ba dimpotrivă. În acest caz, tot medicul veterinar este cel care poate interveni. Obiectele contondente pot perfora intestinul. Ocluzia poate interfera cu fluxul de sânge către organe. În ambele cazuri poate apărea peritonită. Între peritonită și deces se pune semnul egal (peritonita = deces).

Dacă observați că din gura lui ”Bobiță” atârnă un șnur, medicii veterinari vă roagă să nu trageți de el chiar dacă aveți intenții bune. Nu se știe la capătul celălalt poate fi atașat un cui, ac sau cârlig. Trageți de sfoară și patrupedul se alege cu răni care-i pot fi fatale. Îi veți provoca răni la nivelul stomacului sau a esofagului.

Dacă ați observa că înghițit ceva obiecte din metal, controlați fecalele animăluțului pentru a vedea dacă obiectul respectiv a fost eliminat. Nu așteptați să mergeți cu blănosul la veterinar. Acidul gastric interacționează cu obiectele din metal, iar acest lucru poate duce la otrăvire.

Cumpărații animalului de companie doar jucării pentru câini

Trebuie să cereți ajutorul medicului de specialitate atunci când constatați că pufosul a înghițit ceva, vomită, nu mănâncă, răgâie fără rezultat, acuză dureri sau tușește necontrolat. Pericolul ca obiectul înghițit să rămână blocat în stomac există și este mare. Un obiect blocat în sistemul digestiv provoacă vărsături. 

Blocajul complet reprezintă o urgență medicală și apare sub forma unei umflături a stomacului. Se manifestă prin durere și vomă constantă. Patrupedul refuză mâncarea și imediat după ce a băut apă va vomita. 

În cazul otrăvirii sau a intoxicării simptomele diferă de la caz la caz. De exemplu, intoxicarea cu zinc se manifestă prin gingii palide, urină cu sânge, icter, diaree și lipsa apetitului. În cazul otrăvirii cu plumb, câinele va fi hiperactiv sau își va pierde apetitul si va voma. Aceste simptome sunt valabile și în cazul intoxicării cu cupru la care se adaugă și umflarea burtii.

Pe scurt, pentru a nu-l pune pe Bobiță să treacă prin toate situațiile de mai sus cumpărați-i jucării pentru câini sigure, dedicate animăluțelor care nu se rup la prima strigare.