De 11287 Vizualizari

PIF – PERITONITA INFECȚIOASĂ la FELINE. Cât de PERICULOASĂ ESTE?

sursa foto - http://doctoritapisicilor.blogspot.ro

PIF – Peritonita Infecțioasă la FELINE. Peritonita infectioasa felina cunoscuta si sub numele de PIF este afectiunea cu cea mai mare mortalitate intalnita in populatia de pisici.

Potrivit clinicataveterinara.ro, la baza acestei afectiuni sta un virus din clasa Coronaviridae. Din punct de vedere epidemiologic, acest coronavirus se transmite de la pisica la pisica, prin contact direct si prelungit cu secretiile contaminante. Perioada de incubatie (momentul in care virusul intra in contact cu organismul animal si pana cand apar semnele clinice) este de 2 pana la 3 saptamani sau chiar mai lunga, dar peste 75% din pisicile infestate sunt purtatoare asimptomatice (nu prezinta nici un semn de boala). Animalele care manifesta  boala pot prezenta semnele unei “raceli”: frecvent apar secretii la nivelul ochilor si al nasului si in situatii mult mai rare, sistemul respirator este afectat. Exista si o forma digestiva a coronavirozei care prezinta  semne de tipul anorexiei, vomei si a diareei cu aspect mucoid.

Virusul se elimina predominant prin fecalele animalului contaminat, dar si prin secretiile nazale si ocular, iar rezistenta acestuia in natura este de pana la 7 saptamani. Din fericire, acest virus este inactivat de majoritatea dezinfectantiilor uzuali.

Pisicile care trec  prin aceasta faza a bolii pot deveni eliminatoare asimptomatice. Din pacate, trecerea prin aceasta boala ofera protectie imunitara in doar 30-40% din cazuri. In cadrul adaposturilor acest procent poate creste pana la 80-90%.

Doar 1% din pisicile care trec printr-un episod de coronaviroza pot dezvolta ulterior si PIF.

De ce unele pisici manifesta PIF si altele nu?

In momentul de fata nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare. Se considera ca PIF este o mutatie genetica a coronavirusului benign si deci, PIF nu este o afectiune contagioasa!

Perioada de care are nevoie acest virus sa devina mutant poate varia de la cateva saptamani pana la cativa ani, iar factorii care joaca un rol important in dezvoltarea acestei mutatii sunt: predispozitia genetica a pisicii, expunerea prelungita la virus, convietuirea intr-un mediu cu mai multe pisici (poate fi foarte stresanta).

Studiile arata ca pisicile de rasa (Persane, Birmaneze, Abyssiniane, Bengale, Ragdoll etc.) prezinta o incidenta ridicata in dezvoltarea acestei afectiuni, dar acest lucru este posibil mai mult din cauza faptului ca ele traiesc in medii aglomerate.

Este cunoscut faptul ca PIF afecteaza in special pisicile cu varste curpinse intre 6 luni si 2 ani, dar si pisicile peste 10 ani. Exista o rata mare de infectie in cadrul adaposturilor, deoarece acestea prezinta conditiile optime pentru infestare: un numar mare de pisici pe o suprafata relativ redusa in combinatie cu expunerea prelungita si continua la coronavirus. Pisicutele care sunt hranite necorespunzator sau care sufera de alte afectiuni, de tipul leucemiei feline sau a imunodeficientei feline sunt si ele predispuse la dezvoltarea acestei boli.

In ciuda numelui, peritonita infectioasa felina nu este o afectiune care se limiteaza doar la cavitatea abdominala. Virusul de deplaseaza prin organism pe calea vaselor de sange motiv pentru care pot aparea modificari la nivelul cavitatii abdominale, cavitatii toracice, la nivelul creierului si al ochilor, dar si la nivelul limfonodurilor sau a altor organe. Modificarile pe care le produce virusul la nivelul vaselor se exprima prin acumulari de lichide intracavitare.

Din punct de vedere clinic, sunt cunoscute doua forme ale peritonitei infectioase feline: forma umeda, care este si cea mai comuna si forma uscata. Debutul ambelor forme este unul nespecific si poate mima alte afectiuni ale pisicilor.

In cazul formei umede ale afectiunii, semnele des intalnite sunt: lipsa apetitului, scaderea in greutate, apatie pronuntata dand impresia de afectare  cronica a organismului. Pe masura ce fluidele se acumuleaza la nivelul cavitatiilor pot aparea si alte semne: respiratie dificila (acumularea de lichid la nivel toracic), abdomen destins (acumulare de lichid la nivel abdominal). Moartea subita poate aparea in cazul acumularii de lichid in pericard. Alte semne care acompaniaza aceasta forma sunt: febra (pana la 41 de grade), deshidratarea, anemia, voma si diareea. Icterul si urina inchisa la culoare sunt semnale ale insuficientei hepatice intalnita la animalele tinere.

Forma uscata cunoscuta si sub numele de forma diseminata, prezinta semne clinice asemenatoare formei umede, cu exceptia lipsei acumularilor lichidiene intra-cavitare. Aceasta forma este mult mai greu de diagnosticat. In 60% din cazuri apar manifestari clinice doar la nivelul ochilor si al creierului (uveita, crize de tip epiletiform, nistagmus si pareza). Alte organe care pot fi afectate sunt: ficatul, rinichii si pancreasul.

Cum se pune diagnosticul de PIF? Cititi mai multe detalii AICI!

 

Un singur comentariu

 1. Ramona Ilyes spune:

  Bună seara,
  Din păcate sunt o iubitoare irecuperabilă de pisici, le ador!
  Dar soarta e crudă….nu mă lasă să mă bucur de ele …am avut 2 pisici una a decedat într-un accident înainte de concediu, iar cea de-a dou-a după concediul de anul acesta, mai precis în 11 iulie din cauza PIF. Stau la apartament, dar Maya ieșea și afară….înainte de 30 iunie (ziua plecării în concediu ) nu dădea semne că ar fi bolnavă. Am lăsat-o în grija unei vecine care o iubea la fel de mult ca și noi.
  După 3 zile ne-a sunat in Egipt că refuză mâncarea și că nu mai vrea să iasă afară.
  Nu mi-am făcut probleme, mă gândeam că Mayei ii e dor de noi, de aici acest comportament.
  Mă sună din nou după 2 zile că a slăbit enorm.
  Am terminat sejurul după 10 zile ….când am ajuns acasă, pătuțul Mayei era plin de păr, iar ea abia se ținea pe picioare. Țin să menționez că hrana Mayei era comandată de pe internet, conservă și granule …inclusiv nisipul silicat.
  Nu am stat pe gânduri, am sunat veterinarul și am ajuns in 45 min. (Distanta orașe Cehu Silvaniei – Zalău)
  Acolo dr deja era reticent asupra diagnosticului, Maya avea febră 40°…..asta se intampla luni după ce i-am făcut 2 injectii
  Ne-a chemat înapoi marți, aceeași treabă, Maya a început să se umfle in zona abdomenului și refuza mâncarea. A mai făcut 2 injectii.
  Miercuri dimineață, Maya era cât un balon in zona abdominală și nu se mai ținea pe picioare….am făcut din nou drumul la veterinar
  Atunci a început să-i facă ecograf și o timida încercare de puncție, din care nu a reușit nimic….
  I-a făcut din nou ceva injectabil și a spus că ne vedem joi .
  Maya se chinuia și pe mașină și cred că și de durere .
  In acea noapte am dormit nas in nas, s-a așezat lângă mine parcă presimțind ceea ce o aștepta!
  Joi dimineața am mers din nou la veterinar….atunci a început D-nul Dr să-i facă analize….culmea ….au ieșit toate ok
  I s-a făcut perfuzie timp de 2 ore pt hidratare, dar Maya era tot mai rău…după 4 ore i s-a făcut din nou puncție abdominală…a reușit să extragă lichid și a pus cv soluție peste….a dat verdictul…. Peritonită Infecțioasă Felina
  Am luat cea mai grea decizie din viața mea !!!
  Întrebarea mea…de unde a luat acest coronavirus mutant din moment ce era îngrijită mai ceva ca un bebeluș ?!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X