Sari la conținut
Home » Superputerile pe care le deține pisica ta. Cum de găsește mereu drumul spre casă atunci când umblă „hai-hui”

Superputerile pe care le deține pisica ta. Cum de găsește mereu drumul spre casă atunci când umblă „hai-hui”

pisicuță blocată în copac

Dacă te-ai întrebat vreodată cât se îndepărtează pisica ta de casă, vei fi fericit să afli că este o distanță mai mică decât ai putea crede. Este firesc să vă întrebați cam cât călătorește pisica atunci când o lăsați afară. Rămâne în cartierul tău sau pleacă într-o aventură în toată regula prin oraș?

De fapt, pisicile care stau în aer liber stau mult mai aproape de casă decât ați putea crede, dar mai mulți factori pot influența cât de departe umblă, inclusiv vârsta lor și chiar ora din zi.

pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul
pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul

Aflați cât de departe se îndepărtează pisica dumneavoastră de casă și ce puteți face pentru a vă ajuta să o țineți în siguranță când este afară.

Cât de departe umblă pisica?

Este normal să te întrebi cât de departe călătorește pisica ta atunci când o lași afară. Rămân în cartierul tău sau pleacă într-o aventură în toată regula prin oraș? De fapt, pisicile care stau în aer liber stau mult mai aproape de casă decât ați putea crede, dar mai mulți factori pot influența cât de departe umblă, inclusiv vârsta lor și chiar ora din zi. Aflați cât de departe se îndepărtează pisica dumneavoastră de casă și ce puteți face pentru a vă ajuta să o țineți în siguranță când este afară.

În medie, pisicile de companie în aer liber nu se îndepărtează mai mult de 2 kilometri de casă. Este mult mai puțin decât te așteptai, nu? Desigur, aceste distanțe reflectă media, ceea ce înseamnă că unele pisici ar putea sta chiar mai aproape de casă, în timp ce altele se vor aventura mult mai departe.

Factorii care influențează distanța parcursă

Pe lângă distanța medie, studiile au identificat și mai mulți factori care influențează dorința pisicii de a călători. Acest lucru vă poate da o idee despre motivul pentru care pisica  hoinărește atât de mult (sau atât de puțin).

Vârsta: Pisicile mai tinere, sub 8 ani, sunt mai active și, în cele din urmă, rătăcesc mai mult decât pisicile mai în vârstă. Sunt mai predispuse să hoinărească în timpul orelor nocturne decât în timpul zilei, ceea ce are sens deoarece pisicile  nu sunt animale diurne.

sursă foto: days of The year
O pisică fericită; sursă foto: days of The year

Studiile au constatat că sexul unei pisici poate influența distanța pe care o parcurge. Masculii (chiar și cei castrați) pot hoinări de două până la trei ori mai mult decât femelele. Masculii necastrați și pisicile femele nesterilizate parcurg distanțe mai mari, deoarece sunt adesea motivate hormonal pentru a găsi un partener.

Cum își găsește pisica drumul spre casă

Ca și cum pisicile nu ar fi fost destul de cool, ele au de fapt o superputere specială care le ajută să găsească drumul spre casă. Se numește instinctul lor felin.

Chiar dacă specificul modului în care funcționează este încă puțin neclar, experții sunt de acord că pisicile ar putea avea capacitatea de a folosi câmpul geomagnetic al Pământului pentru a le direcționa spre casă.

pisica neagră; sursă foto: evz.ro
pisica neagră; sursă foto: evz.ro

Pisicile au, de asemenea, simțuri foarte acute ale mirosului, văzului și auzului, astfel încât combinația acestor trăsături ar putea ajuta, de asemenea.

Sfaturi pentru a preveni vagabondajul felinelor

Rătăcirea prin cartier vă poate expune animalul de companie la riscul de a intra în bătăi (mai ales dacă se rătăcește pe teritoriul altei pisici), de a fi nevoită să fugă de prădători sau de a se confrunta cu alte pericole în aer liber, așa că poate fi înțelept să vă împiedicați pisica să hoinărească.

Știm, este greu să ții înăuntru o pisică anterior sălbatică sau o pisică de exterior, dar cel mai bun mod de a preveni vagabondajul este să o ții în casă. Oferiți felinei o mulțime de îmbogățiri în interior, astfel încât să își poată exprima comportamentele naturale de cățărare și vânătoare în interior. Cu suficientă activitate, s-ar putea să fie prea obosită pentru a hoinări.

sursă foto: lovetoknowpets.com
sursă foto: lovetoknowpets.com; pisica cere mâncare

Sterilizați-vă pisica pentru a reduce la minimum distanța în care umblă și pentru a reduce populația de animale de companie fără adăpost. Asigurați-vă că poartă o plăcuță cu informații de contact actualizate. Un microcip este important, mai ales dacă pisica dumneavoastră este cunoscută pentru faptul că își pierde zgarda.

Dispozitivele de urmărire a animalelor de companie devin din ce în ce mai populare, așa că aveți o mulțime de opțiuni din care puteți alege. Plasați un dispozitiv de urmărire pe zgardă astfel încât să știți exact unde se află ori de câte ori este afară, potrivit lovetoknowpets.com.