Sari la conținut
Home » Mutarea într-un cămin nou poate fi un calvar pentru animalul de companie. Cum îi poți alina anxietatea de separare

Mutarea într-un cămin nou poate fi un calvar pentru animalul de companie. Cum îi poți alina anxietatea de separare

Mutarea este groaznică, dar din fericire există o mulțime de lucruri proactive pe care le puteți face pentru a vă ajuta câinele să rămână fără stres pe tot parcursul procesului.

Împachetarea, ridicarea greutăților, curățenia … și apoi trebuie să o iei de la capăt odată ce ești efectiv în noua ta casă. Este stresant, consumator de timp și poate fi plin de surprize nu prea plăcute. Nu ne place. Și la fel și câinele tău.

labrador și stăpânii săi în noul cămin
labrador și stăpânii săi în noul cămin; sursă foto; dailypaws.com

Cum să vă ajutați animalul de companie să se adapteze

Ceea ce faci după ce te-ai mutat este de o importanță vitală pentru aclimatizarea animalul de companie. Este esențial să acorzi timp suficient pentru ca acesta să se adapteze la noua casă. Va dura săptămâni (nu zile!), sau mai probabil luni, până când se va simți pe deplin confortabil în noul său mediu.

Nu grăbiți procesul! A-i permite câinelui să se acomodeze cu noua lor viață este un pas crucial pentru a vă asigura că noua casă sau noul apartament este un loc de fericire și de reculegere pentru el.

1. Păstrați rutine și programe regulate pentru câini

Nu fiți permisiv în ceea ce privește plimbările sau orele de joacă. Dacă în mod normal, câinele dumneavoastră iese la plimbare la ora 17.00, atunci asigurați-vă că îl scoateți la acea oră. Dacă îi place întotdeauna să se joace după cină, asigurați-vă că îi oferiți aceste jocuri.

De asemenea, programul de hrănire ar trebui să rămână același, iar locul în care îi dați de mâncare ar trebui să fie similar cu cel pe care îl cunoaște în trecut. De exemplu, dacă îi dați întotdeauna cina câinelui în bucătărie, la aceeași oră la care ați luat cina în casa anterioară, procedați la fel și în această casă nouă.

De asemenea, acum nu este momentul să încercați noi alimente pentru câini sau să testați o nouă zgardă sau un nou ham. Păstrați lucrurile la fel pe cât de mult puteți.

2. Amenajarea unui nou spațiu confortabil pentru câini

Un spațiu în care câinele tău să se retragă ar trebui să fie primul lucru pe care îl înființezi în noua ta casă. Dacă a iubit vechea canapea din sufragerie sau a găsit un pat de rezervă din dormitor ca fiind locul său preferat de retragere, creați același scenariu în noua casă.

sursă foto: doc.ro
sursă foto: doc.ro

Așezați covoare, pături și jucării care să miroasă a câine, a vechea casă și a dumneavoastră în noul spațiu pe care i-l dedicați. De asemenea, permiteți-i întotdeauna câinelui să aleagă dacă dorește sau nu să se implice în lumea din jurul său. Atunci când câinii se simt stresați, așa cum se întâmplă în timpul unei mutări, au nevoie de mult spațiu și de locuri în care să se poată retrage.

3. Păstrați mobila familiară pentru moment

Este foarte tentant să vrei să decorezi și să îți reamenajezi decorul pentru o casă nouă și, dacă ești un mutant inteligent, probabil că ai aruncat acel scaun vechi pe care îl aveai încă din timpul căminului din facultate. Dar asigurați-vă că nu scăpați de fiecare piesă de mobilier pe care o aveți.

Păstrați piesele de mobilier pentru care câinele are o afinitate și așteptați câteva săptămâni înainte de a cumpăra un set de sufragerie complet nou. Inițial, așezați piesele într-o configurație similară cu cea din vechea locuință. Câinele  vă va mulțumi și la fel și portofelul dumneavoastră.

4. Nu primiți încă vizitatori

Îți iubești noua casă și ești încântat să o împarți cu cei dragi. Dar, invitarea multor oameni în primele câteva luni în noua locuință este un mare factor de stres pentru câinele tău. Limitați numărul de vizitatori la minimum, cum ar fi părinții sau cel mai bun prieten, potrivit dailypaws.com.

sursă foto: ro.pinterest.com
sursă foto: ro.pinterest.com; câini în ipostaze amuzante

Nu vă invitați încă vecinii și nu vă forțați câinele să meargă la vecini pentru o întâlnire de joacă. Orice introducere cu persoane noi ar trebui să fie lentă și, în mod ideal, să aibă loc pe parcursul a mai multor luni. Chiar dacă în mod normal câinele adoră să întâmpine străini, procesul de mutare combinat cu adaptarea la o nouă locație este foarte stresant pentru câini, iar presiunea suplimentară de a cunoaște pe cineva nou poate fi copleșitoare chiar și pentru cel mai amabil câine.

5. Axietatea de separare se poate instala

Întregul proces de mutare este plin de evenimente generatoare de stres și anxietate atât pentru tine, cât și pentru câinele tău. Trebuie să înțelegem că este nevoie de timp pentru ca ai noștri câini să se simtă ca ei înșiși în orice mediu nou.

Câinele dumneavoastră poate dori să vă urmărească peste tot, anxietatea de separare își poate face prezența, poate să nu mănânce sau să se joace ca de obicei sau poate avea comportamente precum lătratul sau mârâitul atunci când aude zgomote sau vede persoane necunoscute.

Toate acestea pot fi semne ale unui câine care se confruntă cu mult stres și ar trebui abordate imediat. Lucrați cu un dresor certificat bazat pe întărire pozitivă sau cu un consultant în comportament canin pentru a vă ajuta câinele să se adapteze la aceste schimbări, creând confort și atenuând acele sentimente îngrijorătoare – și asigurându-vă că își trăiesc cea mai bună viață de câine.