Sari la conținut
Home » Pisica doarme cu ochii deschiși? Pare șocant dar explicația o să vă surprindă

Pisica doarme cu ochii deschiși? Pare șocant dar explicația o să vă surprindă

Pisicile fac lucruri ciudate uneori, iar noi le iubim pentru asta! Altfel, la ce ne-am uita pe YouTube? Dar comportamentul lor ciudat ne poate provoca și nouă, proprietarilor de pisici, unele îngrijorări.

Dacă ți-ai văzut vreodată pisica dormind cu ochii deschiși, știi exact la ce ne referim. Nu numai că arată înfricoșător, dar s-ar putea să vă stârnească și câteva întrebări cruciale în minte. De ce dorm pisicile cu ochii deschiși? Este o problemă medicală? Ar trebui să mă îngrijorez?

Pisica poate dormi cu ochii deschiși?

Pot. Dacă citiți acest articol, probabil că ați observat deja pisica dumneavoastră dormind toată ziua cu ochii deschiși. Nu toate pisicile fac acest lucru, iar pisicile care pot, de obicei, nu o fac tot timpul. Prima dată când observați că pisica doarme cu ochii deschiși, poate fi destul de șocant. Pare puțin înfricoșător și s-ar putea să începeți să vă faceți griji că ceva nu este în regulă cu ea.

În majoritatea cazurilor, însă, dormitul cu ochii deschiși nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Multe pisici dorm cu ochii parțial deschiși. Cercetătorii au descoperit că această trăsătură este mai frecventă la pisicile mai în vârstă. Chiar dacă acest comportament este normal, este totuși o idee bună să vă supravegheați pisica.

În unele cazuri, destul de rare dormitul cu ochii deschiși poate indica o problemă medicală. Dacă observați că animalul de companie doarme cu ochii deschiși și că are spasme, programați o programare la un medic veterinar.

Este posibil să fi observat și apoi să te fi întrebat de ce pisicile se contractă în timpul somnului în timp ce visează. Dacă ați observat astfel de fenomene, luați aminte: acesta ar putea fi, de asemenea, un semn că pisica dumneavoastră are epilepsie. În aceste cazuri, este întotdeauna mai bine să fii sigur și să vorbești cu medicul veterinar.

De ce dorm pisicile cu ochii deschiși?

Așadar, deși acest comportament nu este neobișnuit, s-ar putea să vă întrebați totuși de ce pisicile pot dormi cu ochii deschiși. Explicația s-ar putea să te surprindă și să te facă să te minunezi și mai mult de pisica ta.

La fel ca noi, pisicile experimentează un ciclu de somn cu mai multe etape. Atunci când se află într-un somn ușor, este mai probabil ca ochii lor să se deschidă. Deși se odihnesc, corpul lor este încă conștient de mediul înconjurător și reacționează la tot ceea ce se întâmplă.

De asemenea, este posibil să observați că urechile lor se mișcă și se îndreaptă în direcția a ceea ce le-a atras atenția. În timp ce casa ta este un loc sigur, instinctele pisicii tale nu iau niciodată o pauză. Dormitul cu ochii deschiși îi permite pisicii dumneavoastră să urmărească mediul înconjurător și să se simtă mai în largul ei. În timpul stadiului de somn REM (mișcare rapidă a ochilor) mai profund, majoritatea pisicilor nu vor dormi cu ochii deschiși (deși este totuși posibil).

Pisica poate dormi cu ochii deschiși din cauza unei răni

De asemenea, o pisică poate dormi cu ochii deschiși din cauza unei răni. Pisicile au o a treia pleoapă translucidă sub celelalte două. Dacă această pleoapă este rănită, este posibil ca pisica dumneavoastră să nu poată închide ochiul. O rană a pleoapei este ușor de observat, mai ales când pisica dumneavoastră este trează.

Dacă pleoapa este rănită, este posibil ca pisica să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. Din fericire, lezarea pleoapei este rară și probabil că nu este motivul pentru care pisica dumneavoastră ațipește cu ochii deschiși. Dar dacă pisica se confruntă cu orice alte simptome, asigurați-vă că o duceți la veterinar pentru un control complet.

Când trebuie programată  o vizită la medicul veterinar

În majoritate a cazurilor, răspunsul este nu; nu există niciun motiv de îngrijorare pentru că pisicuța ta doarme cu ochii deschiși. Cu toate acestea, dacă prezintă alte simptome, cum ar fi spasme, convulsii sau traume oculare, ar fi bine să vă programați o întâlnire cu medicul veterinar. Acesta vă poate spune dacă pisica dumneavoastră se confruntă cu o problemă medicală.

De cele mai multe ori, însă, este complet normal – chiar dacă înfricoșător – ca pisicile să doarmă cu ochii deschiși. Nimic nu este în neregulă cu pisicuța dumneavoastră. Pisicile fac adesea lucruri care sunt ciudate, amuzante și de neînțeles pentru noi.

Să-ți vezi pisica dormind cu ochii deschiși poate fi puțin deranjant. Dar țineți minte: Pisicilor le place să fie conștiente de ceea ce le înconjoară, în orice moment, ceea ce poate duce la dormitul cu ochii deschiși. Destul de normal, așa cum sunt pisicile; nimic pentru care să vă pierdeți somnul, potrivit pethelpful.com.