Sari la conținut
Home » Cum să-ți îngijești pisica: 10 reguli esențiale pentru începători

Cum să-ți îngijești pisica: 10 reguli esențiale pentru începători

pisicuță blocată în copac

Îngrijirea unei pisici pentru prima dată poate fi un pic descurajantă. Sunt multe lucruri la care trebuie să vă gândiți, inclusiv la ce îi veți da să mănânce, ce medic veterinar veți alege și ce echipament trebuie să cumpărați.

În acest ghid, vă vom oferi câteva sfaturi utile cu privire la cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când vă îngrijiți noul membru al familiei ca părinte de pisică pentru prima dată. Iată cele 10 reguli cheie pe care trebuie să le urmați:

1. Ajutați-vă pisica să se acomodeze

Este posibil ca pisica să fie puțin speriată și timidă atunci când o aduceți pentru prima dată acasă. Călătoria cu mașina, un mediu nou, oameni noi și, posibil, animale noi reprezintă o mare provocare pentru companionul felin.

Noua locuință ar putea părea puțin intimidantă pentru pisică, cel puțin la început, așa că, inițial, permiteți-i doar accesul la una sau două camere. Permiteți-i treptat accesul la restul casei pe măsură ce animalul de companie devine mai încrezător în mediul înconjurător.

Dacă doriții ca pisica dumneavoastră să iasă afară, nu-i permiteți să iasă până când nu vă asigurați că s-a acomodat în casă. Acest lucru ar putea dura câteva săptămâni.

Lăsați pisica să își exploreze noile împrejurimi în propriile condiții. Nu vă speriați pisica apucând-o pentru o îmbrățișare. Va fi nevoie de timp pentru ca noua pisică să aibă încredere în dumneavoastră, așa că aveți răbdare și luați lucrurile încet.

2. Oferiți o hrană completă pentru pisici

Cu sute de alimente din care poți alege, alegerea a ceea ce să hrănești pisica ta poate fi copleșitoare. Am ales câteva puncte cheie pentru a vă ajuta:

Alegeți o hrană completă și echilibrată pentru pisici. Acest lucru asigură faptul că animalul de companie va primi echilibrul corect de nutrienți dintr-o singură sursă de hrană.

Alegeți hrana corectă pentru vârsta și stadiul de viață al pisicii dumneavoastră. Cerințele nutriționale ale unui pisoi sunt foarte diferite de cele ale unei pisici adulte, iar cerințele unei pisici în vârstă sunt din nou diferite.

Decideți dacă îi dați hrană umedă, crochete uscate sau ambele. Acest lucru ar putea depinde de preferințele personale ale pisicii dumneavoastră. Unele pisici preferă una sau alta, iar altele se bucură de varietatea celor două.
Măsurați mâncarea pisicii dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta să evitați ca pisica dumneavoastră să mănânce prea mult și să ia prea multă greutate.

3. Alegeți litiere adecvate

Pisica are nevoie de cutii pentru litieră în casă, chiar dacă intenționați să o lăsați afară în cele din urmă. Ar trebui să oferiți cel puțin o cutie pentru litieră pentru fiecare pisică din casă, plus una în plus într-o altă locație.

Asigurați-vă că boxa este suficient de mare pentru pisica dumneavoastră și plasați litiera într-un loc liniștit și privat.

Dacă aveți o pisică în vârstă cu artrită, alegeți o cutie de nisip cu laturile joase, astfel încât să poată intra și ieși cu ușurință din tăviță.  S-ar putea să fie nevoie să încercați câteva substraturi de litieră diferite pentru a găsi unul pe care pisica preferă. Pentru pisicile adulte, încercați să rămâneți la același tip de nisip cu care au fost obișnuite anterior.

4. Asigurați un loc sigur pentru ca pisica dumneavoastră să doarmă

În general, pisicile preferă să doarmă la înălțime, deoarece este locul în care se simt cel mai în siguranță. Oferiți-i pisicii dumneavoastră un loc liniștit unde să se odihnească, departe de agitația principală a gospodăriei sau de aparatele de bucătărie zgomotoase, cum ar fi mașinile de spălat.

Există o mulțime de tipuri diferite de paturi pentru pisici din care puteți alege, de la paturi închise la cele deschise. Probabil că pisica dumneavoastră va alege singură locul în care dorește să doarmă, așa că încercați să mutați patul pisicii în acest loc pentru a o încuraja să îl folosească.

5. Jucați-vă cu pisica

Felinele adoră să se joace, iar joaca cu pisica ta ajută la construirea unei legături puternice între voi. Pisicile au instincte de vânătoare foarte puternice, iar joaca le oferă o ieșire pentru acest comportament. Joaca este deosebit de importantă pentru pisicile de interior pentru a se asigura că nu se plictisesc și nu devin frustrate.

Programează-ți momente de joacă regulate în timpul zilei, dar păstrează sesiunile de joacă scurte, astfel încât să nu-ți epuizezi pisica. O varietate de jucării bune pentru pisici sunt disponibile în magazinele de animale de companie, dar nu este nevoie să cheltuiți mulți bani. Pisicile sunt deseori la fel de fericite să se joace cu o minge de hârtie mototolită sau cu interiorul unei hârtii igienice

Pisicile sunt adesea la fel de fericite să se joace cu o minge de hârtie mototolită sau cu interiorul unei role de hârtie igienică ca și cu o jucărie cumpărată de la magazin. Unor pisici le place să se joace cu indicatoare laser, dar altele devin frustrate că nu pot „prinde” lumina. Puteți contribui la a face jocul cu laserul mai plăcut, luminând lumina pe o jucărie reală pe care să se arunce.

6. Alegeți un medic veterinar

Va trebui să vă înscrieți la o clinică veterinară din apropiere pentru a avea acces la asistență medicală pentru pisica dumneavoastră, inclusiv asistență preventivă, cum ar fi vaccinări și controlul paraziților pentru a preveni infestarea pisicii cu paraziți precum purici sau viermi.

A duce pisica la controale regulate este o parte importantă a deținerii unei pisici. De asemenea, aflați unde vă puteți duce pisica în caz de urgență sau dacă se simte rău în afara orelor normale de program.

7. Sterilizați-vă sau castrați-vă pisica

Este important să vă sterilizați sau să vă castrați pisica pentru a preveni o sarcină nedorită. Sterilizarea femelelor reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar și de infecții ale uterului, printre alte beneficii pentru sănătate. Sterilizarea masculilor ajută la reducerea riscului ca aceștia să umble pentru a încerca să găsească o femelă parteneră. De asemenea, ajută la prevenirea împroșcării lor în casă, precum și a luptelor cu alte pisici masculine.

Unii pisoi sunt sterilizați înainte de a-i aduce acasă de la adăpostul de animale. Altfel, pisicuțele sunt de obicei sterilizate începând cu vârsta de aproximativ 4 luni. Vorbiți cu medicul veterinar, care vă va putea oferi mai multe informații.

8. Asigurați-vă că pisica este microcipată

Microciparea este cea mai bună șansă de a vă regăsi pisica în cazul în care aceasta se pierde. Microciparea este rapidă și ușor de realizat și nu este mai dureroasă pentru pisica dumneavoastră decât administrarea unei injecții.

Dacă ați adoptat o pisică adultă, aflați dacă este sau nu microcipată deja. Dacă da, asigurați-vă că schimbați datele de contact pe numele dumneavoastră. Asigurați-vă că datele de contact sunt actualizate și cereți-i medicului veterinar să verifice dacă microcipul pisicii dvs. mai funcționează la fiecare programare.

De asemenea, puneți-i pisicii o zgardă cu o etichetă de identificare pe care să apară datele dumneavoastră. Asigurați-vă că este o zgardă cu eliberare rapidă, pentru a împiedica pisica să se blocheze oriunde, potrvit cats.com.