Sari la conținut
Home » De ce nu miaună pisica mea? Iată 5 motive pentru care prietena ta felină este tăcută

De ce nu miaună pisica mea? Iată 5 motive pentru care prietena ta felină este tăcută

pisică siameză elegantă: sursă foto: animalutze.com

Unele cauze ale acestei schimbări ciudate sunt normale și inofensive, iar unele chiar se vor rezolva rapid, dar există și cauze potențiale care pot fi mult mai grave. De aceea, este important să vă implicați din timp medicul veterinar.

Dacă vă întrebați „de ce nu miaună pisica mea?”,  trebuie să ajungeți la fondul problemei pentru a determina dacă pisica dumneavoastră are nevoie de ajutor suplimentar. Nu este chiar o noutate faptul că pisicile comunică cu oamenii prin mieunat, De fapt, este posibil să fi învățat deja să recunoști ce înseamnă fiecare mieunat al pisicii tale. Totuși, dacă pisica dvs. nu mai miaună, s-ar putea să aveți o problemă.

De ce nu mai miaună pisica mea?

Dacă te gândești că „pisica mea nu miaună”, s-ar putea să fie din cauză că este stresată sau supărată. Dacă pisica dumneavoastră trece prin schimbări semnificative, cum ar fi faptul că tocmai s-a mutat într-o casă nouă, este posibil să rămână tăcută de frică.

Același lucru este valabil și dacă ați adus recent un nou animal de companie acasă. Este posibil ca pisica să încerce să evite noul animal de companie și eventualele certuri care ar putea apărea dacă miaună și face zgomot. Alternativ, ceva cum ar fi pierderea unui companion sau o boală recentă ar putea determina o pisică să se simtă închisă și tăcută.

Dacă bănuiți că pisica a încetat să miaune pentru că este supărată, este important să găsiți modalități de a o sprijini în această perioadă. Ele vă anunță că ceva nu este în regulă și este posibil să fie nevoie să faceți schimbări pentru a vă ajuta pisicuța.

Acest lucru ar putea însemna să îi oferi propriul spațiu sigur în casă, unde alte animale de companie nu pot merge sau să folosești feromoni pentru a ajuta la promovarea unei mentalități calme în perioadele foarte stresante. Odată ce se simte mai bine și mai încrezătoare, probabil că va reveni la vocea sa obișnuită.

Și animalul de companie poate avea dureri de gât și voci încordate

Dacă pisica a supra-solicitat recent corzile vocale, este posibil ca animalul să nu miaune timp de câteva zile. Acesta poate fi cazul dacă pisica ta a miaunat neîncetat la pisicile din vecinătate prin fereastră pentru o perioadă lungă de timp. Este posibil să își fi încordat corzile vocale, dar ar trebui să își revină rapid.

De asemenea, este posibil ca o intervenție chirurgicală recentă să fi agravat corzile vocale ale pisicii dumneavoastră. Veterinarii introduc un tub prin gâtul pisicii pentru a se asigura că animalul de companie primește mult oxigen în timp ce este anesteziat. Uneori, acest tub poate irita gâtul și poate duce la inflamație (unii oameni se confruntă și cu acest lucru!), iar pisica dvs. își pierde practic vocea pentru câteva zile.

Bolile pot face ca pisica să nu miaune pentru o perioadă de timp

Unele boli ale felinelor pot, de asemenea, face ca pisica dumneavoastră să nu mai miaune. Infecțiile respiratorii superioare ar putea provoca laringită la pisici, deși acest lucru este oarecum neobișnuit. Pe lângă faptul că nu mai miaună, ați putea observa că pisica dumneavoastră tușește și strănută sau că își poate pierde pofta de mâncare.
Alergiile pot provoca, de asemenea, respirație șuierătoare și strănut și pot reduce sau opri mieunatul pisicii dumneavoastră.

Uneori, pisica se poate răni la gât sau la cutia vocală. Dacă au rămas cu un băț sau o bucată de jucărie în gât, acest lucru ar fi putut provoca leziuni nervoase și alte iritații. Pisicile mai în vârstă se confruntă uneori cu o afecțiune numită paralizie laringiană, în care cutia vocală nu mai funcționează corect. Această problemă poate împiedica pisica să poată miauna, dar nu este dureroasă.

Pisica a fost expusă la substanțe iritante inhalate

Dacă zona a fost cuprinsă de incendii de vară – sau dacă prietenul blănos vă însoțește într-o excursie cu cortul, ar putea fi expus riscului de inhalare a fumului. Praful poate irita căile respiratorii și corzile vocale ale pisicuței dumneavoastră, de asemenea, așa că nu este nevoie să stea lângă un foc de tabără pentru a risca o iritație vocală.

Cazurile severe de iritație prin inhalare ar putea face ca pisica să își piardă mieunatul, așa că nu ezitați să vă duceți animalul de companie la cel mai apropiat medic veterinar dacă suspectați că ați inhalat fum sau praf.

Uneori, pierderea mieunatului pisicii dumneavoastră este complet inofensivă. Aceasta poate apărea pe măsură ce îmbătrânesc, sau poate reveni în câteva zile, ca nou. Dar în spatele acestei probleme pot exista alte cauze mult mai grave și care necesită atenție veterinară.

Dacă pisica ta își pierde brusc capacitatea de a miauna, este întotdeauna o idee bună să programezi o programare la veterinar, pentru orice eventualitate. Medicul veterinar vă poate examina amănunțit pisica și poate verifica dacă nu se întâmplă nimic mai grav care să necesite o atenție suplimentară.