Sari la conținut
Home » „Oboseala mustății”: Pisica ta ar putea avea această afecțiune ciudată fără ca tu să știi

„Oboseala mustății”: Pisica ta ar putea avea această afecțiune ciudată fără ca tu să știi

Pisica ta trage cu urechea? sursă foto: PetVet

Dacă pisica dumneavoastră se comportă neobișnuit atunci când încearcă să mănânce sau să bea, există o serie de probleme pe care doriți să le excludeți. Sunt șanse, totuși, să nu aveți de-a face cu o problemă majoră!

Așa că, în loc să vă faceți griji, supravegheați-vă prietenul blănos și notați simptomele pe care le prezintă sau pe care le experimentează. Deși ar trebui să vă adresați unui medic veterinar pentru orice îngrijorare pe termen lung sau severă, s-ar putea să vă puteți da seama de problemă chiar acasă.

pisica van turcesc; sursă foto; lovetoknowpets.com
pisica van turcesc; sursă foto; lovetoknowpets.com

În unele cazuri, ar putea fi vorba de fapt de mustățile pisicii tale care îi provoacă un stres suplimentar la ora mesei. Felinele pot suferi de ceva numit oboseală a mustăților, care este de fapt mai mult suprastimulare decât oboseală.

Cu toate acestea, este o problemă relativ nouă, care capătă atenție atât în rândul medicilor veterinari, cât și al proprietarilor de animale de companie și s-ar putea să vă afecteze și pisica.

Pisica si „oboseala mustății”?

Mustățile sunt mult mai mult decât niște fire de păr drăguțe de pe fața pisicuței tale. Aceste fire de păr sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de fire tactile sau vibrissae, și ajută pisicile să perceapă o mulțime de informații senzoriale despre lumea din jurul lor.

După cum explică Lone Tree Veterinary Medical Center, terminațiile nervoase de la baza mustăților pisicilor „ajută pisicile să se orienteze, să navigheze în mediul înconjurător în întuneric, să vâneze prada (prin simpla detectare a curenților de aer) și să determine dacă pot încăpea sau nu într-un spațiu strâmt”, potrivit pawtracks.com.

sursă foto: Getty Images
sursă foto: Getty Images

În ciuda faptului că este numită „oboseala mustății”, mustățile pisicilor nu obosesc de fapt. În schimb, ele pot deveni stresate și suprastimulate din cauza utilizării excesive a mustăților (via Lone Tree Vet). Gândește-te la asta ca și cum ai lucra cu mâinile non-stop – vor deveni obosite și dureroase în cele din urmă, nu-i așa?

Mâncatul și băutul din anumite tipuri de boluri poate fi o cauză comună a oboselii mustăților, dar orice are potențialul de a suprastimula simțurile felinei tale. Spitalul de animale West Park explică: „suprastimularea mustăților pisicii dumneavoastră este probabil supărătoare pentru unele pisici și poate fi o sursă de stres”.

Cum arată oboseala mustății?

Așa cum a menționat West Park Animal Hospital, probabil că veți vedea o mulțime de comportamente stresate atunci când o pisică suferă de oboseală a mustăților. S-ar putea chiar să vă vedeți pisica bând dintr-un loc neobișnuit, cum ar fi un robinet.

Supărarea lor generală sau refuzul de a mânca ar putea să vă dea de înțeles ce se întâmplă, dar acesta nu este singurul simptom la care trebuie să fiți atenți. Lone Tree Vet enumeră alte simptome ale oboselii mustății ca fiind:

Nu se așează în fața castronului cu apă sau mâncare; Încearcă să mănânce, dar nu mănâncă; Întoarce castronul pentru a mânca de pe podea; Un nou comportament agresiv față de mâncare.

Desigur, dacă pisica dumneavoastră nu mănâncă de mai multe zile sau pare să fie în mare suferință, vizitarea medicului veterinar de încredere ar putea fi cea mai bună mișcare.

Cum să atenuați simptomele oboselii mustății

Din fericire, suprastimularea este ușor de remediat – indiferent dacă ești om, canin sau pisică. Pentru felinele care se confruntă cu oboseala mustăților, un bol anti-fatiga mustăților pentru mâncare și apă ar putea fi soluția de care au nevoie. Lone Tree Vet recomandă să folosiți „un castron lat și plat, cu suficient spațiu pentru ca mustățile să poată curăța castronul pe ambele părți ale feței pisicii dumneavoastră”, deși puteți încerca întotdeauna și o farfurie.

sursă foto: ABC news

Poate fi îngrijorător să vezi un animal de companie care se chinuie să mănânce sau să bea, dar să ajuți o pisică cu oboseala mustăților este surprinzător de simplu. Dacă schimbarea bolurilor de mâncare și apă nu rezolvă problema; nu ezitați să apelați la ajutorul medicului veterinar local. Sănătatea puiului dumneavoastră de blană este pe primul loc – de la mustăți până la coadă!