Sari la conținut
Home » Modificări de comportament pe care le va manifesta pisica imediat după sterilizare

Modificări de comportament pe care le va manifesta pisica imediat după sterilizare

ai o pisică furăcioasă?Pisica care schiopateaza

O parte din a fi un bun părinte de pisică înseamnă să faci pentru pisica ta lucruri care nu sunt bune pentru ea acum, dar care îi vor fi benefice pe termen lung.

Poate fi înfricoșător pentru amândoi, dar sterilizarea pisicii masculine sau a pisoiului tău transformă câteva zile de disconfort în recompense pe viață. Chiar dacă aceasta este o procedură de rutină, pot apărea unele schimbări neașteptate după operație, mai ales dacă nu ați mai trecut prin asta cu o pisică.

Ce presupune sterilizarea?

Sterilizarea este o procedură prin care se îndepărtează testiculele unei pisici masculine. Este un concept foarte simplu: fără testicule, fără pui. La majoritatea pisicilor, aceasta este o procedură foarte rapidă care se face sub anestezie cu două mici incizii în scrot. Aceste mici incizii nu necesită, de obicei, suturi, ceea ce este grozav pentru că pisicile urăsc aceste lucruri.

La unele pisici, unul sau ambele testicule nu coboară în scrot așa cum ar trebui. Acest lucru se numește criptorhidism. În cazul pisicilor criptorchide, este nevoie de o intervenție chirurgicală mai complicată pentru a ajunge la testicule. Aceasta poate implica adesea o incizie în abdomen pentru a le găsi și a le îndepărta.

Care sunt beneficiile sterilizării?

Cele mai mari beneficii ale castrării pe care le veți vedea sunt de ordin comportamental, dar există și alte avantaje ale procedurii. Sterilizarea împiedică pisica dumneavoastră să se înmulțească.

Există deja o mulțime de pisici și pisoi grozavi în adăposturile pentru animale care așteaptă să fie adoptați și nu aveți nevoie ca pisica dumneavoastră mascul să facă și mai multe.

Există, de asemenea, beneficii pentru sănătate legate de un risc mai mic de cancer testicular (evident) și o durată de viață mai lungă în general la pisicile sterilizate.

Ce schimbări comportamentale sunt de așteptat?

Agresivitate redusă

Testosteronul determină o mulțime de comportamente mai enervante ale pisicilor masculine. Îndepărtarea testiculelor elimină cea mai mare sursă de testosteron din organism. La pisicile libere, comportamentele agresive, cum ar fi luptele și vocalizarea, au fost reduse după castrare.

Acest lucru ajută și în cazul pisicilor de interior. Nu este amuzant să te trezești cu un țipăt sfâșietor de sânge din partea pisicii tale pentru că ceva a îndrăznit să intre prin fereastră în curtea pe care o păzește.

Fără efectele generate de testosteron este mult mai puțin probabil ca pisicile să încerce să forțeze ieșirea afară și să intre în belele. După sterilizare, nivelul general de activitate al pisicilor scade, iar acestea sunt mult mai fericite să stea și să se bucure de zi.

Reducerea pulverizării

Pisicile masculine intacte (necastrate) vor să își ridice coada și să marcheze totul cu urină pentru a-l revendica ca fiind al lor. Iar urina lor pute. Miroase într-un mod care persistă în nas și se lipește de hainele tale. Nimeni nu vrea ca locuința lor să miroasă așa, iar sterilizarea rezolvă rapid această problemă.

Mai puțină urină pe pereți și pe mobilă înseamnă mai multă urină în cutia de nisip. Pisicile castrate sunt mult mai mulțumite să vă urmeze dorința de a nu le face să urineze pe tot ce dețineți. Mai puține pete umede surpriză duc la o relație mult mai fericită în general.

În cât timp voi observa schimbări în comportamentul pisicii?

Pisicile castrate sunt mai afectuoase cu familiile lor și mai puțin certărețe cu orice alte pisici cu care locuiesc. Pisicile intacte pot fi în continuare destul de prietenoase, dar de ce să alegi mai puțină dragoste pentru pisici când poți avea mai multă?

Testosteronul are nevoie de o lună sau două pentru a părăsi sistemul, așa că unele comportamente și mirosuri pot persista în această perioadă. În ciuda acestui fapt, unele rezultate ale modificărilor hormonale, cum ar fi creșterea apetitului, pot fi observate la doar trei zile după operație. În general, vă puteți aștepta ca pisicile mai tinere să se calmeze mai repede, în timp ce pisicile mai în vârstă pot avea unele obiceiuri care durează mai mult să dispară.

Cum se recuperează o pisică după sterilizare?

Cel mai bun pariu este întotdeauna să urmați sfatul medicului veterinar care a făcut procedura. Acesta va ști ce tip de operație a fost efectuată, dacă au existat complicații și ce medicamente i s-au administrat pisicuței dumneavoastră.

Pisicile trebuie să o ia ușor după operație. Acest lucru este adesea mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când sunt implicate pisicuțe mici. Medicul veterinar vă poate recomanda izolarea într-o ladă mare sau într-o cameră mică, fără mobilă pe care să sară. Cel mai important lucru este să le împiedicăm să își traumatizeze locul operației și să provoace sângerări.

După intervenția chirurgicală, pisicile vor pleca adesea acasă cu un colier care trebuie ținut până când inciziile sunt vindecate. Pisicile urăsc să poarte conuri și sunt foarte bune la a se răsuci în noduri pentru a le smulge. Încercați să mențineți conul la locul lui și urmăriți-vă pisica îndeaproape pentru a vă asigura că nu face probleme și nu își linge incizia.