Sari la conținut
Home » La ce vârstă atinge pisica ciclul complet de maturizare? Medicul veterinar explică indicatorii și factorii de creștere

La ce vârstă atinge pisica ciclul complet de maturizare? Medicul veterinar explică indicatorii și factorii de creștere

Pisicuțele, ca și alți „copii”, cresc prea repede. Dacă ar fi după noi, aceste adorabile mingi de puf ar rămâne mici pentru totdeauna. Te întrebi cât timp mai ai până când pisica ta ajunge la vârsta adultă? Poți să afli din acest articol.

Vă puteți aștepta ca pisica dumneavoastră să fie aproape complet crescută după un an. „Pentru o pisică medie, 95% din creștere este finalizată între nouă și 12 luni”, ne spune un medic veterinar. Cea mai mare parte a creșterii unei pisici are loc în primele șase luni.

Când se oprește pisica din creștere?

În această perioadă, există o curbă de creștere exponențială. Pisicuțele iau foarte mult în greutate, câștigă masă musculară, iar oasele lor se lungesc într-un ritm rapid. „Pisicuțele pot mânca oricât de mult doresc în această etapă, deoarece au nevoie de nutrienți pentru a construi o structură osoasă și musculară adecvată”, spune Lauren Demos, medic veterinar șef pentru Pettable și corespondent Top Vets Talk Pets.

Pisicuțele învață foarte mult și în această fază. Este un moment bun pentru a vă expune pisica la experiențe la care doriți ca ea să fie deschisă în viitor, cum ar fi tăierea unghiilor și consumul de diferite tipuri de alimente (uscate, umede și mărunțite).

Cum să vă dați seama dacă pisica și-a terminat ciclul de creștere

Pisica ta ar trebui să înceteze să mai ia în greutate atunci când a terminat de crescut. Puteți urmări acest lucru cu următorul sfat de la Demos: Cântărește-ți pisica o dată sau de două ori pe lună. În primele cinci luni, majoritatea pisicuțelor se îngrașă aproximativ un kilogram pe lună. Atunci când greutatea pisicii se menține constantă este un bun indicator că pisica a crescut complet.

După ce ajung la vârsta adultă, felinele continuă să se maturizeze din punct de vedere social și comportamental. Cea mai mare parte a acestei dezvoltări are loc în primii doi ani de viață ai pisicii.

În timp ce vârsta și greutatea sunt indicii generale pentru a ști că pisica ta este complet dezvoltată, nu toți pisoii sunt la fel. Sexul, rasa și sterilizarea pot afecta fiecare dintre acestea cât timp îi ia pisoiului să ajungă la vârsta adultă.

Rase de pisici mai mari decât media normală

Unele rase de pisici sunt semnificativ mai mici sau mai mari decât pisica de casă medie. De exemplu, pisicile Siameze, Sphynx și Khao Manee au, în general, o greutate corporală mai mică și pot ajunge mai devreme la dimensiunea maximă.

Rasele de pisici mai mari, cum ar fi Maine coons, pot cântări până la 25 de kilograme sau mai mult. Creșterea lor durează cel puțin doi sau trei ani, spune Demos, deoarece sunt mult mai mari decât majoritatea celorlalte rase de pisici.

Întrebați-l pe medicul veterinar care este greutatea medie la vârsta adultă pentru rasa pisicii dumneavoastră. În acest fel, veți ști când pisica dvs. ajunge la maturitate și când trebuie să treceți de la hrana pentru pisoi la cea pentru adulți.

La fel ca la majoritatea speciilor, pisicile masculine sunt de obicei mai mari decât femelele. Asta înseamnă că vă puteți aștepta ca greutatea medie a pisicii masculine să fie mai apropiată de 14 kilograme. „Pisicile masculine sunt de obicei cu 10 până la 15 procente mai mari”, spune Demos. „Dar nu se știe niciodată. Am întâlnit și pisici femele foarte mari”.

Sterilizarea

Potrivit lui Demos, un lucru care face o mare diferență în creșterea pisicilor masculi este sterilizarea. Sterilizarea înlătură stimularea diverșilor hormoni care fac parte din procesul de creștere. Dacă procedura se face prea devreme în dezvoltarea unui pisoi, ciclul de creștere este oprit brusc.
„Dacă aveți posibilitatea de a alege, vă recomand să așteptați până când pisoiul mascul are mai aproape de cinci sau șase luni înainte de a face procedura”, spune Demos. Motivul principal este acela că uretra – tubul care transportă urina din vezica urinară în exterior – va crește și ea mai mare dacă nu îi castrați prea devreme în viață.

Copilăria este trecătoare, așa că țineți aparatul foto la îndemână. Veți dori să surprindeți fața dulce de bebeluș a pisicuței dvs. și poznele prostești. Vestea bună: Deși pisica ta se va opri din creștere, curiozitatea și pofta ei de viață (și de somn) vor rămâne mereu, potrivit Dailypaws.