Sari la conținut
Home » Cât de des urinează pisica? Aflați ce este normal și ce nu

Cât de des urinează pisica? Aflați ce este normal și ce nu

Din cuprinsul articolului

Poate vă întrebați cât de des fac pipi pisicile și ce alte obiceiuri de urinare sunt normale pentru animalul dumneavoastră de companie.

Răspunsul este complex, deoarece mulți factori, cum ar fi dieta piscii , aportul de apă, condițiile de sănătate și preferințele pentru litieră, pot afecta fiecare practicile de toaletă ale unei pisici.

Ce trebuie să știți despre urinarea felinelor, inclusiv cum să monitorizați urinarea pisicii dumneavoastră și când să solicitați asistență veterinară.

Cât de des urinează pisica?

O pisică adultă sănătoasă va urina de obicei de aproximativ două până la patru ori pe zi. Nu uitați că aceasta este doar o medie; unele pisici normale și sănătoase urinează o dată pe zi, iar altele pot urina de cinci sau șase ori. Din nou, învățarea a ceea ce este normal pentru pisica dumneavoastră vă poate ajuta să monitorizați rapid și să sesizați orice schimbare.

1. Vârsta

Pisicile mai în vârstă pot face pipi mai des din cauza capacității reduse a vezicii urinare sau a altor probleme de sănătate comune ale pisicilor. Pe măsură ce îmbătrânesc, pisicile dezvoltă uneori boli de rinichi, diabet sau hipertiroidism, afectând producția și concentrația de urină.

De asemenea, pisicile vârstnice pot avea dificultăți în a accesa litiera sau în a-și reține urina pentru perioade lungi de timp. Putem ajuta monitorizând obiceiurile de toaletă ale pisicilor noastre pe măsură ce îmbătrânesc și consultând un medic veterinar dacă observăm vreo schimbare.

2. Sexul

Pisicile masculine pot urina mai frecvent decât femelele din cauza uretrei lor mai lungi sau din motive comportamentale. Masculii sunt, de asemenea, mai predispuși la blocaje, care pot fi fatale dacă nu sunt tratate.

Blocajele urinare pot face ca pisica să se străduiască, să plângă sau să își lingă organele genitale în timp ce încearcă să facă pipi. Aceste semne ar trebui să vă alerteze să vă duceți pisica la medicul veterinar imediat. Pentru a ajuta la prevenirea blocajelor, asigurați-vă că pisica dumneavoastră mascul are multă apă și o dietă echilibrată.

3. Rasa

Unele rase pot avea un risc mai mare de probleme urinare care să le afecteze frecvența urinării. De exemplu, pisicile persane au tendința de a dezvolta pietre la vezica urinară care provoacă urinări dureroase sau frecvente.

Pietrele la vezica urinară sunt depozite dure de minerale care se formează în vezica urinară și pot irita sau obstrucționa tractul urinar. Dacă pisica are pietre, este posibil să fie nevoie să fie îndepărtate chirurgical sau cu medicamente.

Puteți ajuta la prevenirea pietrelor la vezica urinară evitând să îi dați pisicii dumneavoastră alimente bogate în minerale precum calciu, magneziu și fosfor. Medicul veterinar vă poate ajuta să găsiți o dietă adecvată dacă aveți îngrijorări.

4. Stresul

Pisicile pot face pipi mai mult sau mai rar decât de obicei atunci când sunt stresate. Anxietatea poate declanșa, de asemenea, probleme urinare, cum ar fi cistita sau blocajul urinar la unele animale.

Etichete: