Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor: De ce miroase pisica tot ce-i iese în cale?

Curiozități din lumea animalelor: De ce miroase pisica tot ce-i iese în cale?

Simțul olfactiv al pisicii definește viața felinei dumneavoastră. Obișnuiam să credem că patrupezii se bazau mai mult pe miros decât pisicile, dar cercetările actuale indică faptul că felinele sunt incredibil de orientate spre miros. Gândiți-vă la mirosul individual al pisici. ca la un ecuson felin.

Pentru pisici, mirosul determină statutul sexual și este folosit pentru a comunica, pentru a interacționa social și pentru a identifica teritoriul. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, oamenii au în medie între cinci și 20 de milioane de celule de analiză a mirosului care le căptușesc nasul.

Pisica are aproximativ 670 de milioane de receptori oflactivi

Pisicile au aproximativ 67 de milioane. (Regele animalelor de companie care adulmecă mirosurile, câinele de vânătoare Bloodhound, are 300 de milioane.) Deși oamenii nu au „echipamentul” necesar pentru a înțelege mirosurile pisicilor, putem învăța să recunoaștem și să înțelegem comportamentele provocate de miros.

Mirosul pisicilor și scărpinatul

Pisicile au glande olfactive între degetele de la picioare, în pernuțele picioarelor. Atunci când zgârie un obiect, acest lucru nu numai că creează urme vizibile, dar lasă în urmă și mirosul lor personal. Atunci când pisicile vor să semnaleze că sunt proprietari, zgârie în mod ascuțit obiectele în prezența unei alte pisici (sau a unui câine) pe care vor să o impresioneze.

Chiar și pisicile fără gheare trec prin aceste mișcări. Deoarece ghearele servesc drept instrument de comunicare pentru pisică, este imposibil să le prevenim. Cel mai bun mod de a face față ghearelor este să oferiți un antrenament  și să-i oferiți noului animal de companie o țintă legală pentru gheare, astfel încât să vă lase în pace obiectele de valoare.

Mirosul pisicilor și bătăturile

Pisicile au glande olfactive în pielea bărbiei, a buzelor, a obrajilor, a frunții și a cozii și a picioarelor. Comportamentul de a-și freca capul și corpul de oameni, alte animale și obiecte se numește bunting.

Bunting răspândește mirosul caracteristic pisoiului dumneavoastră pe tot ceea ce freacă, iar această „împărtășire a mirosului” identifică membrii familiei și obiectele sigure cu miros familiar. Bunting este un compliment imens atunci când pisoiul vă lovește cu capul de dumneavoastră sau vă freacă gleznele și își învârte coada în jurul piciorului dumneavoastră.

Te marchează ca făcând parte din familia sa, ca parte favorită a teritoriului sau a proprietății sale. Studiile indică faptul că feromonii specifici produși de glandele din obraji au o influență calmantă asupra pisicilor. Ele au fost reproduse artificial în produsele Feliway, iar aceste feromoni identifică teritoriul ca fiind sigur. O altă fracțiune de feromoni produsă de glandele obrajilor identifică alte pisici ca fiind prietene.

Și acțiunea comunică

Frecarea feței este considerată a fi un semn subtil de deferență, pisicuța subordonată apropiindu-se și lovindu-se/ frecându-se de animalul de companie sau de persoana mai dominantă. Acest lucru plasează, de asemenea, ochii vulnerabili în raza de acțiune a dinților și a ghearelor, astfel încât ciocnirile capului și frecarea obrazului de fața ta (sau de fața unei alte pisici) ar trebui considerate un semn de prietenie și de mare încredere.

Atingerile de nas și aplecările de șold sunt considerate de pisoiul tău ca fiind gesturi de prietenie. S-ar putea să observați că și pisicuța se freacă pe obraz ca un comportament de salut, după ce veniți acasă de la serviciu. El nu doar că îți adulmecă pantofii sau poșeta pentru a „citi” pe unde ai fost, ci și se ciugulește pentru a reîmprospăta „mirosul familiei” și pentru a-ți ura astfel bun venit acasă.

Toaletarea socială adică pisicile și pisicuțele se toaletează între ele sau chiar pe tine este, de asemenea, considerată ca făcând parte din acest mecanism de împărtășire a mirosului familiar. Vei ști că pisoiul tău te consideră pe tine, pe câine sau pe celelalte pisici o adevărată parte a familiei atunci când va dori să te curețe.

Spray pentru mirosul și urina de pisică

Urina conține substanțe chimice mai specializate (feromoni), care le vor spune celorlalte pisici statutul sexual al pisicuței care a lăsat urina. Pisicile mascul și femele se ghemuiesc pentru a urina și eliberează urina pe o suprafață plană – litiera.

Atunci când o pisică vrea să folosească urina pentru a marca teritoriul, postura este diferită. Pisica care împroașcă stă dreaptă, se întoarce cu spatele la țintă, ține coada dreaptă, doar vârful tremurând puțin, și eliberează urina în spate împotriva unor suprafețe verticale, cum ar fi copacii, pietrele, peretele sau mobila dumneavoastră.

Urina de la o pisică mascul necastrată care un miros deosebit de puternic, care poate fi greu de eliminat atunci când este folosită pentru a marca limitele teritoriale în interiorul casei dumneavoastră. Feromonii din urină anunță celelalte pisici că Regele Tom domină această zonă, iar pulverizarea ajută la suprimarea comportamentului sexual al pisicilor mai puțin dominante care se aventurează pe teritoriu. Femelele intacte care pulverizează tind să o facă pentru a-și anunța receptivitatea față de felinele Romeo din zonă.

Sterilizarea reduce foarte mult incidența pulverizării teritoriale. Totuși, pisicile modificate, indiferent de sex, pot recurge la comportamentul de stropire și la comportamentul de a lovi sau rata litiera atunci când se simt nesigure, potrivit thesprucepets.com.