Sari la conținut
Home » Afecțiunile pisicilor tinere. Top 5 cel mai des întâlnite întâlnite de medicul veterinar

Afecțiunile pisicilor tinere. Top 5 cel mai des întâlnite întâlnite de medicul veterinar

sursă foto: vetcorbeanca.ro

În mod ideal, atunci când adoptați un pisoi nou, acesta va fi sănătos și fără probleme medicale. Cu toate acestea, nu este întotdeauna așa. Oamenii cu suflet bun iau adesea pisoi evident bolnavi cu intenția de a-i îngriji până la însănătoșire.

În alte cazuri, pisicile vor părea inițial în formă bună, dar apoi vor dezvolta probleme de sănătate la câteva zile sau săptămâni după ce au ajuns în noua lor casă.

Există câteva probleme care apar cu o frecvență relativă la pisoii tineri. Identificare acestora vă ajută să faceți planuri de viitor. Iată cinci afecțiuni ale pisicuțelor pe care medicul veterinar le întâlnește frecvent în cabinetul lui.

1. Infecțiile respiratorii superioare

Una dintre cele mai frecvente boli pe care medicii veterinari le diagnostichează la pisicuțele tinere. Caracterizate prin strănut, curgere a ochilor și a nasului, lipsa poftei de mâncare și letargie, infecțiile respiratorii superioare sunt extrem de contagioase și se transmit cu ușurință de la un pisoi la altul.

Pisicile adulte pot fi și ele infectate, în special dacă sunt stresate sau adăpostite în contact strâns unele cu altele, dar simptomele sunt, în general, cele mai severe la pisoi. Mulți pisoi își vor reveni după o infecție a căilor respiratorii superioare în decurs de o săptămână sau două cu o bună îngrijire. Dar, dacă pisoiul dumneavoastră nu mai mănâncă sau dacă simptomele nu se ameliorează, faceți o programare la medicul veterinar.

2. Acarienii urechilor

Acești paraziți sunt contagioși pentru alte pisici și mai rar pentru câini. Cel mai frecvent semn al infestării cu acarieni din urechi este o secreție neagră/maronie în urechi, care pare similară cu zațul de cafea.

Sunt disponibile tratamente fără prescripție medicală pentru acarienii urechilor și funcționează dacă urmați cu atenție instrucțiunile.  Pentru a eradica acarienii urechii din casa dumneavoastră, asigurați-vă că toate animalele de companie primesc tratament.

3. Paraziți intestinali

Paraziții intestinali  frecvenți la pisoi pentru a justifica examinări fecale de rutină și deparazitări. Viermii rotunzi și viermii cu cârlige sunt cei mai frecvent întâlniți paraziți intestinali, iar mulți pisoi capătă acești viermi imediat după naștere, fie prin laptele mamei, fie prin contactul cu medii contaminate. Pot fi observați și alți paraziți, cum ar fi tenia, Coccidia și Giardia.

Pentru a diagnostica viermii intestinali, medicul veterinar va examina la microscop o mostră din fecalele pisoiului dumneavoastră și apoi va prescrie un medicament antiparazitar care va distruge tipul specific de parazit pe care îl are pisoiul dumneavoastră. Asigurați-vă că urmați îndeaproape instrucțiunile de pe medicament, deoarece adesea sunt necesare mai multe doze de vermifugare.

4. Puricii

Puricii nu sunt o descoperire neobișnuită nici la pisoi. Firește, puricii pot infesta pisicile de toate vârstele, dar infestările cu purici pot fi deosebit de problematice pentru pisoii tineri.

Din cauza dimensiunilor lor mici, micuții pisoi foarte infestați cu purici pot deveni anemici din cauza pierderii de sânge din cauza hrănirii cu purici. Puricii pot, de asemenea, să răspândească boli pisicuțelor infestate, inclusiv infecții cu Bartonella și Mycoplasma.

Pentru a scăpa de purici este necesară utilizarea regulată (adesea lunară) a unui medicament împotriva puricilor care este aprobat pentru utilizare la pisoi, tratarea tuturor celorlalte animale de companie sensibile din gospodărie și controlul mediului (aspirarea covoarelor, a tapițeriei și a podelelor, spălarea așternutului pentru animale și pentru oameni etc.). Medicul veterinar vă poate recomanda cel mai sigur și mai eficient tip de prevenire a puricilor în funcție de nevoile pisoiului dumneavoastră.

5. Diareea

În unele cazuri, stresul asociat cu schimbări majore în viața pisoiului contribuie la apariția diareei. Despărțirea de mamă și de colegii de naștere, mutarea într-o casă nouă și întâlnirea cu oameni noi sunt toate stresante pentru pisoi, deși reprezintă o parte necesară a copilăriei.

În plus, o schimbare a dietei poate provoca diaree. Atunci când diareea este cauzată de aceste tipuri de factori, aceasta va fi, în general, de scurtă durată și va răspunde la un tratament simptomatic (revenirea la dieta anterioară, ameliorarea stresului și suplimente de probiotice), potrivit petmd.com.