Sari la conținut
Home » Este trotuarul prea fierbinte pentru animalul de companie? Preveniți arsurile și disconfortul termic

Este trotuarul prea fierbinte pentru animalul de companie? Preveniți arsurile și disconfortul termic

Pavajul se încălzește rapid și devine chiar mai fierbinte decât aerul din jur, astfel încât, atunci când este cald afară, solul poate provoca arsuri la nivelul labei piciorului. Să știi când este prea cald pentru a plimba un câine sau cum să previi arderea labei sale este crucial pentru a preveni arsurile și disconfortul animalului de companie.

Anatomia piciorului câinelui

Câinii au labe care pot fi acoperite parțial cu blană, dar au și labe care nu au acest înveliș de blană. Pernuțele labei piciorului sunt excelente pentru a proteja picioarele de suprafețele aspre, pentru a asigura absorbția șocurilor și tracțiune, dar nu sunt imune la arsuri.

Câinii au cinci pernuțe pe fiecare picior care intră în contact cu solul, precum și 2 labe suplimentare pe membrele din față, care de obicei nu intră în contact cu solul. Fiecare laba piciorului este alcătuită din piele groasă, grăsime și țesut conjunctiv.

Temperaturile solului și ale aerului

Orice suprafață dură de drum sau de stradă poate fi considerată pavaj și, deși asfaltul negru este deosebit de îngrijorător când vine vorba de încălzire, chiar și suprafețele de beton pot deveni prea fierbinți pentru ca un câine să meargă pe ele.

În ciuda a ceea ce s-ar putea crede, temperatura aerului nu este aceeași cu cea a pavajului. Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce se încălzește afară, solul se poate apropia de temperaturi fierbinți, care nu sunt sigure pentru labele labei piciorului.

Temperaturile din asfalt pot fi mult mai ridicate decât temperatura aerului (atunci când se află în lumina directă a soarelui, fără vânt și cu umiditate scăzută), așa că este important să fiți conștienți de diferența dintre temperatura asfaltului și cea a aerului.

Când apare o arsură?

Mulți factori influențează momentul și modul în care apare o arsură, dar la temperaturi de peste 50 de grade Celsius, pielea va prezenta semne de leziuni termice în doar 60 de secunde. Acest lucru înseamnă că, dacă temperatura aerului este de peste 35 de grade Celsius, pavajul ar putea fi suficient de fierbinte pentru a arde picioarele unui câine dacă acesta stă pe el suficient de mult timp.

Câinii au nevoie de exerciții fizice, așa că, dacă este prea cald pentru a merge pe trotuar, atunci s-ar putea să vă întrebați cum altfel îi puteți oferi câinelui dumneavoastră efortul energetic necesar. Cea mai simplă alternativă la mersul pe trotuar ar fi mersul pe iarbă sau pe sol.

Aceste suprafețe nu se încălzesc la fel de mult ca pavajul dur și, de obicei, sunt mai sigure pentru a merge pe ele. Dacă nu există iarbă pe care să vă plimbați, luați în considerare posibilitatea de a înota într-un iaz sau lac, de a merge la „plimbare” în interiorul casei, de a vă juca într-o curte cu iarbă, de a merge într-un parc pentru câini sau de a petrece ceva timp la grădinița pentru câini.

Este important de reținut că, pe vreme caldă, efortul fizic poate aduce riscuri de accident vascular cerebral din cauza căldurii, așa că țineți cont de problemele de sănătate individuale ale câinelui dumneavoastră și de temperatură înainte de a face exerciții într-o zi călduroasă.

Prevenirea arsurilor pe pavaj

Dacă plimbarea pe trotuar este inevitabilă, luați în considerare opțiunile de a proteja labele câinelui dumneavoastră de arsuri. Pantofii, șosetele și ghetele pentru câini pot părea prostești la început, dar sunt modalități simple și eficiente de a proteja labele câinelui împotriva rănilor. Există o varietate de stiluri și dimensiuni, unele fiind mai voluminoase decât altele.

Dacă nu este obișnuit să poarte pantofi, șosete sau botine, atunci veți dori să îi acordați timp să se adapteze la ele înainte de a ieși la plimbare. Puneți căptușelile pentru picioare câinelui în timp ce sunteți în casă și lăsați-l să-și dea seama cum să meargă confortabil.

Ceara pentru labe este o altă alternativă pentru animalul de companie care poartă pantofi sau cizme. Ceara specială se aplică cu ușurință pe labele câinelui înainte de plimbare și se usucă în câteva secunde pentru a oferi o barieră de protecție. Majoritatea cerii pentru labe trebuie aplicată doar o dată la câteva zile sau săptămânal și nu sunt toxice în cazul în care câinele își linge picioarele.

În cele din urmă, plimbarea câinelui mai devreme în timpul zilei, înainte ca pavajul să se încălzească, sau mai târziu în cursul zilei, după ce pavajul se răcește, poate fi necesară pentru a preveni rănirea. Uneori, simpla schimbare a programului de plimbare este tot ce trebuie să faceți pentru a vă menține câinele în siguranță.

În plus, încercați să evitați activitățile în care câinele aleargă și apoi se oprește în mod frecvent pe trotuarul fierbinte. Probabilitatea rănilor labei crește atunci când există zgârieturi repetate ale labei pe solul fierbinte.

Când este sigur să plimbi un câine pe trotuar?

Poate fi greu de știut exact când este sigur pentru un câine să se plimbe pe trotuar, dar dacă temperatura aerului este de 26 se grade sau mai scăzută, nu trebuie să vă faceți griji. Dacă este mai mare decât această temperatură, puteți îndrepta un pistol cu laser spre trotuar pentru a verifica dacă este prea cald pentru a merge pe el.

Un alt mod simplu de a afla dacă pavajul este sau nu prea fierbinte pentru cainele dumneavoastră să meargă pe el este să puneți mâna goală pe el și să încercați să o țineți așa timp de 10 secunde. Dacă este prea cald pentru a vă menține mâna pe el timp de 10 secunde sau mai puțin, atunci este prea cald pentru ca câinele dumneavoastră să meargă pe el, potrivit thesprucepets.com.