Sari la conținut
Home » Demența la pisci. Cauze și tratament

Demența la pisci. Cauze și tratament

demența la pisici; sursă foto: Cauta.vet

Pot pisicile să facă demență? Da, pisicile pot suferi un declin al abilităților cognitive ca urmare a schimbărilor cauzate de îmbătrânire la nivelul creierului. Funcțiile cognitive includ procesele mentale de percepție, conștientizare, învățare și memorie.

Acestea permit unui individ să dobândească informații despre mediul înconjurător și să decidă cum să acționeze. Este denumit uneori demență, ca la oameni. Dar, este mai corect numit sindrom de disfuncție cognitivă sau CDS la pisici.

Datorită îmbunătățirilor în domeniul îngrijirii veterinare și al nutriției, prietenii noștri felini trăiesc mult mai mult decât înainte. Așa că este important să cunoaștem problemele de sănătate asociate cu această etapă a vieții.

Ce este demența la pisici?

Demența felină se numește Sindromul Disfuncției Cognitive în termeni veterinari. Prevalentă la pisicile mai în vârstă, această boală cognitivă este direct legată de îmbătrânirea creierului, ducând la modificări ale conștientizării, deficite în învățare și memorie și o reacție scăzută la stimuli. Boala Alzheimer și demența la om sunt boli cu simptome comparabile cu CDS la pisici.

Simptomele demenței la pisici

Pisicile cu demență vor prezenta, de obicei, schimbări graduale de comportament. Acestea pot să nu fie vizibile la început, dar tind să se agraveze în timp. CDS se caracterizează prin schimbări de comportament, însă aceste schimbări pot rezulta și din alte boli. De exemplu, insuficiența renală și hipertiroidismul.

Schimbările de comportament pot fi deseori respinse de proprietari ca fiind „Pisica mea doar îmbătrânește”. Multe schimbări de comportament sunt simptome ale unor probleme medicale.

Dacă observați schimbări de comportament la pisica dumneavoastră, este important să o duceți la veterinar. Puteți obține un diagnostic și a exclude alte boli. CDS este diagnosticat odată ce alte boli sunt excluse.

Ce cauzează demența la pisici?

Sindromul de disfuncție cognitivă felină este cauzat de modificări neuropatologice la nivelul creierului . Apar ca urmare a îmbătrânirii. Deși procesul nu este complet înțeles, se crede că sunt implicate elemente genetice, nutriționale și de mediu.

Cum diagnostichează veterinarii demența la pisici

DISHA este un acronim care este utilizat în mod obișnuit pentru a reține cele mai frecvente simptome asociate cu CDS. Poate ajuta medicii veterinari să o diagnosticheze la pisica dumneavoastră. Medicul veterinar vă va întreba dacă ați observat următoarele semne.

Pisica pare pierdută sau confuză într-un mediu familiar. Acest se lucru se traduce prin faptul că pisica rămâne blocată în colțuri sau în spatele mobilei. Or, se holbează la pereți sau în spațiu și are dificultăți în a-și găsi resursele (hrană, castron de apă, pernă sau litieră).

Multe pisici cu demență vor avea deficite de memorie. De exemplu, o pisică poate uita că a fost hrănită și poate cere în mod repetat mai multă mâncare.

Modificări ale interacțiunii: Interacțiunile sociale ar putea fi alterate între animalul de companie și stăpân sau între animalul de companie și alte animale de companie; unele animale de companie pot părea mai lipicioase, în timp ce altele pot fi dezinteresate sau chiar iritabile atunci când sunt mângâiate sau abordate.

Cum se tratează demența la pisici

Ciclul somn-veghe. Este posibil să observați modificări în ciclurile somn-veghe. Poate că pisica obișnuia să doarmă toată noaptea. Acum se trezește la 4 dimineața. De asemenea, puteți observa comportamente nocturne anormale, care pot include vocalize, rătăcire, plimbare și activitate redusă în timpul zilei.

Totodată, este posibil ca pisica dumneavoastră să înceapă să urineze sau să defecheze în afara litierei. Pisicile pot prezenta o anxietate crescută sau o iritabilitate sporită. Pisica dumneavoastră poate deveni retrasă.

Tratamentul CDS poate fi dificil, deoarece nu poate fi inversat sau vindecat. Scopul tratamentului este de a îmbunătăți bunăstarea pisicii prin intervenții axate pe ameliorarea anxietății, încetinirea procesului bolii, dacă este posibil, și susținerea funcției cognitive.

Terapii posibile

Terapiile sub formă de schimbare a dietei, suplimente, medicamente și îmbogățire a mediului pot ajuta la gestionarea sindromului de disfuncție cognitivă. Medicul veterinar va lucra cu dumneavoastră pentru a crea un plan de tratament personalizat pentru a vă ajuta pisica.

Am auzit cu toții zicala, use it or lose it. Acest lucru se aplică și pisicilor.  Pe măsură ce îmbătrânim, ne schimbăm mediul înconjurător pentru a ne adapta la nevoile noastre. Acest lucru nu este obișnuit în cazul pisicilor. Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta pisicile să se simtă mai confortabil pe măsură ce îmbătrânesc.

Toate resursele ar trebui să fie ușor accesibile pentru pisica dumneavoastră. Pisica dumneavoastră senior nu trebuie să urce și să coboare scări pentru a avea acces la apă, hrană. Pisicile vârstnice au de obicei dificultăți de mobilitate, inclusiv sărituri, din cauza durerii, pe măsură ce îmbătrânesc.

Probleme întâmpinate  de piscile vârstinice

Pisicile vârstnice au de obicei dificultăți de mobilitate, inclusiv de sărituri, din cauza durerii pe măsură ce îmbătrânesc. Furnizarea pisicilor hrănitori și apă înălțate elimină necesitatea de a ridica capul în timp ce mănâncă sau beau.

Adăugarea de lămpi de noapte în pivniță, pe holurile întunecate și în alte zone va ajuta pisicile să vadă și să-și localizeze mai ușor resursele pe măsură ce îmbătrânesc.

Oferiți diverse locuri de odihnă, inclusiv un pat încălzit, dar asigurați-vă că pisica dumneavoastră este încă suficient de mobilă pentru a se putea îndepărta de el. Oferiți și câteva opțiuni neîncălzite. Creați cutii de gunoi care sunt suficient de mari pentru pisica dumneavoastră și au o intrare joasă .

Consecvență și predictibilitate

Consecvența și predictibilitatea sunt importante pentru noi toți, inclusiv pentru pisici. Faceți tot posibilul pentru a menține un program și o rutină consecventă. De exemplu, dacă plecați din oraș, fiți conștienți de faptul că aceasta poate să nu fie o mare schimbare pentru dumneavoastră, dar este pentru pisica dumneavoastră.

De asemenea, asigurați-vă că persoana care se ocupă de îngrijirea pisicii îi va da de mâncare. Și va avea o sesiune de joacă interactivă cu pisica dumne în același timp în care o faceți de obicei. Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, este mai dificil pentru ele să facă față schimbărilor, chiar și celor pozitive.

Rețineți acest lucru atunci când introduceți schimbări în programul și mediul pisicii dumneavoastră, schimbările trebuie făcute treptat, într-un ritm în care pisica dumneavoastră se simte confortabil.

Prognosticul pentru pisicile cu demență

Poate o pisică cu CDS să aibă o calitate bună a vieții? În cele mai multe cazuri, da, dar este important să recunoașteți că nevoile pisicii dvs. s-au schimbat. Odată ce înțelegeți schimbările care însoțesc îmbătrânirea și lucrați cu medicul veterinar pentru a le gestiona, anii de bătrânețe ai pisicii dumneavoastră pot fi satisfăcători pentru amândoi.

Nu există o modalitate sigură de a preveni apariția demenței la pisica dumneavoastră. Dar puteți lua măsuri pentru a le menține stimularea mentală pe tot parcursul vieții lor. Creați un mediu îmbogățitor începând de la o vârstă fragedă.

Și nu uitați să vă consultați medicul veterinar pentru controale regulate. Medicul veterinar poate observa schimbări subtile la pisica dvs. înaintea dvs. și poate aborda problemele din timp, potrivit thesprucepets.com.