Sari la conținut
Home » „Mai pot avea încredere în câinele care m-a mușcat?” Comportamentul agresiv poate fi corectat

„Mai pot avea încredere în câinele care m-a mușcat?” Comportamentul agresiv poate fi corectat

Faptul că un câine vă mușcă pe dumneavoastră sau pe altcineva este una dintre cele mai înfricoșătoare situații cu care se confruntă părinții animalelor de companie. Câinele tău este adesea văzut ca fiind cel mai bun prieten și este greu de înțeles de ce ar recurge la un comportament agresiv.

Dacă animalul de companie a mușcat pe cineva, este normal să te întrebi dacă mai poți avea vreodată încredere în el. Vestea bună este că, în multe situații, un câine care a mușcat poate continua să trăiască o viață lungă și fericită, fără alte incidente. Dar pentru a ști dacă un câine care a mușcat poate fi din nou de încredere, este vital să înțelegem de ce a mușcat în primul rând.

De ce mușcă câinii?

Este important de știut că, doar pentru că animalul de companie mușcă, nu înseamnă că este un câine rău. În anumite circumstanțe, orice câine poate mușca.

Pentru a-ți înțelege mai bine câinele și pentru a ști dacă poți sau nu să mergi mai departe de incident, trebuie să afli care sunt circumstanțele care au provocat mușcătura câinelui. Iată câteva motive pentru care câinii mușcă (chiar și cei care nu au un astfel de istoric):

1. Frica sau un dresaj necorespunzător

Toți câinii au un prag de stres. Sub acest prag, câinele dumneavoastră este relaxat, fericit și receptiv la dresaj. Atunci când câinele întâlnește ceva care este declanșator pentru el, nivelul de stres va crește. Odată ce nivelul lor de stres a depășit pragul, câinele dumneavoastră va deveni prea copleșit pentru a răspunde rațional. În aceste situații de „depășire a pragului”, mulți vor recurge la mușcături ca mijloc de evadare.

Acest lucru se întâmplă pentru că sunt atât de stresați și speriați încât nu știu cum să răspundă în alt mod. Ceea ce face ca nivelul de stres al unui câine să crească va fi diferit de la un câine la altul, la fel ca și nivelul de prag al acestuia. Pentru unii câini, este vorba de zgomote puternice. Pentru alții, ar putea fi prezența mașinilor sau a altor câini.

2. Jucați-vă

Mulți câini devin guralivi sau mușcă ușor atunci când se joacă. Pentru noi, este un comportament agresiv, dar este perfect natural pentru câini.

Mușcatul este o modalitate obișnuită pentru ei de a interacționa unul cu celălalt și cu lumea. În situația în care câinele mușcă în timp ce se joacă cu dumneavoastră sau cu un alt câine, acesta este un comportament care poate fi abordat cu ușurință cu ajutorul unui dresor.

3. Apărarea resurselor de hrană

Câinii nu sunt în mod natural predispuși să împartă, iar mulți vor dezvolta un obicei de pază a resurselor de hrană . Acest lucru înseamnă că se pot revolta la tine sau la un alt câine care încearcă să se apropie de mâncarea, jucăriile sau orice altceva pe care îl consideră valoros.

În mod similar, unele rase sunt predispuse să se simtă protectoare față de familia și casa lor. Dacă un câine simte că locuința sa este amenințată sau că familia sa este în pericol, poate să se ia la trântă cu amenințarea percepută.

4. Durere

Faptul de a fi rănit, bolnav sau de a suferi în orice alt mod este de înțeles că este stresant pentru câinele dumneavoastră. Nu numai că durerea fizică le afectează comportamentul, dar teama de ceea ce se întâmplă poate, de asemenea, să vă pună câinele peste pragul său individual.

Dacă încercați să vă ridicați câinele și acesta se repezeste brusc la dumneavoastră, există o mare probabilitate ca acesta să fie rănit sau să sufere. Luați legătura cu medicul veterinar cât mai curând posibil pentru ca acesta să poată evalua situația.

5. Frustrarea

La fel cum frica îți poate face câinele să depășească pragul, și frustrarea se poate adăuga la nivelul de stres al cățelului tău. Dacă câinele dvs. a fost pus la colț sau pus într-o situație în care se simte prins în capcană, este posibil să muște din frustrare și ca mijloc de scăpare.

De asemenea, câinele mai poate deveni copleșit sau frustrat în timpul unei plimbări dacă lesa îl reține de unde vrea să meargă. Acest lucru se numește mușcătură redirecționată, iar ei își canalizează frustrarea față de ceea ce simt că îi reține.

Înțelegerea limbajului corporal al câinilor

Atunci când înțelegeți ce a determinat câinele să muște, puteți lucra la gestionarea mediului lor pentru a preveni mușcăturile viitoare și pentru a reconstrui încrederea între voi.

Odată ce înțelegeți factorii declanșatori ai câinelui dumneavoastră, este crucial să înțelegeți limbajul corpului lor și să urmăriți semnele că sunt stresați și că ar putea mușca din nou. Semnele comune care arată că patrupedul este stresat și se apropie de pragul lor includ: Pupile dilatate; Postura rigidă a corpului; Coadă încolăcită sau rigidă.

Poți să-ți antrenezi câinele să nu muște?

Fiți conștienți de faptul că nu toți câinii vor prezenta aceste semne înainte de a mușca, așa că este important să le urmăriți limbajul corpului înainte de a ajunge în acest punct și să le atenuați stresul pe cât posibil.

Pentru multe situații, cum ar fi mușcăturile de joacă, puteți lucra cu un dresor pentru a vă învăța câinele bunele maniere de a se juca cu dumneavoastră și cu alți câini. În unele situații, câinii se maturizează, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânesc.

Pentru reactivitate sau pentru mușcăturile bazate pe frică, puteți, de asemenea, să lucrați cu un dresor pentru a înțelege mai bine factorii declanșatori ai câinelui dumneavoastră. Aceștia vă pot ajuta să vă contra-condiționați câinele fie să nu reacționeze la declanșatoarele lor, fie să aibă o asociere pozitivă cu acestea. Deși acest lucru nu este ușor, este posibil cu multă grijă și dedicare.

Poate un câine care mușcă să mai fie vreodată de încredere?

Cu suficientă răbdare și îngrijire, mulți câini pot învăța cum să își gestioneze mai eficient nivelul de stres. Pe măsură ce vă construiți abilități de comunicare mai bune cu animalul de companie, veți începe, de asemenea, să vă reconstruiți încrederea în el.

Abordați întotdeauna cu prudență un câine care a mușcat și lucrați cu un dresor profesionist de câini sau cu un specialist în comportamentul animalelor pentru a vă ajuta să le modificați reacțiile.

Nu uitați, orice câine va mușca în circumstanțele potrivite. Așadar, depinde de tine să înveți cum să le citești mai bine limbajul corpului și să eviți o situație care te pune pe tine sau pe alții în pericol, potrivit petplace.com.